Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

It-sikkerhed på skiferien

Undgå at familiens drømmerejse udvikler sig til et it-mareridt. Sikkerhedseksperten Kaspersky giver gode tips til før og under årets skiferie.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I dag booker flere og flere rejsende både rejse, ophold, liftkort og skiudstyr over nettet. Ifølge Danmarks Statistik har over halvdelen af de danskere, der har handlet på nettet inden for det seneste år, købt rejser online. Det gør online booking af rejser til et yndet mål for cyberkriminelle, der som altid følger i hælene på pengestrømmene på nettet. Målet er at lokke penge ud af de intetanende forbrugere.

“Det er ikke så underligt, at online booking af rejser er blevet populært. For hvem vil ikke gerne spare tusinde af kroner på en families samlede skiferiebudget ved selv at strikke hele turen sammen over internettet? Dertil kommer, at det ligger meget i tidsånden, at man skræddersyer sine ferier, så de passer præcis til familiens behov, og den frihed kan man opnå på internettet. Vi anbefaler dog, at man dels følger nogle enkle råd, når man booker rejsen, og dels sørger for at pakke en it-sikkerhedshuskeliste ned i kufferten sammen med skistøvlerne og de lange underbukser,” siger Eva Maria Matell, Managing Director hos Kaspersky Lab Nordics.

Udover online booking af billetten udgør både medbragte laptops og mobiltelefoner også en it-sikkerhedsrisiko i forbindelse med skiferien. Tyveri eller tab kan medfører mistede forretningsdata eller billed-, musik- og videoarkiver.

Kaspersky opstiller følgende gode råd før og under skiferien:

1. Booking af skiferie

Den mest udbredte form for angreb forbundet med online booking af rejser er e-mails, der angiveligt er afsendt af et velkendt rejsebureau, men som i virkeligheden stammer fra de cyberkriminelle. Ofte er der vedhæftet én eller flere fakturaer, som, når brugeren klikker på dem, installerer ondsindede programmer på computeren. Det ondsindede program skjuler sig derefter i systemet, hvor det aflurer eksempelvis passwords og kreditkortinformationer.

I en anden form for angreb leder det ondsindede program brugeren ind på et falsk website, der til forveksling ligner et “ægte” rejsebureaus for derefter at aflure de indtastede oplysninger.

Tip:
Hvis du ikke kender rejsebureauet på forhånd, skal du indledningsvis undersøge deres website grundigt. Er indholdet på sitet fyldestgørende, eller mangler der vigtige oplysninger såsom kontaktinformation og købsbetingelser? Søg også efter andre brugeres erfaringer med rejsebureauet online.

Når det gælder onlinebetaling, skal man altid se efter, om økonomiske transaktioner foregår gennem en krypteret forbindelse eller ej. Se efter, om URL-adressen begynder med ‘https://’ og ikke ‘http://’ (‘s’et står for ‘secure’), og om der er et gyldent hængelås-symbol i nederste højre hjørne af browseren.

2. I lufthavnen

De fleste lufthavne har i dag områder, hvor passagererne kan logge på et trådløst netværk med enten en laptop eller en mobiltelefon. Forbindelsen fra enten mobiltelefonen eller laptoppen til det såkaldte trådløse hotspot er ukrypteret, fordi signalet skal være synligt for alle, der ønsker at logge på. Det betyder imidlertid også, at cyberkriminelle kan overvåge din færden på nettet og med den rette software lede efter sårbarheder i mobiltelefonens eller laptoppens software med det formål at installere ondsindede programmer.

Tip:
Mens din computer er beskyttet af nogle mere omfattende sikkerhedspolitikker i hjemmet eller på arbejdspladsen, er sikkerhedsniveauet på offentligt tilgængelige, trådløse netværk lavere. Det stiller omvendt højere krav til den sikkerhedssoftware, du har installeret på henholdsvis din laptop og mobiltelefon. Installér sikkerhedsløsninger, der både beskytter mod forskellige former for virusangreb, og samtidig forhindrer uønskede brugere i at oprette forbindelse til enheden.

3. På destinationen

Skulle uheldet være ude, og du mister enten din laptop eller mobiltelefon på skiferien, kan det udgøre en it-sikkerhedsrisiko, hvis de falder i de forkerte hænder. Det gælder særligt laptops, der bruges som arbejdscomputere og smartphones, der ligeledes anvendes i arbejdssammenhæng.

Tip:
Man kan i dag kryptere data på en computer relativt simpelt og for et beskedent beløb, så indholdet ikke kan tilgås af uønskede personer. Det forudsætter selvfølgelig en god back-up-praksis, så du ikke pludselig mister eksempelvis hele dit billed- og musikarkiv.

Når det gælder mobiltelefonen har Kaspersky lanceret et produkt, der sørger for, at uvedkommende ikke kan bruge telefonen i tilfælde af tab eller tyveri. Således blokerer Kaspersky Mobile Security (KMS) indledningsvis for adgangen til kontaktpersoner, fotos og filer, og hvis du sender en sms til telefonen, kan du endda indstille den til at udføre en såkaldt ‘wipe out’, hvor alle data slettes permanent. Hvis din mobil har et integreret GPS-modul, kan du ydermere bruge KMS til at lokalisere den stjålne telefon på eksempelvis Google Earth. Man sender en sms til den stjålne telefon og får koordinaterne for dens position tilbage.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere