Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Kan dagens mobilantenner blive bedre? Ja, det kan de godt!

Mobiltelefoner er under løbende teknisk udvikling fra år til år. Alligevel svinger deres antennekvalitet enormt. Både som helhed og fra mærke til mærke.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

En hel central komponent i en mobiltelefon er antennen, for det er jo den, der skaber forbindelsen. Aalborg Universitet har testet antennekvaliteten for 16 udvalgte mobiltelefoner og offentliggjorde resultatet i en rapport i december sidste år. En sammenlignelig undersøgelse blev foretaget tilbage i 2016, og der kan sagtens konstateres en positiv udvikling over den brede kam. Men der er bestemt også plads til forbedring. Telefonerne i dag kan godt nok opfange et signal, der er under halvdelen af den styrke, der var nødvendig i 2016, men der er fortsat enorm forskel de enkelte telefonmærker og modeller imellem.

16 forbrugermobiler har haft antennerne ude

Det er ekspert i antenneteknologi professor og PhD. Gert Frølund Pedersen fra Aalborg Universitet, der har undersøgt antennekvaliteten hos 16 populære mobiltelefoner i Danmark på vegne af Energistyrelsen. I testen målte han blandt andet, hvor svagt et signal, hver mobilmodel kunne modtage fra en mobilmast, respektivt hvor kraftigt et signal, telefonen selv kunne transmittere til masten. De 16 mobiltelefoner var:
1) Doro 7070 2) Huawei P10 3) Huawei P10 lite 4) Huawei P20 Pro 5) Huawei P9 lite mini 6) iPhone 7 7) iPhone 8 8) iPhone 8 Plus 9) iPhone X 10) iPhone XS Max 11) Nokia 7 plus 12) OnePlus 6 13) Samsung Galaxy S8 14) Samsung Galaxy S9 15) Samsung Galaxy S9+ 16) Sony Xperia XA2.

Generelt ser mobilproducenterne ud til at have fået bedre styr på antennekvaliteten over de senere år. De bedste af de testede modeller havde en gennemsnitlig transmissionsstyrke, der var 2 dB bedre i alle frekvensbånd i sammenligning med den tidligere undersøgelse fra 2016. Og selv for de modeller, der ydede dårligst i testen, var der en generel forbedring på 3 dB sammenlignet med 2016-afprøvningen. Ikke mindst i frekvensbåndet UMTS2100 ydede mobiltelefonerne 8 dB bedre i den aktuelle undersøgelse. Men ikke desto mindre er der fortsat anselig forskel på den dårligste model i testen i forhold til den bedste.

Bruger du et trådløst headset, så telefonen befinder sig væk fra din krop, bliver antennens evne til at håndtere mobilsignalet øget betragteligt.

Mindre smalltalk og mere datatalk

Inden du nu kyler din dyre smartphone i skraldespanden, skal du dog lige gøre op med dig selv, hvad du egentlig bruger telefonen mest til. For gør du mere i mobil datatrafik end småsludren, ser testens vurdering noget anderledes ud. Og det er måske et spejl af, at vi øjensynligt nu taler mindre sammen over mobil, end vi hidtil har gjort, og at flere og flere af os i dag snarere vælger at kommunikere via tjenester som Messenger og sms.

I hvert fald er danskernes mobilsamtale-minutter ifølge en statistik udarbejdet af Energistyrelsen faldet med 6,3 % i forhold til første halvår 2017, hvilket er det største fald nogensinde.

Du skygger for dig selv

Men der er også udvendige faktorer, der afgør, om du får en god forbindelse. Selve din krop er med til at gøre det svært for telefonen at modtage et svagt mobilsignal og omvendt også selv sende et kraftigt signal til mobilmasten. Når du holder telefonen op til øret, ”skygger” dit hoved og arm nemlig så meget for signalets styrke og dermed kvalitet, at det tydeligt kan måles. Hvis du i stedet bruger et trådløst headset, og din mobil befinder sig væk fra kroppen, går signalet ifølge den aktuelle test langt bedre igennem, og alle modeller scorer pænt.

Det er måske ikke så besynderligt endda, men hvad der måske er mere opsigtsvækkende er, at nogle telefoners antennesignaler er markant påvirket af, om du holder telefonen i højre eller venstre hånd.

”Der er op til 10 dB variation i de lave frekvensbånd og op til 9 dB for de høje frekvensbånd, anfører undersøgelsen i sin konklusion. Så hvis du bruger en af de 16 telefoner i testen, kan du se hvilken hånd, det er bedst at bruge.

Antennens placering i telefonen er uigennemtænkt

Størst variation finder du i ydelserne mellem telefonerne under samtale og mindst under datatransmission. Men det fremgår også, at variationerne afhænger af de benyttede frekvensbånd. Største variation optræder i de nedre frekvensbånd, hvor forskellen kan være helt op til 12-16 dB afhængig af model. For de højere bånd lå forskellene eksempelvis mellem 8-10 dB.

Ydelsesforskellen mellem højre- eller venstrehåndsbrug viser sig dog i flere tilfælde så uventet stor, at antennernes placering indvendig i telefonen simpelt hen i mange tilfælde må være uhensigtsmæssigt designet.

For de bedst ydende modeller i testen er forskellen mellem håndfri og håndholdt kun omkring 6 dB på UMTS- og LTE-frekvenserne, mens de ligger i størrelsesordenen 6-18 dB for GSM900 (holdt i den hånd, der giver det dårligste resultat). En reduceret TRP-ydelse på 17 dB er det samme som et tab på 50 gange ved mobilmasten, hvilket altså indebærer, at telefonens signal til antennemasten skal være 50 gange kraftigere for at have samme signalstyrke. For datatransmission gælder det, at forskellen holder sig under 5 dB og er lavest for UMTS900. Ved håndfri datatransmission er forskellen omkring 3 dB for de lavere 700, 800 og 900 bånd og omkring 5 dB i de højere bånd, og det er markant bedre end i den tidligere undersøgelse fra 2016. De allerbedst ydende modeller scorer en forbedring på 1 dB i sammenligning, mens selv de dårligste er dog alligevel 4 dB bedre i dag end i 2016.

Robotten er ikke nok

Skemaet viser, at de 16 testede telefoners mobilydelser ikke bare vekslede fra model til model, men også efter om de blev holdt i højre eller venstre hånd.
Evnen til at transmittere datatrafik var markant bedre for alle testede telefoner end deres mobilydelse og kun i mindre grad følsom over for håndvalg. Evnen til at transmittere datatrafik var markant bedre for alle testede telefoner end deres mobilydelse og kun i mindre grad følsom over for håndvalg.

Sådan læser du antennetesten:

TIS = Total Isotropic Sensitivity
TIS er mobiltelefonens evne til at modtage mobilsignaler. Jo lavere TIS-værdi, jo svagere signal kan mobilen modtage. En måling på -97 dBm er langt bedre end en på -90 dBm. Eller med andre ord jo mere negativ TIS-værdien er, jo bedre måler mobilen.

TRP = Total Radiated Power
TRP er omvendt værdien for, hvor stærkt et mobilsignal telefonen selv udsender. Er TRP-værdien høj, betyder det, at mobilen kan udsende et stærkt signal, der sikrer en god samtaleforbindelse.
Mobiltelefonernes samtaleydelse blev testet på både 2G (GSM) og 3G (UMTS). Til måling af data er der målt på 3G (UMTS) og 4G (LTE), fordi næsten al datatransmission sker på disse bånd.

2G - GSM: 900 og 1800 MHz (Tale)
3G - UMTS: 900 og 2100 MHz (Tale og Data)
4G - LTE: 700, 800, 1800, og 2600 MHz (Data)

Hele undersøgelsen kan ses her.

Det er værd at huske på, at LTE-systemet i begyndelsen alene var til brug for datahåndtering. Sidenhen tilføjede udviklerne dog funktionen Voice over LTE (VoLTE), der nu er almindeligt tilgængelig i mange LTE-netværker. Blot er det stadig langt fra alle mobiltelefoner, der udnytter denne mulighed.

Klap for Doro 7070

Går du ned i undersøgelsen, er der i det hele taget mange overraskelser. Hele 16 dB forskel er der eksempelvis mellem den bedste samtalemobil i testen (7070 klapmodellen fra Doro) og den dårligste endog – uanset det anvendte frekvensbånd, og uanset på hvilken side af hovedet, telefonerne blev holdt. Faktisk transmitterer Doro 7070 med en styrke, der er 3 dB bedre end resten af feltet bortset fra én enkelt anden. 3 dB er i dette tilfælde en fordobling af sendestyrken, og det er virkelig imponerende.

Læs vores test af Doro 7070 her.

Vil du have en god og stabil forbindelse, så vælg en klassisk klapmodel fra Doro. Vil du hellere have design og features, så se på de nye smartphones fra Apple, Samsung og Huawei. Vil du have en god og stabil forbindelse, så vælg en klassisk klapmodel fra Doro. Vil du hellere
have design og features, så se på de nye smartphones fra Apple, Samsung og Huawei.

Ellers er de bedste smartphones til almindelige samtaler i testen Samsung S8, S9 and S9+.

For de øvrige modeller i testen kommer deres samtalepræstationer ret meget an på, om du taler med telefonen mod højre eller venstre øre (og altså reelt deres indvendige antenneorientering), og forskellen kan være helt op til 10 dB i de lavere frekvensbånd (som det til eksempel er målt på iPhone 8 plus) og 9 dB for de højere frekvensbånd (iPhone 7). Til gengæld er forskellen mellem håndfri og håndholdt tale kun 2-3 dB.

Det er professor, Ph.D. Gert Frølund Pedersen fra Aalborg Universitet, der har forestået mobilundersøgelsen. Det er professor, Ph.D. Gert Frølund Pedersen
fra Aalborg Universitet, der har forestået mobilundersøgelsen.

Når det drejer sig om datatransmission, scorer alle testens deltagere markant bedre, end de afprøvede telefoner gjorde i 2016-undersøgelsen. Her er den bedste model i den nye test klart Samsung S9+ og den dårligste iPhone XS Max.

Samlet under ét viser testen fra Aalborg Universitet, at forskellene i ydelse for de testede telefoner i realiteten kan resultere i en voldsomt beskåret dækning, at det vil have mærkbar indflydelse på din praktiske mobiloplevelse. Undersøgelsen konkluderer derfor, at der bør sættes en de facto standard for den lavest acceptable ydelse. Desuden ville det være ønskeligt, hvis testresultaterne for hver enkelt telefonmodel i testen blev gjort frie og offentligt tilgængelige som en service over for de forbrugere, som står for at investere i en ny mobiltelefon. Og ikke mindst hvis den er blandt de 16 her afprøvede modeller.