Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Stortest: Kæmpe prisforskel på robotstøvsugere

Hvorfor koster nogle robotstøvsugere en ”slik”, mens andre kræver, at du slipper op imod en halv snes tusind kroner? Testen af fire vidt forskellige modeller løfter sløret for, om det kan betale sig at købe dyrt.

Af Palle Vibe, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Robotstøvsugeren er gået fra at være sjovt legetøj til at være et seriøst hjælpe-middel i hjemmet.

Men der er kæmpe prisforskel på markedets forskellige modeller. Hvorfor nu det? Det har vi sat os for at forstå med denne test, hvor vi afprøver fire forskellige modeller fra 1800 til 8500 kroner. To af de testede modeller er fra de velkendte producenter Miele og iRobot, mens to er fra de mindre kendte Kobold og Severin.

Maskinerne afprøves under realistiske forhold i almindelige boliger i forskelligt indrettede værelser på både trægulve, flisegulve, tynde tæpper og lidt tykkere og mere kompakte korthårstæpper. Vi har desuden udsat robotterne for forskellige typer af snavs, der almindeligvis er til stede i boliger, som støv, hår og krummer mv. samt endog små stykker plastik og cellofan.

I vores karaktergivning er der naturligvis lagt særlig vægt på ydelse

Dvs. robotstøvsugernes rengørings kvalitet og evne til at navigere rundt. Producenterne anvender forskellige teknikker til at kortlægge din boligindretning.

En af testdeltagerne scanner eksempelvis loftet med et kamera, mens to anvender laser eller infrarød teknologi suppleret med sensorer til registrering af alt fra trapper og afsatser til små højdeforskelle og fyldt støvbeholder.

Tre af de testede modeller giver mulighed for at afgrænse deres arbejdsområde med enten ”fyrtårne”, der spærrer med usynlige impulser, eller magnetbånd til at lægge på gulvet. Begge metoder virker fint, men fyrtårnene er elektroniske og kræver batteri. 

5 ting du skal vide, før du køber robotstøvsugere

1 Robotstøvsugere er mest effektive på flade gulve. Har du et hjem med mange tæpper, nicher og krinkelkroge, har de små ”sugeskiver” problemer med at nå ind og rengøre overalt.

2 Duer ikke på meget snavsede områder og til langhårede tæpper. Robotterne er ikke kraftige nok til mere krævende rengøring og er derfor stadig et supplement til den traditionelle støvsuger og støveklud.

3 Støv klistrer sig fast på maskinen på grund af statisk elektricitet og kan bagefter falde af, og det er grunden til, at du kan se lidt efterladt støv, selvom maskinen er færdig.

4 Den skal ud at køre hver dag en time eller to,
ellers er gulvet ikke ordentlig rent.

5 Maskinen skal tømmes med jævne mellemrum, da den beskedne størrelse ikke levner plads til uanede mængder støv.

robotstøvsuger Robotstøvsuger i hjemmet