Home » Software » It-nørdens trin for trin-guide: Ned i maskinrummet på Windows 11
It-nørdens trin for trin-guide: Ned i maskinrummet på Windows 11

It-nørdens trin for trin-guide: Ned i maskinrummet på Windows 11

Share
7 Afdæk procesrelationer

Jobliste kan fortælle meget om individuelle processer, men den viser ikke, hvordan de er forbundet med hinanden. Hvis du vil grave dybere ned i det, der kører på din pc, anbefaler vi Process Explorer, der er et gratis værktøj fra Microsofts Sysinternals-team.

Der kræves ingen installation – download blot ProcessExplorer.zip fra https://docs.microsoft.com/en-us/sysinternals/downloads/process-explorer/, og pak derefter Process Explorer-mappen ud herfra. Når du åbner den, kan du vælge mellem tre eksekverbare filer: procexp.exe rummer både 32-bit- og 64-bit-versioner. Højreklik her, og vælg “Run as administrator”.

Process Explorer starter og viser et farverigt vindue, der minder om Joblistes visning. Forskellen er, at processerne er indlejret i andre processer. Det leverer en brødkrummesti og viser, hvorfra hvert program er udsprunget, og således kan man se, hvor specifikke processer kommer fra.

Blad ned ad listen, så ser du et væld af velkendte programmer, der kommer frem under explorer.exe – alle programmer, der er blevet åbnet på vanlig vis (fra Skrive-bordet, Jobliste eller Menuen Start) kommer frem her. Hvis du senere har åbnet et program via et andet program, kommer målprogrammet, Paint.Net i vores eksempel [Billede E], frem som indlejret i sit udspring, som i dette tilfælde er WinSnap.

Billede E

Farvekodningen hjælper med at se, hvad der foregår i hver proces – vælg Options > Configure Colors… og se, hvad hver farve står for. Du vil bemærke, at de fleste processer under explorer.exe er blålilla eller “Own Processes”, hvilket betyder, at de kører under den samme konto som Process Explorer, typisk din egen. Vær opmærksom på mørklilla processer, fordi disse “Packed Images” kan indeholde komprimeret kode, der er et muligt tegn på malware.

Se også:  Bærbare computere [STORTEST]: Den perfekte bærbar til Windows 11
8 Dyk endnu dybere ned

Selvom du mister den multi-indlejrede visning i Process Explorer, kan du stadig identificere det udspring, en proces tilhører, ved at dobbeltklikke på den. Det åbner en “Properties”-dialogboks med flere faner.

Du begynder med fanen “Image”, hvor processen bliver vist sammen med sit udspring; den bruger, som den kører under; dens autostart-lokation (hvis det er relevant); og det kommandolinje-argument, der bliver brugt til at starte den.

Fanen “Image” giver også mulighed for at bekræfte validiteten af et programs digitale signatur (klik Verify), og man kan overgive filen til VirusTotal med henblik på et hurtigt malwaretjek – det anbefaler vi, hvis processen er mørklilla [Billede F].

Billede F

Andre nyttige faner er “Perfor-mance”, “Performance Graph” og “GPU Graph” til måling af processens specifikke ressourceforbrug. Se i fanen “TCP/IP”, hvilke netværksforbindelser en proces bruger. Man kan se de miljøvariabler, en proces har oprettet, via fanen Environ-ment, der ofte giver flere oplysninger.

Se også:  Guide: Optimér din mus og dit tastatur i Windows 11

En af de mange måder, Process Explorer bruger til at vise, hvad der sker under overfladen, er dets visning af detaljeret information om en proces’ tråde. Gå til fanen “Thread” – ignorer advarslen om manglende symbolfiler – og se en liste over alle de tråde, der er knyttet til processen.

Man kan se cpu-brug for enkelte tråde plus de filer, som kalder denne tråd, og det er med til at afsløre, hvor en resourcelæk kan være. Man kan teknisk dræbe eller udsætte individuelle tråde herfra, men gem dit arbejde, før du gør det – man kan nemt ødelægge udspringsprocessen eller sågar selve Windows, hvis man ikke ved, hvad man gør.

TAGS
gør det selv
problemløsninger
Tips og tricks
windows 11

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S