Home » Processor » It-rigets tilstand
It-rigets tilstand

It-rigets tilstand

Share
Næste generation fra intel – Hvad kommer Intels higen efter den eftertragtede 10 nm-proces til at betyde for os?

Hvad så med den gode, gamle førerhund? Intel er bestemt ikke sendt til tælling. Firmaet har stadig en meget stor del af markedsandelen for processorer, og det gør det til en smal sag for chipgiganten at pumpe flere penge i forskning og udvikling. Hvis man kombinerer det med den omstændighed, at firmaets Core-arkitektur stadig er AMD langt overlegen, når det gælder enkeltkerne-ydelse, er der endnu håb for Intel.

Coffee Lake viste os, at Intel var indstillet på at lytte, og omsider har vi set flere kerner stuvet ind i de små chips. Når 1151-soklen nu rummer op til seks kerner og 12 threads på flagskibet Core i7 flagship, ser fremtiden afgjort lys ud for dem, der foretrækker at holde sig til Intel.

Se også:  Apple dropper Intel - bruger deres egne processorer i Macs fremover

Hvad bliver det næste? Coffee Lake er Intels fjerde 14 nm-produkt og indledningen på firmaets ottende generation af processorer. Intel har bekræftet, at Coffee Lake er slutningen på 14 nm-produktserien (der ikke omfatter Kaby Lake R 14 nm++ i mobiludgaven), men den er ejendommeligt nok ikke slutningen på den ottende generation af chips. Cannon Lake falder også ind under den samme nomenklatur, til trods for at den udgør en procesreduktion ned til 10 nm. Er du forvirret? Du er ikke den eneste.

Med Coffee Lake bliver seks kerner normen for Intel i den dyre ende.

Da Intel stadig kørte sin Tick Tock-metodologi, frigav man en arkitektur og reducerede derefter processen, idet hvert skridt blev karakteriseret som en ny “generation” af processorer. Tick Tock blev for nylig sendt på pension til fordel for PAO (Proces, Arkitektur, Optimering, hvor hvert skridt stadig er en ny “generation”), men Cannon Lakes 10 nm-proces hører ifølge Intel stadig til den “ottende” processorgeneration.

Se også:  Slut med Intel: Nye MacBooks får vildt ydelsesboost med Apples egen processor

Ud fra dette kan vi forudse to ting. For det første bliver Cannon Lakes 10 nm-processorer bagudkompatible med Z370-chipsæt og sokkel; for det andet bliver procesreduktioner ikke længere defineret som nye generationer, hvilket sandsynligvis indikerer, at en reduktion i transistorstørrelse ikke giver Intel det individuelle boost i kerneydelse, man havde håbet på. Resultatet er snarere et reduceret strømforbrug.

Intel og AMD’s samlede anstrengelser
reducerer markant det generelle omfang.

Når det er sagt, er faldet til 10 nm fascinerende, for det bør reducere den generelle størrelse på siliciummet med 28,6 procent. I kombination med et lavere strømforbrug bør Intel kunne inkorporere flere kerner i sine mainstream-processorer uden at øge chipstørrelsen eller ændre LGA 1151-sokkeldesignet alt for markant.

Intel har meddelt, at man vil producere “lower volume SKU”-versioner af Cannon Lake i 2018, før man skruer produktionen op til fuld kapacitet. Og så er der naturligvis chipsættene. Vi forventer at se et nyt (sandsynligvis Z390) inden længe, og det skal kunne udnytte ottende generation-processorernes fulde potentiale.

I samdrægtighed?

Vi må ikke undlade at nævne AMD og Intels nylige partnerskab om at konstruere en af verdens første SOC-Ultrabooks (SOC står for system on a chip), der kombinerer Radeon og Intel. Formålet er at reducere størrelsen på gaming-notebooks fra den sædvanlige tykkelse på 26 mm til noget, der er mere stilfuldt og sammenligneligt med Ultrabook-formatet. I den forbindelse drager Intel fordel af sin EMIB-forbindelse ved at inddrage HBM 2.0-hukommelsesstakke, en speciel Radeon-gpu-kerne og sine egne Intel-processorer.

Formålet er at reducere de interne komponenters størrelse betydeligt. Vi har endnu ikke fået bekræftet, om der bliver tale om en Vega- eller Polaris-drevet gpu, men det ser lovende ud. EMIB er en interposer-teknologi, der gør det muligt for Intel at inkorporere individuelle chips med forskellige processtørrelser på tværs af et enkelt substrat og meget tæt på hinanden. Man kan for eksempel forestille sig en processor, der bruger en 10 nm-proces, med en grafikkerne på 14 nm og den dedikerede I/O-chip på 22 nm, og det hele foregår uden problemer med en enkelt millimeters afstand mellem de enkelte komponenter.

Resultatet er en billig og lille forbindelse, der reducerer strømforbrug, temperatur, højde og omkostninger, og det kræver en meget beskeden indsats fra de berørte partnere. Vi forventer at se Ultrabooks med denne nye teknologi inden længe. De har potentialet til at revolutionere ydelsen, når det gælder de ultratynde maskiner på markedet.

TAGS
4K
ADM
intel
processor

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S