Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Klinisk undersøgelse af din PC’s processer

Spekulerer du af og til over, hvad der sker under Windows’ kølerhjelm? Hvis din pc kører glat og passer sit arbejde, skænker du det sikkert ikke en tanke. Men hvis det begynder at gå galt – din pc bliver langsommere, eller der bliver ved med at dukke ikke-responsive applikationsfejl op – bliver interessen skærpet. Kig indenfor i Windows med Jobliste.

Af Nick Peers, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Der findes masser af muligheder for at sætte fart i computeren, fjerne fejl og gøre maskineriet så godt som nyt igen (hvad det så skal betyde), men der er altid et element af risiko ved at betro sin pc til et program, der egentlig ikke fortæller, hvad det laver, og som undlader at meddele, at en oprydning i Registreringsdatabasen ikke i sig selv skruer op for hastigheden. Det er mere sandsynligt, at en sådan oprydning medfører problemer, som man ikke senere kan løse uden en opfriskning eller – oh rædsel – en komplet geninstallation.

Nok lever vi i en postfaktuel tidsalder, men det er din pc ligeglad med. Viden er magt, og en forståelse for, hvordan Windows fungerer, udstyrer dig med den indsigt, der er nødvendig for at træffe kvalificerede valg. Valg om det, du skal gøre, næste gang din pc beslutter sig for at kravle afsted.

I denne artikel skal vi se nærmere på de programmer, processer, funktioner og threads, der styrer det, pc’en gør. Og hvis du synes, at det ligner tågesnak, er der ingen grund til bekymring, for vi skal nok forklare sammenhængene, så du helt forstår, hvad der foregår.

Vi lægger ud med at se på Windows 10’s effektive Jobliste. Her kan du lære et snedigt trick, der sommetider kan være med til at genoplive frosne applikationer. Og hvis du vil grave dybere ned, tager vi dig med på en tur med Process Explorer, der giver dybdeborende indblik i, hvad der foregår – både i forgrunden og bag kulisserne. Du skal lære at frigøre systemressourcer, opspore komplicerede processer og generelt få din pc til at køre lidt glattere.

Vi skal også kaste et hurtigt blik på nogle af de andre redskaber, der kan hjælpe dig med at overvåge pc’en og finde løsninger på dine problemer. Men ikke mere snak nu – tiden er inde til at bevæbne dig med de værktøjer og teknikker, der kan give dig en bedre forståelse for din pc.

Hovedtemaet for denne artikel er de programmer og processer, der kører, hver gang man bruger Windows. Det omfatter apps, spil og andre programmer, som man selv starter. Men det gælder også baggrundsprocesser som Windows-tjenester, sikkerhedssoftwarens autobeskyttelse og selve Windows Stifinder. Windows har sine egne indbyggede funktioner til overvågning og – i nogen grad – styring af alt dette i form af Jobliste.

I de seneste versioner af Windows er Jobliste blevet udviklet til et ganske stærkt værktøj. Start Jobliste ved at højreklikke på proceslinjen. Standardvisningen omfatter kun kørende programmer. Du kan afslutte et program ved at højreklikke på det eller gå over til det pågældende program (det er praktisk, hvis det kører i baggrunden). Bemærk, at funktionen “Altid øverst” blot sikrer, at Jobliste-vinduet ikke kan blive skjult af andre vinduer.

Windows 10’s Jobliste giver et udmærket systemoverblik.

Du kommer ind i Joblistens komplette udvalg af funktioner ved at klikke “Detaljer”, der deler sagerne op i en mere detaljeret visning. Hovedfanen er “Processer” den giver en oversigt over alle de processer og threads, der kører på pc’en. De er som standard delt op i tre grupper: Apps er programmer, som du starter fra Windows Stifinder, Baggrundsprocesser er tredjepartsprogrammer, der kører i baggrunden, og Windows-processer omfatter kerneprocesser, der udspringer af Windows.

Man kan desuden se yderligere fire spalter med information. De hedder “CPU”, “Hukommelse”, “Disk” og “Netværk”. De viser processens cpu-forbrug (målt i procent). Man kan hurtigt se, hvilke processer der sluger systemressourcer, ved at klikke på en af spalterne og dermed sortere listen.

Alle de farver er ikke kun til pynt. Her kan du læse, hvad de betyder.

6Derefter kan du beslutte, om du vil lukke programmet eller processen. Hvis du ikke genkender navnet, kan du højreklikke på det og vælge “Egenskaber > Detaljer” og få flere oplysninger. Man kan også vælge “Søg online” og få Bing til at søge på både procesnavnet og dets underliggende filnavn.

Få det fulde overblik over en proces via dens Egenskaber-dialogboks.

Tip: Cloudlager-apps sluger ofte alle tilgængelige netværksressourcer, og det kan føre til en kluntet ydelse. Når du har fået det bekræftet i Jobliste, åbner du indstillingerne for disse apps og leder efter en sektion, hvor du kan angive grænser for deres upload- og download-hastigheder. For eksempel skal brugere af OneDrive gå til “Indstillinger > fanen Netværk”.

Genopliv frosne apps

Hvis et program ikke svarer, skal du fremhæve processen. Herfra kan du prøve at lukke den ved at højreklikke processen og klikke på “Afslut job”. Hvis det er for drastisk et skridt, kan du måske redde situationen ved at højreklikke og vælge “Gå til detaljer.” Det bringer dig til fanen “Detaljer”, hvor processerne er opregnet med yderligere information – deres status (kørende eller midlertidigt stoppet), den bruger, der har indlæst dem (typisk dig, SYSTEM eller TJENESTE) og en PID (Process ID).

Hvis du vil prøve at genoplive en thread, der ikke reagerer, højreklikker du på den igen og vælger “Analyser venteliste”. Nu får du en liste over threads, der bruger eller venter på at bruge ressourcer, som er i brug andetsteds. Blot det at afslutte en thread kan være nok til at frigive den originale proces. Det har vi haft held med nogle gange i Firefox, for eksempel når en bestemt fane var blevet for ikke-responsiv.

Der er nogle andre praktiske funktioner under fanen “Detaljer”. Man kan ændre thread-prioriteter her, og det kan i sig selv forhindre bestemte processer i at overtage pc’en og gøre alt andet lagsomt. Højreklik blot på den irriterende proces, og vælg “Angiv prioritet > “Under normal” og se, om det hjælper. Du kan også give threads højere prioritet, hvis du synes, at de kræver ekstra opmærksomhed. Men undgå at give nogen thread “Realtid”-prioritet, fordi det vil tynge Windows helt i knæ.

En anden mulighed er “Angiv tilhørsforhold”. Dette bestemmer, hvilke processorkerner et program eller en tjeneste kan bruge. Hvis du har en dual core-cpu eller derover, vil du måske konstatere, at ældre applikationer, der er udviklet i enkeltkerne-æraen, kører bedre, hvis du begrænser deres adgang til en specifik kerne i stedet for at lade dem bruge alle tilgængelige kerner. I de fleste tilfælde vil Windows dog selv kunne tildele ressourcer effektivt, og det er derfor i høj grad et akademisk spørgsmål.

Forstå procesterminologien

Programmer, processer, håndtag og threads – hvad er de, og hvordan arbejder de sammen? Det kan være forvirrende, navnlig på grund af den måde, hvorpå Jobliste og Process Explorer præsenterer kørende programmer, processer og threads. Programmer er en række filer, der i kombination leverer de værktøjer og den funktionalitet, som du bruger til daglig, fra en webbrowser eller officepakke til din samling af spil.

De kan også omfatte underliggende Windows-programmer (såsom Stifinder) og tjenester på et lavere niveau, der arbejder i baggrunden og leverer for eksempel netværk og automatiske opdateringer. Processer rummer ressourcer, der kan afvikle et program, og de ligger i det “virtuelle adresseområde”, som er en reserveret del af ram. De omfatter programmet; åbne “håndtag” til system-objekter, der bestemmer, hvilke ressourcer, der skal bruges (såsom dll-filer); og miljøvariabler.

Processer får tildelt en sikkerhedskontekst, der bestemmer graden af adgang til systemet plus en unik procesidentifikator (PID). De får også tildelt en prioritetsklasse, der afgør, hvor hurtigt processen kører i relation til andre processer. Minimale og maksimale “working set sizes” bliver også tildelt for at angive grænserne for, hvor stor fysisk hukommelse processen kræver.

Hver proces er delt op i threads, der sætter Windows i stand til at allokere cpu-tid mellem processerne. Hver thread kan eksekvere enhver del af processens kode, og disse threads deler processens virtuelle adresseområde og ressourcer. De har deres egne egenskaber såsom unikke identifikatorer og undtagelses-håndtag, og de stopper og starter efter en tidsplan, således at de ikke alle kører samtidig.

Juster Trim Startup

Endnu en Jobliste-fane der er værd at se på: “Start”. Den opregner ikke blot, hvilke programmer der er indstillet til at starte med Windows. Den leverer fanen “Startvirkning”, der inddeler applikationers ressourcer som “Høj”, “Mellem” og “Lav”. Hold øje med dem, der har karakteren “Høj”. Hvis starttiderne og den generelle ydelse halter bagefter, kan du ved at forhindre dem i at starte med Windows (højreklik på programmmet, og vælg “Deaktiver”) måske hjælpe på sagerne.

Joblistens øvrige faner gør det muligt at overvåge ydelsen løbende med en række grafer (“Ydeevne”). Man kan holde øje med apps, som man har installeret via
Microsoft Store, ved at måle deres løbende ressourceforbrug (“Appoversigt”). Fanen “Brugere” er praktisk, når to eller flere brugere er logget på samtidig. Her får man en liste over bruger-genererede kørende processer.

Afslør de ressourcer, som dine processer bruger.

Endelig giver “Tjenester” en neddroslet oversigt over, hvilke lavniveau-processer der kører (eller ej). Man kan manuelt starte, stoppe og genstarte tjenester herfra, men hvis du ønsker en mere detaljeret styring (såsom opsætning af en tjenestes startindstillinger), kan du højreklikke på tjenesten og vælge “Åbn tjenester”.

Process Explorer

Windows 10’s Jobliste gør meget for at give dig et kig ind i dit system og de funktioner, der håndterer galoperende og ikke-responderende programmer, processer og threads. Men man kan dykke endnu dybere ned i systemet ved hjælp af Process Explorer, der er et gratis værktøj, som er udviklet af Microsofts Sysinternal-hold.

Find ud af mere, og download det fra https://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/processexplorer.aspx. Process Explorer er fuldstændig porterbart og kan køres direkte fra din webbrowser (gå til https://live.sysinternals.com/procexp.exe).

Vi går ud fra, at du downloader den. Når det er gjort, højreklikker du på “ProcessExplorer.zip,” vælger du “Egenskaber”, klikker ved “Fjern blokering og klikker “OK”. Pak nu indholdet ud, og højreklik på enden “procexp.exe” eller “procexp64.exe” (afhængig af din systemtype), og vælg “Kør som administrator.”

Process Explorer kræver ikke nødvendigvis fuld adgang, men hvis du vil have et komplet overblik over dit system, bør du alligevel vælge den, så programmet kan kigge, hvor det vil.

Process Explorer åbner i et vindue med ét felt. Åbn “Options”-menuen, og klik ud for “Hide When Minimized” og “Allow Only One Instance.” Det første valg sikrer, at når du lukker eller skjuler Process Explorer, bliver den minimeret til Joblistens Meddelelsesområder, hvor en realtids-graf giver dig mulighed for at holde øje med cpu-forbruget (rul musen hen over den, så kommer der et pop op-vindue, der viser det samlede cpu-forbrug hos de mest krævende apps, der kører).

Hold øje med systemets ydelse ved hjælp af Jobliste.

Gå til “Options > Tray Icons” for at få yderligere tal via deres egne systembakke-ikoner. Her er syv valgmuligheder, herunder “GPU memory” og “Commit” (den totale forudsatte hukommelse, som dit system skal bruge på et givet tidspunkt på baggrund af det aktuelle forbrug).

Grav dybere

Vi lader os vist rive med. Vend tilbage til Process Explorers hovedvindue, der opregner alle kørende processer. Du kan se, at nogle processer er indlejret i andre i en træstruktur. Her kan man tydeligt se, fra hvilken proces en bestemt proces eller et bestemt program udspringer. Hvis man for eksempel åbner et program på vanlig vis, fremkommer det indlejret under explorer.exe. Men hvis du åbner din webbrowser ved at klikke på et link i et andet program – for eksempel Word – fremkommer den i stedet under moderprogrammet.

Processerne er også farvekodede, så man kan se, hvad hver af dem laver. Du kan se, hvad farverne står for – fra nyligt startede threads (grøn) til threads, der stopper (rød) – skal du vælge “Options > Configure Colors.”

Bemærk, at denne visning forsvinder, hvis du vælger nogen af de andre spaltenavne – såsom CPU – i din jagt på ressource-slugere. Men hvis du dobbeltklikker på processen for at få adgang til dens egenskaber, kan du se navnet på dens moderproces under fanen “Image” sammen med andre nyttige oplysninger, for eksempel den bruger, som processen kører under.

Se grundigt på System-processen. Du kan finde et felt ved navn “Interrupts.” Det er en kunstig proces, idet den sporer systemets interaktion med hardwaren. Hvis du ser et højt cpu-forbrug her, er det tegn på et potentielt problem med din hardware eller – mere sandsynligt – en driverfejl. Spild ikke tid på at klikke for at få flere oplysninger. Der er ikke noget at komme efter.

Pas på malware

Jo flere flag der er på VirusTotal, desto farligere er filen.

Process Explorer kan også hjælpe med at spore potentielle sikkerhedsrisici ved at sammenligne en proces’ moderfil med online-databasen VirusTotal. Den tjekker filer op mod dusinvis af velansete antivirusprogrammer. Slå funktionen til ved at vælge “Options > VirusTotal.com > Check VirusTotal.com.”

Accepter VirusTotals servicebetingelser (de bliver vist i din browser), og så sender Process Explorer hashes fra enhver kørende proces og thread til VirusTotals website. Den føjer også en ny VirusTotal-spalte til hovedvisningen. Du får en liste over klikbare links ved navn “0/56” eller “3/57.” Hver enkelt linker til antivirusscan-resultaterne for den enkelte fil. Alle filer med kategorien “0/57” eller lignende er blevet karakteriseret som sikre af alle de brugte antivirusprogrammer.

Brug dine anstrengelser på dem, der er markeret med rødt, hvor scoren er 1 eller højere. Klik på linket, så bliver du bragt til en webside med resultater, hvor de mistænkelige infektioner er placeret øverst sammen med antivirusprogrammet. Google resultatet sammen med filnavnet for at se, hvad der findes derude. Men medmindre der er flere matches, er der sandsynligvis tale om en falsk positiv.

Hvis din fil ikke er opregnet her, betyder det, at den endnu ikke er blevet scannet af VirusTotals programmer. Højreklik på filen, og vælg “Submit to VirusTotal” for at uploade den. Vent så på, at den bliver scannet. Resultaterne dukker løbende op. Du kan også tjekke filer for deres digitale signaturer.

Dobeltklik på processen, og skift til fanen “Image”. Klik så på knappen “Verify”. Led efter “(Verified)” efterfulgt af navnet på den digitale certifikat-autoritet under “Image File.” Dette er ikke i sig selv nogen garanti for, at en fil er sikker eller ej, men det er et ekstra sikkerhedslag.

Mikroskopisk undersøgelse

Process Explorer har mange metoder til at vise dig, hvad der faktisk foregår under kølerhjelmen. En af dem er evnen til at vise detaljeret information om en proces’ threads. Gå til fanen “Threads”. Ignorer advarslen om manglende symbolfiler (dem skal du kun bruge, hvis du for alvor vil have snavs under neglene, eller hvis du er udvikler).

Du ser nu cpu-forbruget for individuelle threads plus de filer, der kalder den pågældende thread, og det kan være med til at afsløre en ressource-læk. Du kan dræbe eller frakoble individuelle threads fra denne dialogboks, men husk at gemme dit arbejde, før du gør det – du kan nemt smadre hele moderprocessen herfra eller for den sags skyld Windows, hvis du ikke ved, hvad du gør.

En proces’ “Properties”-dialogboks inde-holder et væld af potentielt anvendelig information. Brug fanerne “Performance” og “Performance Graph” til at måle udsvingene. Gå til fanen “Service” for at få en liste over de tjenester, processen bruger, eller vælg “Environment” til at se eventuelle variabler, der bliver brugt af programmet. Fanen “Strings” er knyttet til den liste over værdier, som de brugte dll-filer leverer. De kan være med til at identificere en proces, hvis du døjer med at finde ud af, hvad de relaterer til.

Håndtag og dll-filer

Process Explorer gør det også muligt at se nøjere på en proces’ håndtag og dll-filer (de ressourcefiler, der kan deles mellem flere programmer). Vælg din thread, og tryk Ctrl-H. Nu kommer der et nyt felt med en liste over dens håndtag. Herfra dobbeltklikker du på et håndtag for at få mere information (primært en beskrivelse af håndtagstypen, for eksempel “Section” eller “WindowStation”).

Man kan lukke individuelle håndtag ved at højreklikke og vælge funktionen “Close”, men her gælder det samme som med threads: Hvis du ikke ved, hvad du gør, kan du smadre hele processen.

Tryk Ctrl-D, så skifter dette felt til dll-visning og viser alle de dll-filer, som den pågældende proces bruger. Dobbeltklik på en dll-fil for at se dens egenskaber. Hvis du skifter til fanen “Strings”, kan du se alle de string-værdier, den indeholder. Tryk Ctrl-H for at komme til håndtag-visningen eller Ctrl-L for at slå det nederste felt til og fra.

Hvad fortæller denne information dig? Den giver et detaljeret indblik i, hvad en proces består af – hvordan den er sammensat af talrige threads, og hvilke ressourcer den bruger i form af håndtag og dll-filer. Ikke blot giver den dig adgang til at se, nøjagtig hvad der foregår, men den hjælper dig også med at finde ud af, hvordan programmer og processer kører.

Process Explorer-tips og tricks

Døjer du med at identificere et vindues moderproces eller thread? Åbn Process Explorer, og træk så det målagtige ikon hen til kikkertikonet på det pågældende vindue. Så bliver dets associerede thread fremhævet. Klik på kikkertikonet, eller tryk Ctrl-F for at åbne søgefunktionen. Nu kan du søge efter håndtag eller dll-substrings og se, hvilke processer der bruger (og muligvis holder fast ved) ressourcer.

Hvis du ikke får adgang til en fil, fordi den er “åben i et andet program”, kan det være løsningen. Vælg “View > Select Columns,” så kan du se stort set alle data om den proces eller thread, du ønsker. De mest anvendelige visninger finder du på fanerne “Process Image” (yderligere information om propcessen) og “Process Performance” (tjek for eksempel “CPU History”, hvis du vil spore en proces’ ressourceforbrug på en graf).

Mange af disse funktioner er overkill, men søg på Google for at blive klogere på dem. Tag dig også tid til at se på fanerne “Handles” og “DLL”. Du kan føje ekstra information til begge felter. Vi kan godt lide at køre Jobliste og Process Explorer sammen, men hvis Process Explorer leverer al den funktionalitet, du har brug for, kan du gøre den til din standard-jobliste. Vælg “Options > Replace Task Manager.”

Når du derefter trykker Ctrl-Alt-Del eller højreklikker på Proceslinje og vælger Jobliste, starter Process Explorer. Hvis du vil resette Process Explorer til standardindstillingerne, højreklikker du på dens proceslinjeikon og vælger “Close Process Explorer.” Tryk Win-R, skriv “regedit,” og tryk Enter. Naviger til “HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Sysinternals.” Højreklik på “Process Explorer”, vælg “Slet,” og luk så Registreringseditor.

Få yderligere hjælp

Process Explorer er et stærkt værktøj, og det kan godt tage lidt tid at finde rundt i det. Help-filen er et godt sted at begynde (den finder du med F1), men der findes også nyttige onlineressourcer. Der er f.eks en pdf-manual fra Kansas State University (http://bit.ly/procexplhandout), som giver en god introduktion. Den er skrevet i 2009, men er stadig relevant. Og glem ikke det officielle Process Explorer-forum (http://forum.sysinternals.com), der blandt nyttige oplysninger omfatter en FAQ.

Det er også umagen værd at se på nogle af Sysinternals andre værktøjer. Autoruns (http://bit.ly/autoruns) giver et detaljeret overblik over startprocessen fordelt på en række faner. Den er nemmere tilgængelig end Process Explorer, og den rummer alle de funktioner, der skal til for at strømline startprocessen.

Hvis du ønsker mere detaljeret kontrol over startprocessen, kan du prøve Autoruns.

Hvis du vil overvåge aktiviteter for filsystem, registreringsdatabasen, proces, thread og dll i realtid, skal du have fat i Process Monitor (http://bit.ly/processmonitor). Den er særlig nyttig, hvis et program bryder ned, fordi den leverer flere detaljer om det sted i processen, hvor der kan være noget galt. Endelig er der RAMMap (http://bit.ly/ram-map), som tilbyder et kig ind i håndteringen af systemets ram.