Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

IT-teknologi skal få os til at bruge strøm på en helt anden måde

Elselskaber tester dansk it-teknologi til det intelligente el-net.

Af Jan Dahlmann, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I takt med udbredelsen af elektriciteten i det 20. århundrede er opfattelsen af og omgangen med denne, århundredets måske allermest gennemgribende og samfundsforandrende teknologi, blevet tilsvarende triviel. Strøm er ikke noget, almindelige mennesker tænker over eller taler om. Det er der bare.

Sådan er det, men nu er det slut. I en ikke ret fjern fremtid vil enhver kunne overvåge og styre sit private elforbrug via mobil eller pc. Det skyldes en udvikling på flere områder, der er forløbet samtidig:

Udbredelsen af ny teknologi til el-produktion, den generelle kamp imod menneskeskabte klimaændringer, overbelastningen af el-nettene (for eksempel i USA) – samt de muligheder for el-besparelser, som it-teknologien tilbyder.

En sådan teknologi har det danske selskab GreenWave Reality udviklet, og det vender vi tilbage til.

Nye forhold for elproduktionen

Produktionen af strøm har hidtil været styret af forbruget – naturligvis, fristes man næsten til at sige – men i fremtiden skal forbruget i vid udstrækning indrette sig efter produktionen.

Det skyldes ikke mindst de tusindvis af vindmøller, hvis produktion i princippet er ustyrlig. Og vindmøllernes stigende dominans er en af hovedårsagerne til, at forbrugs- og produktionsmønstret i fremtiden skal ændres ved hjælp af it-teknologi.

Elselskaberne har simpelt hen brug for at kunne kontrollere forbruget af strøm – både når der er meget af den (når vinden blæser), og når der er for lidt. Det er en kæmpe udfordring og en helt ny problemstilling, der i kraftværkskredse har fået betegnelsen Smart Grids eller intelligente el-net.

I et sådant intelligent el-net skal eksempelvis el-biler og varmepumper, som tiltænkes en stor udbredelse, spille en væsentlig rolle som lagermedier for el, hvorfor elselskaberne både kan læsse strøm af eller aftappe den, hvis der i kortere perioder er behov for det. Denne fleksibilitet i elnettet kan kun lade sig gøre ved hjælp af it-teknologi.

Hvordan denne indpasning nærmere skal ske, er endnu højst uvist, men to af Danmarks betydelige it-entreprenører, brødrene Peter Wilmar Christensen og Martin Manniche, har udviklet et bud på en it-teknologi med potentiale på det globale el-marked.

GreenWave Reality

Martin Manniche, der sammen med sin bror, Peter Wilmar Christensen og Anne Marie Cramer grundlagde firmaet Kiss Technology i 1994, som i 2005 blev købt af Cisco for næsten 400 mio. kroner, har nu sammen med andre investorer skabt firmaet:GreenWave Reality.

GreenWave Reality har udviklet deres nye koncept, en avanceret energistyring, der via pc og mobil kan overvåge forbruget i private husholdninger – og for den sags skyld hvor som helst, der bruges strøm.

Udover intelligente elstik, ’strømskinne’, displays med mere, producerer det nye selskab også LED-pærer med stort potentiale for elbesparelser. Produktionen er startet i Kina og Taiwan i oktober, og en global lancering er ved at tage fart.

GreenWave Reality har udviklet en teknologi, der giver boligejere overblik over elforbruget udspecificeret helt ned til den enkelte lampe i hjemmet – og mulighed for en intelligent styring af hele boligens energiforbrug. Og hvad enten formålet er at spare penge – eller om det er idealisme – synes GreenWave Realitys teknologi velegnet til at sænke forbruget.

El-selskaberne

I Danmark har nogle udvalgte el-selskaber fået GreenWave Realitys produkter til test. Et af selskaberne er DONG Energy, hvor cirka 200 elkunder, der enten har elbil eller varmepumpe, fra næste forår vil være med til at gøre Dong Energy klogere på, hvor fleksibelt elforbruget i virkeligheden kan blive hos fremtidens elkunder.

DONGs interesse skyldes flere ting, men overordnet set skal energiplanlæggere få indpasset store mængder vindkraft, og dertil har de brug for den fleksibilitet i forbrugsmønstret, som varmepumper og elbiler i stort antal kan give.

»DONGs udgangspunkt er, at elforbruget stiger i fremtiden – for ikke at sige eksploderer, når oliefyr erstattes med eldrevne varmepumper, og når der kommer tusindvis af elbiler i Danmark. Det er i dén situation, at fleksibiliteten i el-systemet bliver vital. DONG ser ikke først og fremmest det store besparelsespotentiale i it-teknologien, men det er fleksibiliteten, der er helt afgørende,« siger Morten Kidal fra DONGs informationsafdeling.

Et andet afgørende aspekt, forklarer han, er forbrugernes mulighed for at »fange et prissignal«. Det betyder, at vaskemaskinen skal gå i gang, når der er masser af billig (vindmølle)strøm på markedet, og forbrugerne skal i det hele taget vænnes til at fyre den af, når strømmen er billig.

Forbrugernes fleksibilitet

Ingen ved dog, hvor meget og hvor længe forbruget i virkeligheden kan flyttes, og hvor fleksible forbrugerne i virkeligheden er. DONGs hensigt med testen af GreenWave Realitys løsning er dobbelt: Man vil dels teste, hvordan teknologien virker i sig selv. Og man vil teste forbrugernes fleksibilitet.

»Vi vil vide, om der i virkeligheden er nok forbrug at flytte rundt på, og hvad der skal til for at motivere almindelige forbrugere. Vi tvivler meget på, at sparepotentialet er tilstrækkeligt til for alvor at motivere dem,« siger Morten Kidal.

Forsøgskunderne skal give elselskabet lov til at styre, hvornår varmepumpen skal køre, og hvornår elbilen skal lades op, men deltagerne sætter selv grænserne for, hvor koldt det for eksempel må blive, inden varmepumpen skal gå i gang igen. Det er elselskaberne selv, der til sin tid vil skulle markedsføre produktet.

Prisen? Ja, den skal ikke være høj, filosoferer Morten Kidal uden at blive for specifik. En for høj pris vil forhindre den masseudbredelse og volumen. Måske omkring et par tusind kroner for en løsning til et parcelhus?

Hvornår elselskaberne er færdige med at teste, vides ikke.