Home » Netværk » Klar til 5G? Her er alt du skal vide om det nye supernetværk
Klar til 5G? Her er alt du skal vide om det nye supernetværk

Klar til 5G? Her er alt du skal vide om det nye supernetværk

Share

Nu bliver 5G testet i Danmark – og snart kan du regne med hurtigere bredbånd og mere stabile forbindelser. Men hvilke telefoner understøtter 5G, og hvad skal du forberede dig på, når 5G kommer?

Snart bliver mobilnettet langt hurtigere, end det er i dag. Lige nu testes 5G-netværket i udvalgte testområder. For eksempel har Telenor åbnet et 5G-netværk i Aalborg, mens Telia tester 5G i København. Den store forkromede udrulning af 5G sker dog først i 2020. Her lover også TDC, at selskabet er klar med 5G.

Det kommende netværk er hurtigere og mere stabilt end det nuværende 4G og vil sætte skub i udviklingen af smarte byer med selvkørende biler og skraldespande, som oplyser, hvornår de trænger til at blive tømt. For os almindelige forbrugere handler det dog nok mere om at få fingre i en 5G-telefon, og her har flere producenter af smartphones allerede har lanceret modeller, som er 5G-parate.

Hvad du skal vide

Først og fremmest skal det slås fast, at 5G ikke bare erstatter 4G, men supplerer det eksisterende mobilnetværk. I byens travleste områder og på de mest spidsbelastede tidspunkter bør enheder med 5G kunne opnå hurtigere hastigheder på grund af det ekstra råderum. Tænk på det som en tilstoppet motorvej i en solrig weekend, hvor folk holder kofanger mod kofanger, så langt øjet rækker. Her vil 5G være som et ekstra spor for brugere, der har investeret i 5G.

Desværre er den metaforiske 5G-motorvej ikke tilgængelig overalt. Under en test i blandt andet London, hvor 5G allerede er rullet ud, oplevede mange brugerne udfald. Omvendt viser samme test, at 5G, når det fungerer, opleves som markant hurtigere. Den forventes, at kunderne får et boost i hastigheder på omkring 100-150 Mbps i selv de travleste 5G-områder.

Se også:  HTC er klar med sin første 5G smartphone - her er U20

Det giver dig hastigheder, som er inden for den teoretiske top af, hvad du kan få med 4G, men i praksis vil du aldrig komme i nærheden af denne hastighed. Med 5G opnår du den næsten hele tiden, selv i de travleste områder, hvilket er imponerende.

Den øjeblikkelige effekt

Tilslutning til et 5G-signal betyder, at du hurtigt kan opdatere dine sociale medier, planlægge en rute på Google Maps eller for eksempel smutte foran i køen til forsalg af billetter, men alle andre omkring dig med 4G-smartphones strander i uendelig langsomme indlæsninger, mens deres apps går i stå, eller deres videoer bliver afbrudt midt i en talt sætning.

Selvfølgelig handler det ikke kun om konsistens. Er du på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, kan en 5G-smartphone blæse forbi den øvre grænse for, hvad der kan opnås på 4G, hvilket maksimalt og (meget) teoretisk ligger ved en grænse på omkring 300 Mbps. Du kan altså med 5G opleve hastigheder, som overgår selv fiberforbindelser, men det svinger i takt med, at du bevæger dig mellem sendemasterne.

Når 5G for alvor rykker, taler vi om hastigheder på over 400 Mbps ved enkelte lejligheder. Det er så hurtigt, at app-udviklere bliver nødt til at opdatere deres software for at udnytte farten. Blandt andet har brugere oplevet, at Android-apps opførte sig anderledes på grund af de hurtigere internet-hastigheder, som pludselig blev stillet til rådighed.

Avancerede funktioner som splitscreen glider lettere.

For eksempel oplever du ingen frustrerende pause, hvis du skyder tidslinjen frem i en YouTube-video – langt forbi hvad der ligger i bufferen – da 5G-telefonen opdaterer og indlæser næste del af klippet med det samme. Men da Android-apps er så vant til at få folk til at vente på buffere, er der lagt et gråt filter oven på videoen, hvilket normalt bruges til at angive, at videoen loader, selv om klippet allerede er i gang med
at blive afspillet.

Se også:  Her er 3 tech-giganters bud på fremtiden

bedre at udnytte de imponerende nye hastigheder, som 5G-enhederne kan opnå, da der (endnu) kun vil være et mindre antal brugere derude. Forhåbentlig kan Goo-gle få de store spillere til at være med.

Der findes dog mindst én ting, du ikke behøver frygte, nemlig dårlig batterilevetid, noget som flere inden lanceringen ellers var bange for ville blive en realitet med den nye netværksteknologi.

Test af blandt andet OnePlus 7 Pro 5G viser, at enheden ikke blev bekymrende varm eller drænede batteriet ved 5G-hastigheder i værre grad, end med en 4G-enhed. Som nævnt i begyndelsen skal du ikke forvente 5G rullet ud i Danmark før tidligst 2020. Det kan være forbløffende hurtigt, til dels overflødigt i nogle sammenhænge, mens det andre gange er en fordel med en 5G-enhed, som modsat alle andres omkring dig ikke går i stå på en fyldt togstation.

5G bliver ikke nødvendigvis rullet ud i alle områder af Danmark, så du kan få 5G i dit hjem, på kontoret eller din yndlingskaffebar. Det afhænger nemlig af, hvilke operatører der bruger hvilke selskabers master, og hvilke områder der satses på. Derfor er det relevant at tjekke, hvilken udbyder du har, og hvor vedkommende eventuelt vil udrulle sit 5G-netværk.

TAGS
5G
innovation
netværk

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S