Home » TV » Klar til digitalt tv?
Klar til digitalt tv?

Klar til digitalt tv?

Share

Det analoge tv-signal lukker. Er du klar til det digitale
signal, og har det overhovedet betydning for dig?

Vi har haft den i hele tv’ets glorværdige historie: Antennen på taget eller i stuen så vi kan modtage billeder fra Danmarks Radio! Senere er mange andre kommet til – men den 31. oktober i år er det slut. Vi overgår til digitalt sendenet, og det er nok ikke gået dine ører forbi. Masser af reklamer og tv-spots, omtale i blade – også her i Datatid – har gjort os alle opmærksomme på, at vi skal være klar.

Det har givet tv-producenterne noget at lave – og noget at sælge deres tv’er på. De første flad-tv’er blev solgt på, at de var klar til HDTV og havde HDMI-indgang. Nu skal de også være klar til det nye tv-signal. Naturligvis skal de det – og skal du ud at købe nyt tv, kan du lige så godt købe et, der er klart til digitalt tv. Med mindre du ved, du ikke får brug for det, og derfor kan spare penge på en ”ældre” model.

For det mange af reklamerne ”glemmer” at sige, er, at det reelt ikke rammer så mange.

Kun betydning for antenneløsninger

Modtager du tv fra en udbyder – for eksempel kabel-tv fra YouSee eller ditto via bredbånds-tv. Eller har du parabol på taget og får signalet fra Canal Digital eller for eksempel Viasat, er du ikke ”ramt”. De sørger nemlig for, at signalet er konverteret, inden du får det. Det er faktisk ikke så længe siden, at vores svenske naboer gik over til digitalt tv. Det har du ikke mærket noget til, hvis du har en kabel- eller parabolløsning.

Har du til gengæld antenne på taget, skal du have en tv-tuner med såkaldt DVB-T-tuner, en digital tuner til antennen. Men har du ikke en sådan, er der alligevel løsninger. For eksempel udbyderen Boxer, som leverer en boks, der sørger for, at du kan se digitalt tv via almindelig antenne. Sådanne løsninger findes der mange af, og de koster typisk under 500 kroner. Så kan du leve med en ekstra boks, som er sat til dit tv, er problemet altså ikke større end som så!

Den anden fremtidssikring du skal sørge for, er, at tv’et kan tage MPEG4 signaler. Man overgår til digitalt sendenet i år, men fra 2012 (med mindre datoen bliver ændret) går man fra den nuværende DTT MUX1 standard til MPEG4. Men det er altså først fra 2012, og det ligger ikke 100 % fast, om det bliver der, man gør det.

Bedre tv med digitalt tv

Det digitale sendenet kan nok ikke øge eller forbedre indholdet i tv-udsendelserne, men det kan sørge for, at du får bedre tv-billeder og flere muligheder.

Den primære grund til at man skifter til digitalt tv, er, at det giver mange nye muligheder for os seere.

Vi vil jo gerne udnytte den høje opløsning, vi har i det nye flad-tv. Det kræver bedre signal og højere opløsning. Man kan sige, at overgangen til digitalt tv er politisk, men grunden til at skifte er teknisk. Med digitalt tv får du bedre tv-signal, som et flad-tv vil elske. Se bare forskellen fra for eksempel YouSee kabel-tv direkte fra antenne eller via en Selectorboks. Forskellen på nogle kanaler kan være enorm. Grunden er, at boksen – ganske som en parabolløsning – hiver det digitale signal ud af signalet så at sige. Du får bedre signal, og dit tv kvitterer med et bedre billede. Typisk et der er skarpere og renere i farverne. Der er stor forskel, selvom der oftest er tale om samme tv-standard og ikke HDTV.

Men med digitalt tv får du også mulighed for at få HDTV-kanaler – tv-udsendelser der er optaget og udsendt i HD-opløsning. De fleste har den ”lave” 720P eller 1080i standard – nogle få Full HD med 1080 linjers opløsning. I praksis vil du ikke kunne se meget stor forskel mellem de to standarder. Men forskellen fra almindeligt tv til HDTV er enorm. Selv på et ringe eller billigt tv kan du se, at farverne står renere, dybere og langt flottere. Den høje opløsning – der er op mod fem gange højere end det almindelige tv-signal – giver naturligvis også langt flere detaljer i billedet.

[themepacific_accordion] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Mange digitale standarder

[/themepacific_accordion_section] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Stor forskel på tv-kvalitet

[/themepacific_accordion_section] [/themepacific_accordion]


TAGS
boxer
digitalt tv
DVB-C
DVB-S
DVB-T
HDTV
Mpeg4

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S