Home » Software » It-nørdens trin for trin-guide: Ned i maskinrummet på Windows 11
It-nørdens trin for trin-guide: Ned i maskinrummet på Windows 11

It-nørdens trin for trin-guide: Ned i maskinrummet på Windows 11

Share

Hvis du er fortrolig med Windows 11, så er du klar til at dykke dybere ned i styresystemet. Her klæder vi dig på, så du nemmere kan løse pc-problemer, når de opstår

Viden er magt. Derfor borer vi os her ned i maskinrummet i Windows 11, så du bliver klædt på til at forstå, hvad der sker, når der opstår problemer med din computer.

Du kan identificere problemerne og i nogle tilfælde endda vække døde applikationer til live, uden at du skal tvangslukke dem og miste timers arbejde, som ikke er blevet gemt. Vi ser først på Jobliste, som er indbygget i Windows og har alle de værktøjer, du skal bruge til at løse de fleste udfordringer. Men vi introducerer også værktøjet Process Explorer.

1 Lynhurtig orientering

Vi begynder med en hurtig tur gennem Joblistes nøglefunktioner. Først skal vi åbne den – den hurtigste metode kræver tre fingre: Ctrl + Shift + Esc (gem Ctrl + Alt + Delete til de tidspunkter, hvor Windows ikke reagerer). Man kan også få adgang til Jobliste i Windows 10 ved at højreklikke på Proceslinje eller i Windows 11 ved at højreklikke på Start-knappen og vælge Jobliste.

Den basale Jobliste-visning er en enkel liste over kørende apps. Hvis du endnu ikke er kommet videre end hertil, kan du ved at klikke “Flere oplysninger” få adgang til syv faner, der er fyldt med nyttige oplysninger. Overskrifterne fortæller kort, hvad hver sektion kan, men lad os dykke ned i de enkelte sektioner og se, hvad de kan levere i form af nyttig diagnostisk information og redskaber til fejlfinding.

Se også:  Stor guide: Sådan får du et sikkert hjemmenetværk
2 Se, hvad der kører

Under fanen “Processer” får man en detaljeret oversigt over det, der kører på pc’en. Den er delt op i tre sektioner: Apps viser, hvilke programmer man har startet via Stifinder – hvis du vil se, hvilke processer hver app kører, klikker du på “>”.

I de fleste tilfælde er der måske kun anført en enkelt proces, eller man kan blot se flere tråde med samme navn som selve appen, men andre kan levere yderligere gode oplysninger. For eksempel vil Word vise et separat element for hvert dokument, man har åbnet, mens Microsoft Edge går videre endnu ved at identificere hver eneste underproces [Billede A].

Billede A

Neden under Apps ligger “Bag-grundsprocesser”, der opregner alle de tredjepartsprogrammer, som kører i baggrunden. Igen kan man udvide nogle af dem, og det kan føre til vigtige oplysninger om processen – eller i hvert fald oplyse, hvilket program der har startet den. Man kan eksempelvis åbne “Antimalware Service Executable” og få oplyst, at der er tale om en del af Microsoft Defenders Antivirus-komponent.

Se også:  Microsoft Surface Laptop 4 [TEST]: Strømlinet Windows-laptop

Den sidste sektion nederst er “Windows-processer”, som gælder kerneprocesser, der har relation til Windows, herunder alle kørende Tjenester. Den sidstnævnte kan man også se via den enkelte tjenestes fane, men en af fordelene ved at bruge Processer er, at man kan overskue hver enkelt proces’ ressourceforbrug med kolonner, der dækker cpu, hukommelse, disk og netværk. Når man klikker på en af overskrifterne, får man hurtigt sorteret listen efter ressourceforbrug.

Hvis man vil vide mere om en proces, højreklikker man på den og vælger Egenskaber > fanen Detaljer eller vælger “Søg online” for at iværksætte en Bing-drevet søgning efter procesnavnet og dets underliggende filnavn. Hvis man laver fejlfinding på en app, kan man ved at vælge “Opret dumpfil” få oprettet en fil, som man kan dele med en professionel eller selv studere ved hjælp af det gratis WinDbg Preview (installér det via Microsoft Store).

1 2 3 4 5Næste

TAGS
gør det selv
problemløsninger
Tips og tricks
windows 11

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S