Home » Styresystem » Guide: Klinisk undersøgelse af din PC’s processer
Guide: Klinisk undersøgelse af din PC’s processer

Guide: Klinisk undersøgelse af din PC’s processer

Share

Spekulerer du af og til over, hvad der sker under Windows’ kølerhjelm? Hvis din pc kører glat og passer sit arbejde, skænker du det sikkert ikke en tanke. Men hvis det begynder at gå galt – din pc bliver langsommere, eller der bliver ved med at dukke ikke-responsive applikationsfejl op – bliver interessen skærpet. Kig indenfor i Windows med Jobliste

Der findes masser af muligheder for at sætte fart i computeren, fjerne fejl og gøre maskineriet så godt som nyt igen (hvad det så skal betyde), men der er altid et element af risiko ved at betro sin pc til et program, der egentlig ikke fortæller, hvad det laver, og som undlader at meddele, at en oprydning i Registreringsdatabasen ikke i sig selv skruer op for hastigheden. Det er mere sandsynligt, at en sådan oprydning medfører problemer, som man ikke senere kan løse uden en opfriskning eller – oh rædsel – en komplet geninstallation.

Nok lever vi i en postfaktuel tidsalder, men det er din pc ligeglad med. Viden er magt, og en forståelse for, hvordan Windows fungerer, udstyrer dig med den indsigt, der er nødvendig for at træffe kvalificerede valg. Valg om det, du skal gøre, næste gang din pc beslutter sig for at kravle afsted.

I denne artikel skal vi se nærmere på de programmer, processer, funktioner og threads, der styrer det, pc’en gør. Og hvis du synes, at det ligner tågesnak, er der ingen grund til bekymring, for vi skal nok forklare sammenhængene, så du helt forstår, hvad der foregår.

Vi lægger ud med at se på Windows 10’s effektive Jobliste. Her kan du lære et snedigt trick, der sommetider kan være med til at genoplive frosne applikationer. Og hvis du vil grave dybere ned, tager vi dig med på en tur med Process Explorer, der giver dybdeborende indblik i, hvad der foregår – både i forgrunden og bag kulisserne. Du skal lære at frigøre systemressourcer, opspore komplicerede processer og generelt få din pc til at køre lidt glattere.

Vi skal også kaste et hurtigt blik på nogle af de andre redskaber, der kan hjælpe dig med at overvåge pc’en og finde løsninger på dine problemer. Men ikke mere snak nu – tiden er inde til at bevæbne dig med de værktøjer og teknikker, der kan give dig en bedre forståelse for din pc.

Se også:  Så er det slut med opdateringen af tre Windows-styresystemer

Hovedtemaet for denne artikel er de programmer og processer, der kører, hver gang man bruger Windows. Det omfatter apps, spil og andre programmer, som man selv starter. Men det gælder også baggrundsprocesser som Windows-tjenester, sikkerhedssoftwarens autobeskyttelse og selve Windows Stifinder. Windows har sine egne indbyggede funktioner til overvågning og – i nogen grad – styring af alt dette i form af Jobliste.

I de seneste versioner af Windows er Jobliste blevet udviklet til et ganske stærkt værktøj. Start Jobliste ved at højreklikke på proceslinjen. Standardvisningen omfatter kun kørende programmer. Du kan afslutte et program ved at højreklikke på det eller gå over til det pågældende program (det er praktisk, hvis det kører i baggrunden). Bemærk, at funktionen “Altid øverst” blot sikrer, at Jobliste-vinduet ikke kan blive skjult af andre vinduer.

Windows 10’s Jobliste giver et udmærket systemoverblik.

Du kommer ind i Joblistens komplette udvalg af funktioner ved at klikke “Detaljer”, der deler sagerne op i en mere detaljeret visning. Hovedfanen er “Processer” den giver en oversigt over alle de processer og threads, der kører på pc’en. De er som standard delt op i tre grupper: Apps er programmer, som du starter fra Windows Stifinder, Baggrundsprocesser er tredjepartsprogrammer, der kører i baggrunden, og Windows-processer omfatter kerneprocesser, der udspringer af Windows.

Man kan desuden se yderligere fire spalter med information. De hedder “CPU”, “Hukommelse”, “Disk” og “Netværk”. De viser processens cpu-forbrug (målt i procent). Man kan hurtigt se, hvilke processer der sluger systemressourcer, ved at klikke på en af spalterne og dermed sortere listen.

Alle de farver er ikke kun til pynt. Her kan du læse, hvad de betyder.

6Derefter kan du beslutte, om du vil lukke programmet eller processen. Hvis du ikke genkender navnet, kan du højreklikke på det og vælge “Egenskaber > Detaljer” og få flere oplysninger. Man kan også vælge “Søg online” og få Bing til at søge på både procesnavnet og dets underliggende filnavn.

Få det fulde overblik over en proces via dens Egenskaber-dialogboks.

Tip: Cloudlager-apps sluger ofte alle tilgængelige netværksressourcer, og det kan føre til en kluntet ydelse. Når du har fået det bekræftet i Jobliste, åbner du indstillingerne for disse apps og leder efter en sektion, hvor du kan angive grænser for deres upload- og download-hastigheder. For eksempel skal brugere af OneDrive gå til “Indstillinger > fanen Netværk”.

Se også:  Linux og Windows i smuk harmoni: Den nyvundne kærlighed er godt nyt for alle
Genopliv frosne apps

Hvis et program ikke svarer, skal du fremhæve processen. Herfra kan du prøve at lukke den ved at højreklikke processen og klikke på “Afslut job”. Hvis det er for drastisk et skridt, kan du måske redde situationen ved at højreklikke og vælge “Gå til detaljer.” Det bringer dig til fanen “Detaljer”, hvor processerne er opregnet med yderligere information – deres status (kørende eller midlertidigt stoppet), den bruger, der har indlæst dem (typisk dig, SYSTEM eller TJENESTE) og en PID (Process ID).

Hvis du vil prøve at genoplive en thread, der ikke reagerer, højreklikker du på den igen og vælger “Analyser venteliste”. Nu får du en liste over threads, der bruger eller venter på at bruge ressourcer, som er i brug andetsteds. Blot det at afslutte en thread kan være nok til at frigive den originale proces. Det har vi haft held med nogle gange i Firefox, for eksempel når en bestemt fane var blevet for ikke-responsiv.

Der er nogle andre praktiske funktioner under fanen “Detaljer”. Man kan ændre thread-prioriteter her, og det kan i sig selv forhindre bestemte processer i at overtage pc’en og gøre alt andet lagsomt. Højreklik blot på den irriterende proces, og vælg “Angiv prioritet > “Under normal” og se, om det hjælper. Du kan også give threads højere prioritet, hvis du synes, at de kræver ekstra opmærksomhed. Men undgå at give nogen thread “Realtid”-prioritet, fordi det vil tynge Windows helt i knæ.

En anden mulighed er “Angiv tilhørsforhold”. Dette bestemmer, hvilke processorkerner et program eller en tjeneste kan bruge. Hvis du har en dual core-cpu eller derover, vil du måske konstatere, at ældre applikationer, der er udviklet i enkeltkerne-æraen, kører bedre, hvis du begrænser deres adgang til en specifik kerne i stedet for at lade dem bruge alle tilgængelige kerner. I de fleste tilfælde vil Windows dog selv kunne tildele ressourcer effektivt, og det er derfor i høj grad et akademisk spørgsmål.

TAGS
Windows
Windows jobliste

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S