Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: iRobot Roomba J7+: Intelligent robotstøvsuger i drønlækkert design

Med sit stilfulde design glider Roomba J7+ ubesværet ind i boligindretningen, og den er samtidig supersnedig til at finde rundt, selv hvis den møder forhindringer som ledninger, Lego-klodser og endda hundebæ.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Nej, en robotstøvsuger kan ikke give dig en tilbundsgående hovedrengøring, men den kan tage det skidt og småsnavs som vi alle - og vel nok i særlig grad småbørnsforældre og kældedyrsejere - kan gå og irriterer sig over, når det får lov at brede sig i hjemmet i det daglige.

Med en robotstøvsuger, der kører en daglig runde over hjemmets gulve, er det problem ude af verden og samtidig er der længere til hovedrengøringen kalder.

Se friske priser på robotstøvsugere her.

iRobot er blandt de største på markedet markedet og helt forrest i feltet på teknologi. Det får man at mærke i Roomba J7+, der tager robotrengøringen til et nyt niveau.

En del af indretningen

Det første der slog os, da vi åbnede kassen var hvor toptjekket den er i sit design. Robotstøvsugere er sjældent noget der ligefrem pynter, men der er stil over J7+. Med sit sorte nedtonede look og detaljer som en lille læderstrop på støvbeholderen, glider den ind i indretningen som en designgenstand fremfor et kluntet stykke rengøringselektronik.

Opsætningen er nem. Forbind basen til en stikkontakt, sæt Roomba J7+ på sin ladeplads, åbn iRobot Home appen, og så sker resten mere eller mindre af sig selv.

Lærer dit hjem at kende

En af de fine ting ved Roomba J7+ er, at du faktisk ikke behøver at gøre særlig meget selv. Den er ret god til at finde rundt i dit hjem. Giv den lidt tid til at snuse rundt, så danner den sig et overblik over rummene, generer et kort, endda med forslag til navne på rummene, og så vil den fremover kunne huske, hvordan den navigerer rundt. Det endda også selvom der er fuldt møbleret og masser af forhindringer.

Jo mere den kører, jo mere lærer den dit hjem at kende og skulle der ske ændringer og omrokeringer i rummene, så tilpasser den løbende kortet så det passer. Det sparer tid og manuel programmering.

Selv hvis du glemmer at rydde Lego-klodserne op, fjerne en ledning eller endda hvis hunden skulle have haft et lille uheld på gulvet, så finder den ud af at gå uden om det, og det er altså en evne, der betyder meget i det daglige. For hvis du skal til at rydde gulve og sætte stolene på bordet, hver morgen for at robotten kan komme rundt, så ryger pointen med en robotstøvsuger lidt.

Skulle den støde på en forhindring den ikke ved, hvordan den skal håndtere sender den et billede i appen, og kan du fortælle den, hvad der skal gøres. Skal den køre udenom dette område fremover, eller har du tænkt dig at rydde genstanden væk, så den kan komme til at rengøre dér? Fremadrettet vil den huske det og på den måde bliver den hele tiden klogere.

Den finder også nemt over dørtærskler og har du flere etager laver den individuelle kort over dem, så du har mulighed for præcisere nøjagtig, hvor du vil have rengjort i hele boligen.

Rengør når du går

Når Roomba J7+ har lært din bolig grundigt at kende, er den i stand til at give ret nøjagtige estimater på ved lang tid en rengøring vil vare. Dermed kan du skrue lidt ned for panikken (eller op, afhængig af hvad vurderingen lyder), hvis der er gæster på trapperne og du er i tvivl om robotten kan nå at køre en runde og gøre gulvene præsentable.

Bruger du den lokalitetsbaserede rengøringsfunktionalitet er det dog et problem du sjældent vil stå i, for så starter robotten automatisk rengøringen, når du forlader hjemmet (eller omvendt, når du kommer hjem). Alternativt kan du programmere et fast tidsprogram, så den eksempelvis kører kl 9, når du går på arbejde. Efterhånden som robotten lærer dine vaner at kende kan den også selv komme med forslag til rengøringsplaner, som endda også tager højde for faktorer som pollensæson og andre faktorer, der kan have indflydelse på behovet for rengøring.

Engang imellem kan det være nødvendigt at der støvsuges, selvom man er hjemme og så er Quiet Drive en ret fin feature. Her skrues helt ned for støjniveauet (og samtidig også lidt for effektiviteten), og støvsugermotoren slåes fra på turen til og fra ladestationen. Således forstyrrer Roomba J7+ mindst muligt.

Det er muligt at stemmestyre Roomba J7+, både med Google Assistant og Amazon Alexa. Sig eksempelvis "Hey Google, start rengøring", så går den i gang med at støvsuge eller "Hey Google, rengør køkken", så går den i gang i køkkenet.

Tømmer sig selv

Sammen med Roomba j7+ følger Clean Base - en opladestation kombineret med ekstern støvbeholder, hvor Roomba j7+ automatisk kører hen og tømmes, når den er fyldt op af skidt og snavs. Beholderen kan rumme skidt fra 60 dages rengøringer og posen skal blot smides i skraldespanden, når den er fuld.

Således er der nærmest intet du skal tænke over eller bruge tid på i det daglige med Roomba J7+, der ikke blot er en af de mest selvkørende og intelligente robotstøvsugere vi har prøvet, men også en af de mest effektive og veldesignede.

Vejl. udsalgspris iRobot Roomba j7+: 7.999 kroner
Vejl. udsalgspris iRobot Roomba j7 (uden Clean Base® - ekstern støvbeholder): 5.999 kroner