Home » Software » It-nørdens trin for trin-guide: Ned i maskinrummet på Windows 11
It-nørdens trin for trin-guide: Ned i maskinrummet på Windows 11

It-nørdens trin for trin-guide: Ned i maskinrummet på Windows 11

Share
9 Kig på handles og DLL-filer

Med Process Explorer kan man også se nærmere på en proces’ handles og DLL-filer, som er de ressourcefiler, der kan deles mellem flere programmer. Vælg din tråd, og tryk Ctrl + H.

Nu kommer der et nyt felt med en liste over dens handles. Herfra dobbeltklikker du på en handle for at få flere oplysninger om den (primært en beskrivelse af handletypen såsom Section eller WindowStation). Det er teknisk muligt at lukke individuelle handles ved at højreklikke og vælge funktionen “Close”, men ligesom med tråde: Hvis du ikke ved, hvad du gør, kan du smadre hele processen.

Tryk Ctrl + D, så skifter det nederste felt til DLL-visning og viser alle de DLL-filer, som den pågældende proces tilgår. Dobbeltklik på en DLL-fil for at se dens “Properties” – gå til fanen “Strings”, hvor du kan se en liste over de strengværdier, den rummer. Tryk Ctrl + H for at gå tilbage til Handles-visning eller Ctrl + L for at slå feltet til og fra.

Spor dit system

Hvis du gerne vil have Process Explorer kørende i baggrunden, klikker du på “Options” for at åbne menuen og markerer både “Hide When Minimized” og “Allow Only One Instance”. Det betyder, at du altid kan få adgang til Process Explorer fra Meddelelsesområdet, og du forhindrer, at flere udgaver af appen kører.

Se også:  Del1: Kod et livligt og legendarisk skydespil

Process Explorers ikon viser en reatids-graf over dit cpu-forbrug – før musen over den, så kommer der en pop op-menu, der viser det samlede cpu-forbrug som en procentsats plus de mest krævende processer, som kører i øjeblikket.

Man kan ændre disse indstillinger via Options > Tray Icons. Man kan vælge gpu-hukommelse og Commit, som giver et estimat over, hvor megen hukommelse systemet skal bruge, baseret på det aktuelle forbrug.

Hvis dit system virker sløvt, kan man kigge på det og åbne Process Explorer for at se mere. Kig omhyggeligt på System-processen. Du kan se et felt, hvor der står “Interrupts”. Det er en kunstig proces, der sporer systemets interaktion med din hardware.

Se også:  Guide: Få Windows 11 på en ældre pc

Hvis du ser et højt cpu-forbrug ved dette tal, er det tegn på et potentielt problem med din hardware eller – mere sandsynligt – en driverfejl. Lad være med at klikke her for at få flere oplysninger; der er bogstavelig talt ikke noget at se.

Hvad fortæller denne information dig? Den giver et detaljeret indblik i det, der udgør en proces – hvordan den består af flere tråde, og hvilke ressourcer den bruger i form af handles og DLL-filer. Den viser ikke kun, hvad der sker i de enkelte processer; den viser også, hvordan programmer og processer foregår.

Handles er også nyttige til at udpege de processer, der forhindrer sletning af en fil, fordi den er åben. Vælg Find > Find Handle or DLL, og skriv navnet på den pågældende fil. Klik “Search”, så får du en liste over de processer, der bruger filen. Hvis du lukker dem, burde du have mulighed for at slette filen.

TAGS
gør det selv
problemløsninger
Tips og tricks
windows 11

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S