Home » Software » It-nørdens trin for trin-guide: Ned i maskinrummet på Windows 11
It-nørdens trin for trin-guide: Ned i maskinrummet på Windows 11

It-nørdens trin for trin-guide: Ned i maskinrummet på Windows 11

Share
4 Optimer app-ydelsen

Der er nogle andre praktiske muligheder under fanen “Detaljer” – man kan ændre prioriteringer her, og det kan så forhindre bestemte processer i at overtage din pc og gøre alt andet langsommere.

Det er navnlig et problem hos svagere pc’er (i dette tilfælde kan du overveje Process Lasso (https://bitsum.com/) for at få en automatiseret løsning), men hvis du gerne vil eksperimentere, kan du højreklikke på den problematiske proces og vælge Angiv prioritet > under normal for at se, om det hjælper med at afsløre ressourceslugere [Billede C].

Billede C

Du kan også give tråde større prioritet, hvis du mener, at de behøver ekstra opmærksomhed, men lad være med at give nogen tråd “Realtid”-prioritit, for det vil tvinge Windows i knæ.

En anden mulighed er “Angiv tilhørsforhold”. Den kan give ydelsesforbedringer for ældre programmer, som blev udviklet, da man brugte enkeltkerneprocessorer. Denne indstilling gør det muligt at begrænse en app til at bruge specifikke processorkerner – men i de fleste tilfælde ved Windows, hvad det gør, og det er derfor sjældent nødvendigt.

5 Skærmydelse

Fanen “Ydeevne” gør det muligt at overvåge den virkning, dit kørende system har på centrale hardwarekomponenter: Cpu, ram, diske, netværk og gpu er alle dækket. Du får en graf, der viser de seneste 60 sekunders ydelse [Billede D] plus nøgletal for det aktuelle ressourceforbrug og nogle praktiske oplysninger om den pågældende komponent (for eksempel om hardware-virtualisering i øjeblikket er mulig for din cpu).

Billede D

Hvis du vil overvåge de kumulative virkninger af individuelle apps i form af cpu (forbrugt processortid) og netværk (mængden af overførte data), skal du gå til fanen “Appoversigt”.

Se også:  Trin for trin-guide: Sådan indsætter du tabeller og fotos i Word

Som standard viser den kun apps, der er installeret via Microsoft Store, men man kan få vist alle processer ved at vælge Indstillinger > Vis historik for alle processer. Hvis du vil begynde forfra på overvågningen, klikker du på “Slet forbrugshistorik”.

6 Strømlin startprocessen

Det er forbløffende, så mange apps der konfigurerer sig selv til automatisk at starte sammen med pc’en. Joblistes “Start”-fane giver et godt overblik over dem, der indstiller sig selv til at starte sammen med Windows – sågar apps, der bliver overset af tredjepartsværktøjer som BootRacer.

Heldigvis tilbyder Jobliste en “Startvirkning”-angivelse for hver app, således at man kan udpege dem, der bruger flest ressourcer. Desværre viser denne funktion ofte “Ikke målt” ud for en del af dem. Klik på “Startvirkning”, hvis du vil have listen til at vise dem med den største påvirkning øverst.

De fleste apps konfigurerer sig selv til at starte sammen med Windows for at spare tid. Hvis du kun sjældent bruger en app, kan du markere den og klikke på knappen “Deaktiver”. Så skærer du sekunder af startprocessen, og du frigør hukommelse- og cpu-ressourcer.

De første skridt

Overalt i Jobliste og Process Explorer finder man henvisninger til programmer, processer, handles og tråde. Hvad betyder de, og hvordan forholder de sig til hinanden? Programmer er filsæt, som kræves for at køre en applikation uanset, om det er et spil, en webbrowser, underliggende Windows-programmmer såsom Stifinder eller baggrundstjenester.

Se også:  Guide: Gør din pc klar til Windows 11

Processer leverer de ressourcer, der er nødvendige for at afvikle det eksekverbare program. De er lagret (fysisk og virtuelt) i en reserveret del af ram, som kaldes virtuelt adresseområde, og som omfatter programfilerne på åbne “handles” til systemobjekter.

De er tildelt en sikkerhedskontekst, som bestemmer deres adgang til systemet, en unik procesidentifikator (PID) til identifikation, hukommelsesgrænser og en prioritetsklasse, der bestemmer, hvor hurtigt de kan køre i relation til andre processer. Handles afgør, hvilke ressourcer hver proces kræver (såsom DLL-filer eller input til registreringsdatabasen) plus miljøvariabler.

Hver proces bliver delt op i tråde, så Windows kan allokere tid mellem dem. Hver tråd kan eksekvere enhver del af processens kode – selv dele, der bliver eksekveret af andre tråde – og deler processens virtuelle adresseområde og ressourcer.

De har deres egne egenskaber såsom unikke identifikatorer og undtagelses-handlers, og de er beregnet til at stoppe og starte efter en skemaplan, således at de ikke alle kører samtidig.

TAGS
gør det selv
problemløsninger
Tips og tricks
windows 11

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S