Home » Skærm » Kloge Åge: Derfor genkender skærmen din finger
Kloge Åge: Derfor genkender skærmen din finger

Kloge Åge: Derfor genkender skærmen din finger

Share

De fleste af os ejer en enhed, hvor skærmen kan betjenes med fingrene. På printerskærme, smartphones og tablets kan vi styre, svirpe og klikke på berøringsfølsomme skærme. Men hvordan kan det overhovedet lade sig gøre at styre elektronik med tryk på en skærm? Kom med ind i teknikken

Apples iPhone fra 2007 var ikke verdens første telefon med berøringsfølsom skærm. Allerede i 1992 lancerede IBM en telefon kaldet Simon, der havde en skærm med berøringsknapper, men iPhone-serien blev et gennembrud for den teknologi, som de fleste af os i dag bruger til at svirpe, scrolle og klikke.

Grundlæggende findes der tre skærmteknologier, som genkender vores finger, eller rettere vores berøring: den resistive, den kapacitive og den overfladeakustiske skærm.

Mærker trykket

Det resistive system er et panel, som under den øverste glasplade har flere elektrisk ledende og resistive lag (lag med elektrisk modstand). De gennemsigtige lag er adskilt af et tyndt luftlag.

Når du trykker på skærmen, som i sagens natur skal være en anelse blød, vil lagene blive presset mod hinanden, og berøringen registreres i det elektriske spændingsfelt, som befinder sig under skærmen, når den er tændt. Trykkets koordinater registreres og beregnes af enhedens indbyggede computer. Ofte står denne type skærme på restauranter og i industrien.

Berøring spores i spændingen

Det kapacitive system kendes af mange flere mennesker fra hverdagen. Det er denne type skærm, man benytter i smartphones, tablets og bærbare pc’er med trykfølsom skærm.

I kapacitive skærme skal der ikke trykkes, blot sættes en finger på skærmen. Under glasskærmen ligger et elektrisk ledende lag. Vi mennesker er elektrisk ladet, så der opstår en lille spændingsforskel mellem en finger, når den berører skærmen, og det elektrisk ledende lag.

Spændingen udlignes under berøringen, og det registrerer et kredsløb placeret i hver af skærmens fire hjørner. Enhedens computer beregner nu ud fra spændingsfaldet, hvor trykket har fundet sted på skærmen og videresender informationen til den software, som styrer den berøringsfølsomme skærm.

Når kapacitive skærme vælges til for eksempel smartphones, skyldes det blandt andet, at de kan bruges til ”multitouch”, hvor flere fingre berører skærmen samtidig. På den måde kan man med for eksempel en knibebevægelse zoome ind på et billede eller et landkort på en mobiltelefons skærm. Desuden kan man få en kapacitiv skærm til stå mere lysstærkt og klarere end en resistiv skærm.

Kloge Åge siger:

Hver måned fortæller jeg, hvordan teknologierne omkring os egentlig fungerer. Hvis du har et emne, du gerne vil have taget op, så skriv til redaktion@datatid.dk

Lydbølger registreres

Den tredje type, den overfladeakustiske skærm, ser man ofte omtalt med forkortelsen SAW, der står for Surface Acoustic Wave. SAW-skærme fungerer ved hjælp af lydbølger uden for det hørbare område (de er ultrasoniske).

Når du berører en SAW-skærm med en finger, en pen eller en handske spreder lydbølger sig ud til siden og lodret ned igennem skærmens lag. Sensorer omkring panelet opfatter disse lydbølger, og de omdannes i indbyggede transducere til elektriske signaler, der af skærm-enhedens indbyggede computerkredsløb kan bruges til at fortolke, hvor skærmen er blevet berørt.

Denne type skærm har modsat andre intet metallisk lag, så intet af det udsendte lys bliver derfor holdt tilbage. Med 100 procent klart lys bruges denne type skærme til fremvisning af indhold, hvor netop klarhed, farver og grafiske detaljer er vigtige. SAW-skærmen har også hurtigere responstid end konkurrerende teknologier.

Ulempen ved denne type skærm er, at den koster betydeligt mere at fremstille end de to andre typer og ikke er helt så holdbare.


TAGS
berøringsfølsom
touch

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S