Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Jabra PanaCast: Videokonference på den billige og enkle måde

Virksomheder med behov for små videokonferencer kan tage denne løsning fra danske Jabra med i deres overvejelser. Den er kompakt, økonomisk over-kommelig og nem at anvende.

Af Henrik Malmgreen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hvis du har brug for at kunne afholde en videokonference i et mindre rum med en håndfuld mennesker, så er denne løsning, Jabra PanaCast, værd at tage med i overvejelse. Frem for alt skal teknologien være enkel og nem at gå til. Det er PanaCast, der må betegnes som ”plug-and-play”.
PanaCast består af kameraer, der giver op til 180 graders panoramabillede, en ekstern mikrofon, der fanger lyden 360 grader rundt, samt PanaCast Hub, en koblingsenhed til storskærm.

I første omgang koblede denne artikels skribent blot kameraenheden til sin computer og kaldte op til en kollega, der ligeledes havde enheden til test. Det gav blandt andet den udfordring, at der var tydelige striber i billedet de steder, hvor inputtet fra de tre separate kameraer blev ”syet” sammen, ligesom der var tydelige fokuseringsproblemer.

Men en af danske Jabras produktspecialister oplyste, at det lige præcis er sådan, PanaCast ikke skal anvendes. Systemet skal ud og arbejde i et større rum, så hvis man kun er sig selv på hjemmekontoret, sidder man simpelthen for tæt på og får meget mere ud af at vælge et ganske almindeligt webkamera.

Passer med de store

Når det er understreget, skal det samtidig pointeres, at PanaCast trods glimrende funktionalitet ikke er sværere at sætte op end netop et ganske almindeligt webkamera. Det er en del af konceptets grundidé.

Samtidig er PanaCast kompatibel med populære cloudbaserede løsninger som Microsoft Teams, Skype, Zoom, Cisco WebEx, Slack, Google Hangouts, GoToMeeting, Unify Circuit og BlueJeans. Det er sådan set blot at koble kameraet til computerens USB-port.

Kun 10 cm bred

Hoveddelen i systemet er så kompakt, cirka 10 cm bred, at du nærmest ikke kan få øje på den – den er monteret med et ophæng lige under storskærmen på billedet.

Løsningen er som skabt til såkaldte huddle-rooms, hvor en håndfuld menne-sker er samlet til videokonference. Foruden kameradelen består PanaCast af en ekstern speakerphone og en hub.

Justering af billedfeltet

PanaCast har indbygget mikrofon og kan i en snæver vending anvendes som standalone-løsning. Men for at få det fulde udbytte kræves altså det samlede setup, hvor en PanaCast Hub fungerer som det centrale sammenkoblingspunkt for kamera, speakerphone (i dette tilfælde Jabra Speak 710), computer samt ikke mindst storskærm, der kan forbindes enten via et HDMI- eller VGA-kabel.

Det er i den sammenhæng, at PanaCast for alvor adskiller sig fra det ordinære webkamera. Det er muligt at skrue på en række parametre, således at opsætningen kan tilpasses individuelle behov. Blandt andet kan billedfeltet justeres mellem 90 og 180 grader, ligesom den intelligente zoomfunktion kan slås til eller fra.

Sammen med den integrerede 360 graders speakerphone er det muligt at fokusere på de enkelte mødedeltagere både billed- og lydmæssigt, hvilket er en klar fordel, når man sidder flere omkring et mødebord, men ikke rigtig giver nogen mening, hvis man sidder alene foran computeren i hjemmekontoret.

Alt i alt er der tale om en gedigen og god løsning, der ikke bare er velfungerende, men også udstråler robust byggekvalitet. Den vejledende udsalgspris for både kameraenhed, speakerphone og kommunikationshub er lige omkring 10.000 kr., hvilket synes fornuftigt.