Home » Processor » It-rigets tilstand
It-rigets tilstand

It-rigets tilstand

Share
Lagerets hersker – Intel versus Samsung, Optane versus Z-NAND: kampen om fremtiden

nu sidder vi alle vel, sagde katten, den sad på flæsket. Det er som talt ud af Samsungs mund. Den koreanske gigant har med sin 960-serie af pci-e-ssd’er siddet trygt netop der i det seneste år. Og eftersom Samsung ikke møder mange udfordringer, har firmaet ikke haft behov for at lancere nye enheder, der kunne sprænge rammerne for drev uden bevægelige dele. Selv Intel og Micron har døjet med at tage handsken op mod Samsungs 3D MLC V-NAND-teknologi og dens controller – i hvert fald indtil for nylig.

Hertil kommer forbindelsesstandarderne – eller måske
skal vi blot sige M.2. Det er nemlig den eneste forbindelses-standard, der stadig holder, når det gælder pci-e-kort. Intels U.2 har, som mange andre – hvis ikke alle – proprietære forbindelsesstandarder skuffet fælt, og masser af bundkort-producenter understøtter den ikke længere.

Kampen står på, men hvem vinder den – Samsung eller Intel?

Kun få enheder kører på denne standard, og forholdet mellem pris og ydelse på Intels 750 ssd’er er ikke attraktivt. Hvorfor skulle man så bruge den? Vi har dog set lyspunkter på lagerområdet. Intel og Microns designteams har omsider præsenteret markedet for deres Optane 3D XPoint-hukommelsesteknologi. Først med de knap så imponerende Optane cache M.2-blokke og dernæst med de langt mere overbevisende ssd’er i 900P-serien.

Se også:  Intel har fået tilladelse til at samarbejde med Huawei

De sekventielle tal haltede efter konkurrenterne, men den fremragende lave latens og et utroligt tal på 4 K for vilkårlig læsning og skrivning trak tæppet væk under det prestigiøse 960 Pro.

Intel har lovet, at der kommer mere fra den temmelig nyfødte teknologi, men i øjeblikket ser det ud til, at kampen skifter fokus fra de højeste opnåelige sekventielle tal og snarere drejer sig om lav latens og højere IOPS’er. Det er Samsung udmærket klar over, og firmaet har for ikke ret længe siden varslet lanceringen af sine Z-NAND-ssd’er til forbrugermarkedet.

Så vidt vi ved, er Z-NAND en variant af Samsungs 3D NAND-teknologi. Den bygger på den eksisterende 40 nm-proces, men den formodes at omfatte en splinterny controller og et singlelevel-celledesign i modsætning til 960-seriens multilevel-celle. Kort sagt: Jo flere data man lagrer på et enkelt stykke V-NAND, desto mere øger man dets latens og reducerer antallet af mulige læse- og skrivekald på selve cellen. SLC er langt overlegen, men er meget dyrere. Den giver desværre også mindre densitet, og det vil sige et større kredsløb. I Samsungs tilfælde vil det kræve et ekstra pci-e-kort i stil med Intels 900-seriedrev.

Intel fører an i den igangværende overgang fra sekventielle specifikationer til enheder med lavere latens.

I øjeblikket henvender Z-NAND sig imidlertid kun til professionel brug, men vi har nogle tal for drevene, og de kan give os en forestilling om, hvor forbrugerudgaven kommer til at ligge. Samsung har meddelt, at både sekventielle læse- og skrivehastigheder kommer til at køre ved 3,2 GB/sek. i sammenligning med Intels 2,4 GB/sek. læsning og 2 GB/sek. skrivning; vilkårlig læse-IOPS vil ligge på 750 K mod Intels 550 K; skrive-IOPS bliver 170 K mod Intels 500 K; vilkårlig læselatens skal blive omkring 12-20 mikrosekunder i sammenligning med Optanes 10 mikrosekunder; og den vilkårlige skrivelatens bliver 16 mikrosekunder mod Intels 10.

Se også:  Sony A7R IV [TEST]: Finkornet full-frame

Samsungs drev er måske ikke konkurrencedygtige på alle parametre, men de bliver markant billigere end Intels (fordi de bygger på en veletableret teknologi). De kan ende med at skubbe Optane ud, medmindre man skal bruge denne teknologi til meget specifikke brugerscenarier.

Der er ikke blevet meddelt noget nøjagtigt tidspunkt for lanceringen af et Samsung Z-NAND-forbrugerdrev, men vi regner med, at det sker i første halvdel af 2018.

TAGS
4K
ADM
intel
processor

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S