Home » Sikkerhed » Kaspersky Lab blæser til global kamp mod cyberkriminalitet
Kaspersky Lab blæser til global kamp mod cyberkriminalitet

Kaspersky Lab blæser til global kamp mod cyberkriminalitet

Share
Holdes i meget stramme tøjler

Det kan lyde højtravende, men Kaspersky Lab mener altså, at åbenhed og samarbejde ganske enkelt er en bydende nødvendighed for, at digital information kan flyde frit samt ikke mindst sikkert i en global infrastruktur. Samtidig tager man sin egen medicin forstået på den måde, at udvikling og research forbliver i Rusland og kun får begrænset adgang til ressourcerne i det nye datacenter i Zürich.

En adgang, der samtidig bliver stærkt overvåget med henblik på at have så vandtætte skodder som muligt. Datacenteret i Zürich vil fremover huse kundedata, distribution af software samt en funktion, der 24-7 skal holde øje med aktuelle cybertrusler. Ifølge den tidligere direktør for Kaspersky Lab Nordic, Leif Jensen, opdaterer man på den konto sin sourcekode tre gange dagligt for at holde trit med de cyberkriminelles narrestreger.

Fakta om Global Transparency Initiative

Global Transparency Initiative blev introduceret som koncept for godt et år siden, og 13. november 2018 åbnede Kaspersky Lab det første tilhørende datacenter, hvortil alle data fra kunder i Europa nu er ved at blive overført. Overførslen er afsluttet i løbet af fjerde kvartal 2019, og senere vil data fra kunder i blandt andet USA, Canada, Australien, Japan, Syd Korea samt Singapore følge efter.

Andre lignende datacentre vil ligeledes blive åbnet andre steder i verden, og fælles for dem alle er, at de ud over at hoste kundedata bliver centre for softwaredistribution samt ikke mindst kommer til at fungere som indsatscentre mod cyberkriminalitet. En uafhængig kontrolinstans skal løbende overvåge og sikre, at alt så at sige går ordentligt til.

Nok så væsentligt er det også at understrege, at alle aktiviteterne i Schweiz vil blive overvåget af en uafhængig samarbejdspartner, der skal sikre, at Kaspersky Lab virkelig lever op til intentionerne om åbenhed og transparens. Ved lanceringen var denne partner endnu ikke valgt, men når dette læses, ved vi formentlig, om det blev Ernst & Young, Deloitte & Touche, KPMG eller PricewaterhouseCoopers.

Iljana Vavan, der er direktør for Kaspersky Labs aktiviteter i Europa, opfatter det ikke, som om man er blevet forvist fra sit eget hjemland, men der er næppe nogen tvivl om, at flytningen af visse kernefunktioner til Zürich har været nødvendig.

Flere datacentre under Global Transparency Initiative konceptet vil senere blive lanceret, men når valget i første omgang faldt på Schweiz, skyldes det landets årelange traditioner for neutralitet og dermed stabilitet. Ifølge Ilijana Vavan, der er direktør for Kaspersky Labs aktiviteter i Europa, sætter man endvidere pris på traditionerne for sikker og god beskyttelse af kundedata, som vi kender det fra bankverdenen.

Se også:  Guide: Beskyt dig selv online med en VPN
Samarbejde er nødvendigt

Til den konstatering kan man lege djævelens advokat og spørge, om ikke dette i sig selv står i misforhold til ønsket om transparens, men det mener Ilijana Vavan ikke. Hun siger, at databeskyttelse sagtens kan gå hånd i hånd med åbenhed. Endnu et spørgsmål i rollen som djævelens advokat er helt naturligt, hvordan det føles så at sige at blive forvist fra sit eget land. Det mener Ilijana Vavan dog ikke er tilfældet, for det er Kaspersky Labs egen beslutning at flytte en del af sine kerneaktiviteter til Schweiz, lige som andre lande på sigt vil komme til.

Kaspersky Lab har placeret sit datacenter i Zürich, hvor det ligger midt på en it-highway med masser af hul igennem.

Selv om beslutningen er taget frivilligt, kan man dog nok tillade sig den konklusion, at den har været helt nødvendig med henblik på at sikre Kaspersky Labs forretning. Men hvis Global Transparency Initiative bliver taget godt imod af både virksomheder, organisationer og regeringer, giver det rigtig god mening.

Kaspersky Lab er ikke alene

Det er ikke kun Kaspersky Lab, der er klar over, at en global indsats mod cyberkrimninalitet er nødvendig. Paris Call er et initiativ med henblik på at skabe tillid og sikkerhed i cyberspace. Det blev offentliggjort på Paris Peace Forum af præsident Emmanuel Macron og udenrigsminister Jean-Yves Le Drian dagen før åbningen af datacentret i Zürich.

Se også:  Sig mig dit IP-nummer og jeg skal sige dig, hvor du bor

Det er lanceret af de franske myndigheder med henblik på at medvirke til på tværs af landegrænser at forbedre it-sikkerhed og stabilitet verden over samt mindske den voksende mistillid. Paris Call rummer en række vigtige principper og guidelines for international it-sikkerhed. Deklara-
tionen anerkender særligt det ansvar, nøgleaktører i den private sektor har for at forbedre tillid, sikkerhed og stabilitet i cyberspace.

Tilbage står så at spørge, hvad andre producenter af sikkerhedssoftware siger til Kaspersky Lab og Global Transparency Initiative. Ved lanceringen var der endnu ikke kommet konkrete, officielle udmeldinger, og ifølge Ilijana Vavan kendte man heller ikke internt til eventuelle reaktioner. Flere analytikere og fagfolk er dog begejstrede, men vi må nok erkende, at Kaspersky Lab ikke kan løse opgaven alene, lige som alle problemer ikke kan løses på én gang.

Det kræver fortsat og intenst samarbejde med især myndighederne, og i sin keynote nævnte Eugene Kaspersky blandt andet det samarbejde, man har med National Cyber Security Centre i England. Hvis det for alvor skal lykkes at dæmme op for den globale cyberkriminalitet, skal de enkelte myndigheder ligeledes samarbejde, men med Global Transparency Initiative som katalysator er en udvikling sat i gang.

TAGS
cybercrime
Cyberkriminalitet
kaspersky
Kaspersky Labs
sikkerhed

DEL DENNE
Share

Seneste Tech test
Seneste konkurrencer

Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 33 74 71 16
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2019
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S