Home » Kamera » Kameramobil eller mobilt kamera?
Kameramobil eller mobilt kamera?

Kameramobil eller mobilt kamera?

Share

Det er nærliggende at bruge sin mobiltelefon som et digitalt
kamera. Men der er al mulig grund til at bruge den ægte vare

Skulle man vælge elektronik alene ud fra de tekniske data, så var man meget ringe udrustet. Til gengæld så kontoen mindre flosset ud, end den måske gør nu. Kvalitet koster, så derfor er der meget stor forskel på for eksempel et fladskærms-tv til 30.000 kroner og et til 10.000 kroner, selv om de måske har helt identiske specifikationer.

Sådan er det med rigtigt meget forbrugerelektronik, det er meget svært at gennemskue alene på tekniske data. Det er blandt andet derfor, at blade som Alt om DATA tester hardware for dig, så du er bedre rustet, når du skal ud at købe.

Men på et punkt er det meget svært at gennemskue, hvad der er bedst: Mobiltelefonen med et kamera eller et dedikeret digitalt kamera. Ganske som med så meget anden elektronik har kameraet i mobiltelefonen næsten identiske data med et digitalt kompakt kamera. Så hvorfor ikke bare bruge mobilen, som alligevel ligger i lommen, og som ofte er mindre og lettere at have med end det digitale kamera?

Pixels er ikke bare pixels

Idéen er oplagt, nu når man uden problemer kan få mobiltelefoner, der har fem eller otte millioner pixels opløsning. Det er jo mere end rigeligt til almindelige billeder, som man bare vil se på skærmen eller printe ud.

Se også:  Canon klar med to prisvenlige full frame-objektiver

Faktisk mere end rigeligt end de 10-12 millioner pixels, som mange små kompakte kameraer har. Her kommer paradokset, for de små digitale kameraer kan i praksis ikke udnytte de mange megapixels fuldt ud, som for eksempel et stort digitalt spejlrefleks meget bedre kan. Helt samme faktum gælder med mobiltelefonen, der trods lidt mindre opløsning faktisk ikke kan udnytte den høje opløsning, typisk to,tre,fem eller otte megapixel.

Det er der rigtigt mange grunde til, og en af de væsentligste er, at selv om man har mange pixels, så skal man også kunne udnytte dem. Dels er der CCD’en, som er væsentligt mindre i en mobiltelefon, end den er i et kamera.

Det kræver ingen ingeniøruddannelse at regne ud, at det kræver mere af elektronikken, nærmere betegnet CCD’en, hvor der skal presses mange punkter ned på et mindre areal. Resultatet er en ringere CCD, som ofte vil give mere støj, og som slet ikke kan bruges i samme omfang som en stor »rigtig foto-CCD«, hvis vi må være så frække at kalde den det.

Når der presses så mange punkter ned på et lille areal, vil de give mere støj i billedet. En anden ulempe er, at man ikke kan presse for eksempel ISO-værdien så højt op. Et af de punkter hvor det digitale kamera jo ellers er meget stærkt.

En af grundene til, at begge produktgrupper har så mange pixels, er konkurrence. Det er stadig et salgsparameter at have høj opløsning. Men går man ingeniørerne på klingen indrømmer de, at det er for meget, at et lille kompakt kamera har 10-12 millioner pixels, og at en mobiltelefon har omkring det halve.

Se også:  Sonys nye fotosensor leverer 33 megapixel i fuldt format

Pixels kræver godt glas

Mobilproducenterne vil nok på det voldsomste påstå, at deres CCD’er er rigeligt store til at kunne kapere de mange pixels. Det er ikke tilfældet, hvis man taler om at få en kvalitet, som er i nærheden af et bare middelmådigt digitalt kamera. Men hvis vi nu lader som om, at den kan kapere det, så er der flere problemer.

Det mest oplagte er optikken, som har afgørende betydning for det endelige resultat. Der er jo en grund til, at der kan være mange tusinde kroners forskel på to objektiver, som har samme brændvidde. Der er dyre og billige serier, og her taler man også om opløsning.

Der er ikke tale om pixels, men linjer. Det er en avanceret formel, men den betyder, at skal man have fuld udnyttelse af sit digitale kamera, skal man have et objektiv, der passer. Har du for eksempel et af Canons topmodeller med over 20 millioner pixels opløsning, sætter du jo heller ikke et billigt objektiv på. Det ville være som at sætte fire Viborg-dæk på en toptunet Porsche.


TAGS
Canon
ccd
Kamera
Mobiltelefon

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S