Home » Forskning » Kærlighed til viden
Kærlighed til viden

Kærlighed til viden

Share

Tidligere satte man en ære i at vide noget. I dag er det omvendt.
Uvidenhed er ikke blot accepteret; den er nærmest attraktiv. Og det er
paradoksalt: I dag er viden nemlig lettere tilgængelig end nogensinde
før. Hvorfor så ikke opsøge den?

Umiddelbart før dagbladet Politikens lancering i 1884 skrev Edvard Brandes, der var en af avisens tre stiftere, teksten til en løbeseddel. Her meddelte Brandes, at Politiken skulle være ”Organet for den højeste Oplysning”.

Danmarks førende it-magasin varer sig for at svinge fanen så højt, men så alligevel: Alt om DATAs fornemste opgave er at formidle viden. Eller som en tidligere skribent på bladet engang udtrykte det: ”Alt om DATA sælger nødvendig information.”

Lilla Bols og Zigeunerbaronen

Man kunne drømme om, at den holdning var mere udbredt. Tidligere satte man en ære i at vide noget. I dag er det omvendt. Uvidenhed er ikke blot accepteret; den er nærmest attraktiv. Og det er paradoksalt: I dag er viden nemlig lettere tilgængelig end nogensinde før. Hvorfor så ikke opsøge den?

Se også:  Drømmen om at flyve

Tag et eksempel: En fordums kulturminister blev interviewet i radioen. Et citat af John Price blev viderebragt via Per Arnoldi: ”Folk tror, at vi ligger på sofaen, drikker lilla Bols og hører Zigeunerbaronen.” De to studieværter og ministeren anede ikke, hvad Arnoldi talte om. Så gik en af værterne åbenbart på nettet, for ti minutter senere vendte han tilbage og kunne oplyse, at Zigeunerbaronen var en ”wieneroperette”. Ministeren slog hørligt kors for sig og sagde, at det var ikke noget for ham. Wieneroperette! Ja tak, et af Johann Strauss’ hovedværker. Kunne de to genier ikke have slået det op før udsendelsen? Det var dem selv, der bragte citatet på bane.

Information at your fingertips

For nylig hørte jeg to unge radioværter fortælle om en fantastisk oplevelse: De havde på YouTube set et Boeing Dreamliner-fly lette lodret! Nå, lodret og lodret … det skulle lige bruge et tilløb på cirka 100 meter, men alligevel.

Se også:  Find det billigste fly med intelligent søgemaskine fra hjerne bag Momondo

Kunne det være ægte, eller var videoen manipuleret, ville de vide?
Hvis de to studieværter havde gidet gøre deres hjemmearbejde, ville de have vidst, at briterne i 1969 lancerede det første funktionsdygtige jetdrevne VTOL-fly (vertical take-off and landing), Hawker Siddeley Harrier. Det kunne lette og lande lodret (uden tilløb), og det var operationelt indtil december 2010.

Sovjetunionen fulgte efter i 1976 med Yakovlev Yak-38, og for nylig (2013) har amerikanerne inddraget VTOL i Joint Strike Fighter. Og så videre: Der har været mange andre, men de fleste kom kun til prototypestadiet, mens andre var hybrider mellem fastvinget fly og helikopter.

Disse oplysninger kan man finde på nettet på under to minutter. Det hedder research. Og det gør ikke ondt.

Nå: Inden jeg fortaber mig i Strauss og VTOL-fly, må jeg hellere trøste mig selv med, at der stadig er en stædig kerne af mennesker, der sætter pris på viden. Alt om DATAs læsere hører afgjort til denne kategori. Og tak for det


TAGS
fly
Videnskab

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S