Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Klar til 5G? Her er alt du skal vide om det nye supernetværk

Nu bliver 5G testet i Danmark – og snart kan du regne med hurtigere bredbånd og mere stabile forbindelser. Men hvilke telefoner understøtter 5G, og hvad skal du forberede dig på, når 5G kommer?.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Snart bliver mobilnettet langt hurtigere, end det er i dag. Lige nu testes 5G-netværket i udvalgte testområder. For eksempel har Telenor åbnet et 5G-netværk i Aalborg, mens Telia tester 5G i København. Den store forkromede udrulning af 5G sker dog først i 2020. Her lover også TDC, at selskabet er klar med 5G.

Det kommende netværk er hurtigere og mere stabilt end det nuværende 4G og vil sætte skub i udviklingen af smarte byer med selvkørende biler og skraldespande, som oplyser, hvornår de trænger til at blive tømt. For os almindelige forbrugere handler det dog nok mere om at få fingre i en 5G-telefon, og her har flere producenter af smartphones allerede har lanceret modeller, som er 5G-parate.

Hvad du skal vide

Først og fremmest skal det slås fast, at 5G ikke bare erstatter 4G, men supplerer det eksisterende mobilnetværk. I byens travleste områder og på de mest spidsbelastede tidspunkter bør enheder med 5G kunne opnå hurtigere hastigheder på grund af det ekstra råderum. Tænk på det som en tilstoppet motorvej i en solrig weekend, hvor folk holder kofanger mod kofanger, så langt øjet rækker. Her vil 5G være som et ekstra spor for brugere, der har investeret i 5G.

Desværre er den metaforiske 5G-motorvej ikke tilgængelig overalt. Under en test i blandt andet London, hvor 5G allerede er rullet ud, oplevede mange brugerne udfald. Omvendt viser samme test, at 5G, når det fungerer, opleves som markant hurtigere. Den forventes, at kunderne får et boost i hastigheder på omkring 100-150 Mbps i selv de travleste 5G-områder.

Det giver dig hastigheder, som er inden for den teoretiske top af, hvad du kan få med 4G, men i praksis vil du aldrig komme i nærheden af denne hastighed. Med 5G opnår du den næsten hele tiden, selv i de travleste områder, hvilket er imponerende.

Den øjeblikkelige effekt

Tilslutning til et 5G-signal betyder, at du hurtigt kan opdatere dine sociale medier, planlægge en rute på Google Maps eller for eksempel smutte foran i køen til forsalg af billetter, men alle andre omkring dig med 4G-smartphones strander i uendelig langsomme indlæsninger, mens deres apps går i stå, eller deres videoer bliver afbrudt midt i en talt sætning.

Selvfølgelig handler det ikke kun om konsistens. Er du på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, kan en 5G-smartphone blæse forbi den øvre grænse for, hvad der kan opnås på 4G, hvilket maksimalt og (meget) teoretisk ligger ved en grænse på omkring 300 Mbps. Du kan altså med 5G opleve hastigheder, som overgår selv fiberforbindelser, men det svinger i takt med, at du bevæger dig mellem sendemasterne.

Når 5G for alvor rykker, taler vi om hastigheder på over 400 Mbps ved enkelte lejligheder. Det er så hurtigt, at app-udviklere bliver nødt til at opdatere deres software for at udnytte farten. Blandt andet har brugere oplevet, at Android-apps opførte sig anderledes på grund af de hurtigere internet-hastigheder, som pludselig blev stillet til rådighed.

Avancerede funktioner som splitscreen glider lettere.

For eksempel oplever du ingen frustrerende pause, hvis du skyder tidslinjen frem i en YouTube-video – langt forbi hvad der ligger i bufferen – da 5G-telefonen opdaterer og indlæser næste del af klippet med det samme. Men da Android-apps er så vant til at få folk til at vente på buffere, er der lagt et gråt filter oven på videoen, hvilket normalt bruges til at angive, at videoen loader, selv om klippet allerede er i gang med
at blive afspillet.

bedre at udnytte de imponerende nye hastigheder, som 5G-enhederne kan opnå, da der (endnu) kun vil være et mindre antal brugere derude. Forhåbentlig kan Goo-gle få de store spillere til at være med.

Der findes dog mindst én ting, du ikke behøver frygte, nemlig dårlig batterilevetid, noget som flere inden lanceringen ellers var bange for ville blive en realitet med den nye netværksteknologi.

Test af blandt andet OnePlus 7 Pro 5G viser, at enheden ikke blev bekymrende varm eller drænede batteriet ved 5G-hastigheder i værre grad, end med en 4G-enhed. Som nævnt i begyndelsen skal du ikke forvente 5G rullet ud i Danmark før tidligst 2020. Det kan være forbløffende hurtigt, til dels overflødigt i nogle sammenhænge, mens det andre gange er en fordel med en 5G-enhed, som modsat alle andres omkring dig ikke går i stå på en fyldt togstation.

5G bliver ikke nødvendigvis rullet ud i alle områder af Danmark, så du kan få 5G i dit hjem, på kontoret eller din yndlingskaffebar. Det afhænger nemlig af, hvilke operatører der bruger hvilke selskabers master, og hvilke områder der satses på. Derfor er det relevant at tjekke, hvilken udbyder du har, og hvor vedkommende eventuelt vil udrulle sit 5G-netværk.

Også en fordel på arbejde

5G-overvejelser handler også om brugsmønster. Forbinder du altid din smartphone til din bærbare pc for at dele internetadgang, kan de nye hastigheder forbedre dit arbejde eller din generelle oplevelse væsentligt. Se det på den måde, at du altid, såfremt placeringen tillader det, har en form for fiber-bredbåndsforbindelse i lommen.

Komplekse apps, download af filer, serveradgang ... stor set alt det, vi plejer at sukke over på de nuværende 4G-netværk, vil føles nemt og bekvemt på 5G. Blandt andet forsvinder de hakkende overgange, når du skifter mellem numrene på Spotify. Du kan også udnytte din 5G-forbindelse til at hente en film i de sidste sekunder, før du går ombord på et fly.

For de fleste mennesker vil køb af en 5G-smartphone og et abonnement med adgang til 5G nok føles lidt som en luksus, men når du først har prøvet det, vil en tilbagevenden til 4G for alvor føles som et tilbageskridt. Det er i sig selv vel et overbevisende tegn på, at 5G bliver en stor og værdifuld opdatering for brugere af mobile data.

De første 5G-telefoner

Selv om 5G ikke er oppe at køre endnu, har nogle producenter af smartphones på det internationale marked lanceret 2019-modeller, som er 5G-parate. Blandt dem er OnePlus 7 Pro 5G, Samsung Galaxy S10 5G, LG V50 ThinQ 5G og Oppo Reno 5G. Mere usikre er Huaweis Mate 20 X 5G og den foldbare Mate X, men fra Apples side er der foreløbig ingen planer om at lancere en 5G-parat iPhone.

OnePlus 7 Pro 5G.

Hvad kommer 5G til at koste?

Det er en smule dyrere end med det nuværende 4G-net. I Danmark bliver det sandsynligvis TDC, som kommer til at sætte prisrammen for nye abonnementer med 5G, da selskabet som det foreløbig eneste lover 5G til sine kunder ved udgangen af 2020. Master og andet udstyr leveres af Ericsson, som TDC har en aftale med frem til 2023.

Andre spillere er Telenor og Telia, som er gået sammen i et 5G-partnerskab, men de har endnu ikke givet en lanceringsdato for deres 5G-udrulning. Selskabet 3 er også med i kapløbet, men vil først teste deres 5G-muligheder i Danmark fra dette efterår.
Ingen af selskaberne har i skrivende stund sat priser på, hvad kunderne skal slippe for at komme med på 5G-netværket, men den amerikanske telegigant Verizon har været ude med et bud på 66 kroner ekstra om måneden.

Prisen er dog ikke direkte mulig at overføre til danske forhold, da selskaberne herhjemme også skal i gang med at udrulle teknologier og opsætte master, hvilket yderligere kan forhøje prisen for kunderne.

Det kan blive 20 procent dyrere at spille helt uden hak på sin mobiltelefon.

Dertil kommer, at vi alle skal have nye smartphones for at tilgå 5G-netværket. De fleste modeller på markedet, som understøtter 5G, er i forvejen flagskibsmodeller, som koster i den dyre ende. Oveni skal vi generelt forvente prislapper med en 20 procent højere pris end for normale high-end-modeller, forudsiger sitet theinformation.com.

Et konkret priseksempel er OnePlus 7 Pro, som fra firmaets egen hjemmeside oneplus.com/dk er prissat til 5399 kroner. Officielt har OnePlus oplyst, at firmaets 5G-version får en merpris på 200-300 amerikanske dollar, det vil sige mellem 1300 og 2000 kroner. Altså vil en OnePlus 7 Pro 5G lande i et prisleje omkring de 7000 kroner.

Hvordan kan 5G være hurtigere?

Teknologien bag de superhurtige hastigheder handler om antenner og frekvenser. Ligesom tidligere med 4G kræver 5G nye master og teknologi inde i vores smartphones. Det nye netværk er meget anderledes end 4G, hvilket kan gøre udrulningen af 5G over hele landet noget mere kompleks.

5G er baseret på kortere antenner, der udspyer data ved højere frekvenser. Disse høje frekvenser betyder mere information sendt pr. sekund (det vil sige hurtigere hastigheder), men signalet forsvinder også meget hurtigere. Opsætning af et 5G-netværk kræver flere mindre antenner i et område for at få dækning, hvilket ikke er besværligt i byer, men i landområder vil levering af en dækning med den højeste 5G-hastighed blive sværere.

Det er bagsiden af medaljen. Fordelen er, at tætpakkede antenner giver en ny mulighed kaldet MIMO, som står for ”Multiple input multiple output”. Teknologien er allerede standard i Wi-Fi og betyder basalt set, at der anvendes flere antenner i både routeren og i din telefon eller computer til at sende data via flere veje på én gang. Den samlede overførselshastighed bliver væsentligt forbedret.

”Ligesom med 4G
kræver 5G nye master
og ny teknologi.”

Flere antenner samtidig

I forbindelse med 5G betyder det, at din telefon kan tale med flere antenner på én gang og downloade strømme af data fra alle hjørner. På dit hjemme-Wi-Fi udnyttes MIMO ikke altid optimalt, da din aktuelle internetforbindelse kan danne flaskehalse på de hastigheder, dit netværk teknisk set kan håndtere.

5G-antennerne vil være direkte forbundet til kæmpe fiberbaner, så hastighederne kan være overvældende. Det er derfor, 5G-forbindelser fra begyndelsen vil være som at have en fiberforbindelse derhjemme. Og teoretisk set kan 5G-teknologien nå endnu højere op. I Storbritannien har teleselskabet EE opnået hastigheder på 2,8 Gbps (10 gange hurtigere end en 280 Mbps hjemme-bredbåndsforbindelse, som allerede er pænt hurtigt).

5G reducerer også ventetiden massivt, så dine oplevelser online tilsvarende får fart på, fordi netværket reagerer meget hurtigere på dine ønsker. Store dataforbindelser kan stadig virke langsomme, hvis ventetiden er markant, ligesom en stor bilmotor skal have tid til at komme op i omdrejninger.