Home » Mobiltelefon » Kan dagens mobilantenner blive bedre? Ja, det kan de godt!
Kan dagens mobilantenner blive bedre? Ja, det kan de godt!

Kan dagens mobilantenner blive bedre? Ja, det kan de godt!

Share

Mobiltelefoner er under løbende teknisk udvikling fra år til år. Alligevel svinger deres antennekvalitet enormt. Både som helhed og fra mærke til mærke

En hel central komponent i en mobiltelefon er antennen, for det er jo den, der skaber forbindelsen. Aalborg Universitet har testet antennekvaliteten for 16 udvalgte mobiltelefoner og offentliggjorde resultatet i en rapport i december sidste år. En sammenlignelig undersøgelse blev foretaget tilbage i 2016, og der kan sagtens konstateres en positiv udvikling over den brede kam. Men der er bestemt også plads til forbedring. Telefonerne i dag kan godt nok opfange et signal, der er under halvdelen af den styrke, der var nødvendig i 2016, men der er fortsat enorm forskel de enkelte telefonmærker og modeller imellem.

Se også:  Hvilket netværk er det bedste i Danmark? Stor undersøgelse klar med svaret
16 forbrugermobiler har haft antennerne ude

Det er ekspert i antenneteknologi professor og PhD. Gert Frølund Pedersen fra Aalborg Universitet, der har undersøgt antennekvaliteten hos 16 populære mobiltelefoner i Danmark på vegne af Energistyrelsen. I testen målte han blandt andet, hvor svagt et signal, hver mobilmodel kunne modtage fra en mobilmast, respektivt hvor kraftigt et signal, telefonen selv kunne transmittere til masten. De 16 mobiltelefoner var:
1) Doro 7070 2) Huawei P10 3) Huawei P10 lite 4) Huawei P20 Pro 5) Huawei P9 lite mini 6) iPhone 7 7) iPhone 8 8) iPhone 8 Plus 9) iPhone X 10) iPhone XS Max 11) Nokia 7 plus 12) OnePlus 6 13) Samsung Galaxy S8 14) Samsung Galaxy S9 15) Samsung Galaxy S9+ 16) Sony Xperia XA2.

Se også:  Fairphone 3+ [TEST]: Udskift alt på den bæredygtige mobil

Generelt ser mobilproducenterne ud til at have fået bedre styr på antennekvaliteten over de senere år. De bedste af de testede modeller havde en gennemsnitlig transmissionsstyrke, der var 2 dB bedre i alle frekvensbånd i sammenligning med den tidligere undersøgelse fra 2016. Og selv for de modeller, der ydede dårligst i testen, var der en generel forbedring på 3 dB sammenlignet med 2016-afprøvningen. Ikke mindst i frekvensbåndet UMTS2100 ydede mobiltelefonerne 8 dB bedre i den aktuelle undersøgelse. Men ikke desto mindre er der fortsat anselig forskel på den dårligste model i testen i forhold til den bedste.

Bruger du et trådløst headset, så telefonen befinder sig væk fra din krop, bliver antennens evne til at håndtere mobilsignalet øget betragteligt.

Mindre smalltalk og mere datatalk

Inden du nu kyler din dyre smartphone i skraldespanden, skal du dog lige gøre op med dig selv, hvad du egentlig bruger telefonen mest til. For gør du mere i mobil datatrafik end småsludren, ser testens vurdering noget anderledes ud. Og det er måske et spejl af, at vi øjensynligt nu taler mindre sammen over mobil, end vi hidtil har gjort, og at flere og flere af os i dag snarere vælger at kommunikere via tjenester som Messenger og sms.

I hvert fald er danskernes mobilsamtale-minutter ifølge en statistik udarbejdet af Energistyrelsen faldet med 6,3 % i forhold til første halvår 2017, hvilket er det største fald nogensinde.

Du skygger for dig selv

Men der er også udvendige faktorer, der afgør, om du får en god forbindelse. Selve din krop er med til at gøre det svært for telefonen at modtage et svagt mobilsignal og omvendt også selv sende et kraftigt signal til mobilmasten. Når du holder telefonen op til øret, ”skygger” dit hoved og arm nemlig så meget for signalets styrke og dermed kvalitet, at det tydeligt kan måles. Hvis du i stedet bruger et trådløst headset, og din mobil befinder sig væk fra kroppen, går signalet ifølge den aktuelle test langt bedre igennem, og alle modeller scorer pænt.

TAGS
antenne
Doro
netværk
smartphone

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S