Home » AOD Pro » Det kniber med innovationen i de danske it-organisationer
Det kniber med innovationen i de danske it-organisationer

Det kniber med innovationen i de danske it-organisationer

Share

Coronakrisen har boostet Danmark som digital frontløber. Især inden for den offentlige sektor. Men både den offentlige og den private sektor kæmper med en række benspænd. Det viser den seneste udgave af årsrapporten IT i Praksis

Gennem adskillige år har Danmark haft ry for at være rigtig godt med på den digitale front. Især inden for den offentlige sektor, der tidligere hinkede efter den private – og det offentlige er stadig godt med. Coronakrisen og den periodiske fysiske nedlukning fået tre ud af fire myndigheder til at fremskynde udrulningen af digitale løsninger i et hidtil uset tempo. Desuden har hovedparten af myndighederne indført nye, digitale værktøjer til kommunikation mellem medarbejderne.

”Det er ikke optimalt, når mange danske it-chefer siger, det halter med modenhed og kompetencer. Det bør klart prioriteres de kommende år,” siger Steen Christensen, der er direktør i Rambøll Management Consulting.

Det viser 2020-2021-udgaven af undersøgelsen IT i Praksis, der udgives i samarbejde mellem Rambøll Management Consulting og Dansk IT. Til gengæld viser den også, at på trods af, at der er styr på drift og support, så halter det med innovationen i den offentlige sektor – og i de private virksomheder. Når de it-chefer, der medvirker i undersøgelsen, bliver bedt om at vurdere, om organisationen råder over de nødvendige forretnings- og innovationskompetencer, står det nemlig sløjt til.

Mangel på nytænkning

Til spørgsmålet, om der er kompetence til at arbejde med en struktureret tilgang til implementering af nye innovationstiltag, svarer kun 49 procent af it-cheferne i den offentlige sektor positivt, mens tallet for de private virksomheders vedkommende er helt nede på 36 procent. Noget bedre står det til, når der spørges ind til, om organisationen har de nødvendige kompetencer og den ønskede modenheden inden for it-drift og support. Her svarer 96 procent af de offentlige it-chefer ja, mens tallet for de private it-chefers vedkommende er 65 procent.

25 år med IT i Praksis
Det er 25. år i træk, at IT i praksis tager pulsen på danske private og offentlige virksomheders udbytte og udfordringer ved anvendelsen af it og digitalisering. Undersøgelsen er foretaget blandt de 1.000 største private virksomheder i Danmark, samtlige kommuner og regioner samt statslige organisationer. Fra den private sektor har 129 it-ansvarlige og 88 forretningsansvarlige fra Danmarks Top 1.000 virksomheder besvaret spørgeskemaet, og fra den offentlige sektor har 76 topledere og 96 it-direktører på kommunalt, regionalt og statsligt niveau gjort det samme. Desuden har mere end 1.000 borgere deltaget i borgerundersøgelsen.

”De fleste it-chefer har en ambition om, at der skal være styr på driften, men har også en ambition om, at man skal være en aktiv medspiller i den digitale innovation i forretningen. Derfor er det ikke optimalt, at det halter med modenhed og kompetencer på området. Det bør klart prioriteres de kommende år,” siger Steen Christensen, der er direktør i Rambøll Management Consulting. Han bakkes op af Rikke Hvilshøj, administrerende direktør i Dansk IT.

Se også:  Kanonstart for it-branchen i 2021
Kompetence kræver fokus

”Kompetenceudvikling er ikke noget, der sker af sig selv. Opgaven er derfor at sikre både kompetencer til at kunne anvende nye værktøjer og modeller samt at udvikle et andet mindset og en kultur, der understøtter innovation. Det kræver et vedholdende fokus og en solid strategi at styrke de digitale kompetencer hos medarbejderne i både it-organisationen og virksomheden. Især når mange it-chefer forventer, at deres organisation vil gennemgå en markant udvikling de kommende år,” siger Rikke Hvilshøj.

IT i Praksis viser, at hver tredje virksomhed har oplevet en tilbagegang inden for forretningsudvikling, og det bekymrer Rikke Hvilshøj fra Dansk IT. Det går ud over virksomhedernes fremtidige udviklingspotentiale.

Helt sløjt står det dog ikke til, for det er ikke kun i den offentlige sektor, at den digitale transformation har fået et boost. Mere end hver anden af landets 1000 største virksomheder har accelereret deres digitaliseringsindsats markant under de første måneder af Coronakrisen. Sammen med en række andre tiltag har den øgede digitalisering resulteret i en samlet produktivitetsgevinst på mere end 10 milliarder kroner, anføres det i rapporten.

Se også:  Den danske it-branche går 3,1 procent frem midt i corona-modvinden
Godkendt hjemmearbejde

Blandt virksomhedernes topledere svarer 59 procent, at de nye digitaliseringstiltag, som blev sat i værk under coronanedlukningen, har ført til mere effektive ledelses- og beslutningsprocesser. 78 procent har oplevet øget interaktion med kunderne på forskellige digitale kanaler, mens 89 procent har brugt de digitale muligheder til at fremme den interne kommunikation. Kun 19 procent af toplederne har oplevet problemer med at skalere it-kapaciteten, mens 46 procent har oplevet udfordringer med it-sikkerheden.

”Undersøgelsen dokumenterer, at de største danske virksomheder har øget produktiviteten på de områder, hvor fysisk kundekontakt ikke har været nødvendigt, nemlig indenfor produktion og administration. Samtidig underminerer den påstanden om, at produktivitet og hjemmearbejde ikke passer sammen. Men vi ser samtidig, at der stadig er lang vej, før selv de største virksomheder formår at udnytte digitalisering til at fremme de udviklingsrelaterede processer og opgaver,” siger Steen Christensen fra Rambøll.

TAGS
innovation
it-branchen

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S