Home » AOD Pro » Den danske it-branche går 3,1 procent frem midt i corona-modvinden
Den danske it-branche går 3,1 procent frem midt i corona-modvinden

Den danske it-branche går 3,1 procent frem midt i corona-modvinden

Share

Coronaen hærger, men det er ikke entydigt dårligt for it-branchen, viser nye tal for tredje kvartal 2020. Fremtiden er dog usikker

Det er måske en smule overraskende, at it-branchen ikke er kuldsejlet under coronaepodemien, som ellers er gået hårdt ud over en række af de brancher, som it-virksomhederne lever af.

Tidligere i 2020 viste it-branchen svaghedstegn. Men tredje kvartal 2020 havde en positiv udvikling i både omsætning, eksport samt i antallet af ansatte. Dermed er branchen igen tilbage på vækstsporet. Det afslører de nyeste tal fra Danmarks Statistik og Dansk Erhverv, der netop er blevet offentliggjort.

It-branchens samlede omsætning blev på 63,3 milliarder kroner, hvilket svarer til en stigning på 3,1 procent, hvis man sammenligner med tredje kvartal 2019.

”Vi så en mærkbar nedgang i anden kvartal, hvor Danmark stort set var lukket ned. Men i tredje kvartal, hvor Danmark igen åbnede delvist op, ser vi en markant stigning i omsætningen. Og det ser ud, som om branchen som helhed er tilbage på den positive vækstrejse, som har kendetegnet branchen i flere år,” siger Natasha Friis Saxberg, adm. direktør i brancheforeningen IT-Branchen.

Plus for engros og konsulenter

Især engroshandel med it-udstyr og it-konsulentbranchen har med en vækst på 704 millioner kroner og 532 millioner kroner oplevet et særligt godt tredje kvartal, oplyses det. Til gengæld har telebranchen oplevet et omsætningsfald på 103 millioner kroner, hvilket i høj grad skyldes, at eksporten af teleudstyr har været særligt hårdt ramt.

Branchen som helhed er tilbage på den positive vækstrejse, som har kendetegnet branchen i flere år,” siger Natasha Friis Saxberg, adm. direktør i brancheforeningen IT-Branchen.

Branchen som helhed er tilbage på den positive vækstrejse, som har kendetegnet branchen i flere år,” siger Natasha Friis Saxberg, adm. direktør i brancheforeningen IT-Branchen.

”Da erhvervslivet først var kommet sig over det granatchok, som coronaen gav i foråret, kom der for alvor fart på virksomhedernes digitale transformation. Det er derfor, vi ser en kraftig stigning i it-investeringerne samt i brugen af it-konsulenter i tredje kvartal. Man ville simpelthen hurtigt ud at sikre sig mod fremtiden, fordi flere godt kunne se, at coronakrisen nok ville trække ud,” udtaler Natasha Friis Saxberg.

Se også:  89 procent af alle danske it-medarbejdere vil gerne arbejde hjemmefra mindst en gang om ugen

Eksporten udgør nu 32,5 procent af it-branchens samlede omsætning. Den samlede eksport var 20,6 milliarder kroner, hvilket er en vækst på 4,8 procent sammenlignet med samme periode året før.

Her var det særligt engroshandel med it-udstyr og salg af informationstjenester til udlandet, der med 458 millioner kroner og 362 millioner kroner havde størst vækst. Telebranchen oplevede her en nedgang i eksporten på 109 millioner kroner.

”Det er godt at se, at vi på trods af den globale pandemi stadig står stærkt, og at danske løsninger fortsat efterspørges internationalt. Det tegner rigtigt godt for branchen, at vi har flere markeder, der efterspørger danske it-løsninger og services,” siger Natasha Friis Saxberg.

Rekord i antallet af ansatte

Tredje kvartal viste også, at der på trods af coronapandemien aldrig har været flere medarbejdere i it-branchen, end der er nu. 93.925 ansatte var der i slutningen af tredje kvartal, hvilket er en stigning på 0,8 procent i forhold til året før. Dog kan man se, at væksten er fladet lidt ud under coronakrisen.

Se også:  Kanonstart for it-branchen i 2021

Den store vækst finder man især bland it-konsulenterne (+ 1080 ansatte) og hos softwareudviklerne (+ 288 ansatte), hvilket understreger virksomhedernes behov for at få hjælpe til udvikle deres digitale forretningsmodeller.

”Coronakrisen har helt klart vist, at der er en stor forretningsmæssig værdi i at ansætte eksperter til at analysere, prioritere og accelerere de forskellige it-udviklingsprojekter, så virksomhederne bliver mere modstandsdygtige og digitaliseringsparate fremover,” fortæller Natasha Friis Saxberg.

Efterspørgslen efter højt kvalificerede it-eksperter er stadig høj. Derfor vokser lønniveauet. Den gennemsnitlige månedsløn i branchen var i tredje kvartal 2020 på 50.455 kroner, hvilket svarer til en stigning på 0,8 procent i forhold til samme kvartal året før.

Usikker fremtid

Med ny lockdown af Danmark i slutningen af fjerde kvartal, der er fortsat iind første kvartal 2021, er der stadig usikkerhed om, hvordan coronaen samlet set vil påvirke it-branchen, lyder vurderingen fra brancheforeningen.

”It-branchen er et godt spejl på, hvordan det generelt går for erhvervslivet. Men om 2020 ender som et mørkt år, eller om 2021 starter med lidt forsigtigt lys for enden af tunnelen, er det for tidligt at sige. Men it-branchens udvikling plejer at være er en god indikator for, hvordan et samlet erhvervsliv klarer sig,” slutter Natasha Friis Saxberg.


TAGS
eksport
it-branchen

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S