Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Kabelfri og trådløs nordisk vellyd

God lyd, godt design, godkendt pris og en god historie. Med disse forudsætninger på plads er danske Clint godt positioneret til en international lancering af højttalerfamilien Asgard.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Storytelling i hi-fi-verdenen handler normalt om, at en person har syntes, at markedets udbud er for dyrt, for grimt og/eller spiller for dårligt. Hvorefter vedkommende har konstrueret sit helt eget grej, som naturligvis racer fra konkurrenterne som en Ferrari fra ladcykel.

Det danske firma Clint Digital, som hidtil har specialiseret sig i mindre audioprodukter og tv-tunere, hæver nu barren for storytelling med en serie højttalere inspireret af nordisk mytologi. Navnet er Asgard (Asgård), som stod for gudernes hjem og var det nordiske svar på antikkens Olympen. I Asgård regerer Odin over en broget samling underguder, heriblandt Freya (Freja), og disse figurer har lagt navn til de to første højttalere i familien.

Asgard Freya i sit rette element. Denne højttaler kan køre helt kabelfrit i op til 6 timer – inde og ude, så langt Wi-Fi-netværket rækker.

Kabelfri kompakthøjttaler

På Alt om DATA-redaktionen har vi diskuteret, hvad man bør kalde en højttaler, som kan fungere helt uden ledninger. Vi er jo vant til at skrive ”trådløs” om gadgets, der kan modtage signaler gennem luften, men ellers kræver strøm fra lysnettet plus kabler til flere højttalere og måske en subwoofer. Vores mindst ringe bud er foreløbig ”kabelfri”, men vi er modtagelige for forslag.

Freya-højttaleren appellerer direkte til folk, der kan lide problemfri lyd. Den er cylinderformet, 10 cm i diameter, 21 cm høj og vejer blot et kilo. Den kommer med et indbygget, genopladeligt batteri med kapacitet til op til 6 timers drift, afhængigt af brug (styrkeindstilling). Denne højttaler er skabt til at tage med rundt omkring i huset og haven – ligesom en transistorradio. Bestykningen er ikke til party eller større rum. En fuldtoneenhed på 7 cm kan ikke flytte alverden luft, selv om den drives af en forstærker på 7 W.

Batterier er ikke billige. Freya kan fås med Bluetooth og AirPlay/Wi-Fi til henholdsvis 1299 og 1799 kroner stykket. To højttalere kan kobles til at spille i stereo, og op til fire Freya eller Odin kan indgå i en multirumløsning. Til denne test har Alt om DATA lånt den dyre version af Freya i de to tilgængelige farver – Charcoal Grey og Chalk White.

Odins torden

Odin er en meget større højttaler, som kun kan strømforsynes fra lysnettet, men hvem slæber rundt på et næsten 40 cm højt, trekantet kabinet med en vægt på knap 7 kg?

Odin er en stereohøjttaler i sig selv. Den koster 2999 kroner og en smart, matchende fod kan fås for 399 kroner. Her er vi oppe i en 10 cm bas/mellemtone plus en 1,9 cm diskant med 2x 25 W i motorrummet.
Ligesom Freya er Odin udrustet med en digital Klasse-D forstærker fra Texas Instruments’ seneste TAS57XX-familie, som udvikles her i Danmark.

Ligesom den nordiske mytologi sikkert er et nyt univers for mange, er der også noget at lære, når de to Asgard-højttalermodeller skal tages i brug.
Nærbetjeningen styres med nogle få, store knapper over på højttaleren, og funktionerne markeres af en søjle med fem lysdioder, hvis farve og blinkfrekvens kan afkodes til drifts- og fejlmeddelelser. En venlig kvindestemme fortæller på engelsk, hvad du har gang i.

Den nemmeste tilslutning består i simpelthen at forbinde en smartphone eller anden enhed analogt til aux-in (linje) jack-bøsningen og lade denne eksterne enhed styre det hele. Men det er der jo ikke meget lir over.
Til hjemmebrug vil det være naturligt at koble Freya eller Odin til et Wi-Fi-netværk med eller uden Music Direct. Dette kan gøres på to måder, og det anbefales at studere den lille manual. Som altid går alt dette nemmest med en iDevice og AirPlay.

Den skulpturelle Odin er et moderne alternativ til et mikro-stereoanlæg. I denne placering forstærkes bassen, og stereoperspektivet bliver bredere.

Flere muligheder

Under arbejdet med Asgard-højttalerne har jeg været i nær kontakt med Clint, som har informeret mig om flere software-opdateringer, hvoraf de alle med en enkelt undtagelse har kunnet klares via appen på min Xperia Z3 Compact.

På en iOS-platform er der i skrivende stund mulighed for Spotify. En meget brugervenlig internetradio er også tilgængelig til Android – i beta på begge platforme.

En Jukebox-funktion, der skal fungere som en god gammeldags maskine, men dog uden mønter, bør være klar, når dette læses.

I det hele taget er det hensigten at lancere nye faciliteter og funktioner, efterhånden som behovet opstår, og programmørerne bliver klar. Rumtilpasning og en equalizer med indstillinger til forskellige musikgenrer burde relativt nemt kunne realiseres med den integrerede digitale signalprocessor.

Alle opkoblede Asgard’er kan styres fra denne skærm. Her er der skruet mest op for den lille Freya, og det totale volumen reguleres med den nederste skyder.

Velspillende højttalere

Hvis du stiller Freya ved siden af Odin og kun spiller på den lille gudinde, vil mange lige skulle hen og sikre sig, at det ikke er Odin, de hører. Freya kan selvfølgelig ikke levere dunkende mavepustere, men ved moderate niveauer har den en god illusion af bas og en imponerende klarhed, som kan lammetæve mange af de bærbare radioer og musikafspillere, der kan købes for småpenge i supermarkeder og discountbutikker.

Med Odin, som stadig koster mindre end et Freya-stereosæt, rykker vi – helt bogstaveligt – op i en anden og langt mere hårdtslående vægtklasse. Odin kan spille højt, dybt og alt derimellem, og hvis den stilles i et hjørne med bare vægge, får den både mere bas og et bredere stereoperspektiv. Selvfølgelig er Odin ikke nogen match for et fem- eller sekscifret nørd-system, men overvejer du et traditionelt mikroanlæg i 3000 kroner klassen, kan denne nordiske gud være et smartere alternativ.

Med til billedet hører, at al den digitale teknologi i begge højttalere ikke bare kompenserer for enhedernes egenskaber, men også beskytter dem mod overbelastning. Jeg vil ikke vædde om det, men så længe Odin kun tilføres digitale audiosignaler, virker den umulig at brænde af.

Asgard MultiRoom-appen er rigtig god – når du lige har lært den at kende. Indhold vælges med nodesymbolet, og højttalersymbolet giver vist sig selv.

[themepacific_accordion] [themepacific_accordion_section title="Fakta"]

I det hele taget er det hensigten at lancere nye faciliteter og funktioner, efterhånden som behovet opstår

[/themepacific_accordion_section] [/themepacific_accordion]