Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: iRobot Roomba Combo j7+: Robotstøvsugeren tryller sig om til en gulvmoppe

Roomba Combo j7+ støvsuger effektivt overalt og forvandler sig til en gulvmoppe, hvor der er behov for gulvvask.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er blevet almindeligt at robotstøvsugere også har en gulvmoppe-funktion. Den kræver typisk, at man monterer en vandbeholder og klud, hver gang, der skal vaskes gulv. Samtidig skal man være opmærksom på om der er tæpper eller måtter på det gulv, som skal rengøres. Ellers kan der vente en våd overraskelse, når man træder over tæppet med strømpesokker.

Den udfordring har iRobot fundet en løsning på. Den nye Roomba Combo j7+ er den første robotstøvsuger, der i én arbejdsgang kan støvsuge og vaske gulvet, selv i varieret terræn med både hårde overflader som træ, fliser eller linoleum og bløde materialer som tæpper og måtter.

Det sker ved hjælp af en snedig konstruktion, hvor moppekluden sænkes ned, når der er fri adgang til at vaske og løftes op og lægger sig på toppen af maskinen, når der ikke er.

Kluden skiftes – og der hældes vand på

Du slipper derfor for at bekymre dig, om der skal vaskes eller ej og for manuelt at skifte til og fra vasketilstand. Kluden skal blot skiftes engang imellem, og der skal fyldes vand i maskinen. Det skal faktisk gøres, hver gang maskinen kører en fuld rengøringsrunde – i hvert fald ved et boligareal omkring de 93 kvm, som vi testede på. Så er tanken nemlig tom. Det havde været rart med en lidt større tank, så man ikke risikerer, at en automatiseret gulvvaskning fejler, fordi man har glemt at fylde maskinen. Sætter du vaskemængden på "Ultra" løber tanken endnu hurtigere tør.

Til forskel fra andre lignende maskiner, vi har testet, følger der vaskemiddel med. Moppefunktionen gør derfor mere end blot at føre en våd klud over gulvet. Den rengør faktisk – eller gør i hvert fald et hæderligt forsøg på det.

Man skal ikke forvente mirakler. At skrubbe med næverne er mere effektivt. Vi testede på et gulv med varierende mængder af skidt og snavs. Største udfordring var levn fra en middag med spaghetti-bolognese et par dage forinden, hvor en af boligens yngre beboere havde efterladt indtørrede klatter af kødsovs på det ubehandlede trægulv. Det lykkedes ikke Roomba at få bugt med dette. Hvad der ellers var af småsnask fik den dog fjernet nogenlunde til bunds.

En hovedrengøring er Roomba Combo J7+ således ikke i stand til. Retfærdighedsvis skal det siges, at vi aldrig har oplevet en rengøringsrobot, der var i stand til dette – Roomba er trods alt blandt dem, der kommer tættest på. Og selvom de mest genstridige pletter ikke lader sig fjerne, tilfører den våde vaskeklud et ekstra niveau af renhed til oplevelsen, især på hårde overflader, som efterlades mere friske og hygiejniske, end hvis der kun er støvsuget.

Bygger på Roomba J7+

Støvsugningen er der ikke en finger at sætte på. Den er så effektiv som vi er vant til med iRobots robotter. På det punkt, og i stort set alle yderligere aspekter, får man det samme som i den glimrende Roomba J7+, som vi har testet tidligere.

Det gælder ikke mindst det stilfulde matsorte design, hvor raffinerede detaljer, som eksempelvis den fikse læderstrop på støvtanken Clean Base, sætter prikken over i 'et. Clean Base følger med Combo J7+-modellen, som vi testede, men robotten kan også købes uden (så hedder modellen Combo J7). Tanken, som er integreret med opladebasen, opsuger og opbevarer støvet fra robotten. Du slipper derfor for at tømme støv mere end cirka hver anden måned.

Hjernen i robotten er også den samme og ligeledes med iRobot OS-systemet, som her kommer i allernyeste version med endnu højere intelligens og brugervenlighed.

Roomba Combo J7+ er skarp som få andre til at oprette kort over boligen, og er der ikke ryddet helt op, når den udfører sin rengøring, er den god til at navigere mellem genstande på gulvet. Den genkender de mest almindelige typer af ting, der kan tænkes at findes på gulvet i et hjem – ledninger, tøj, sko, sokker, rygsække, kæledyrenes mad- og vandskåle, legetøj samt efterladenskaber i fast form – og forstår, hvad den skal køre uden om, og hvad den skal forsøge at suge op.

Foto af forhindringer

De hindringer, den måtte støde på i sin rengøring, tager den et billede af. Så kan du fortælle den, om den skal lade være med at støvsuge her næste gang, om der er tale om en midlertidig forhindring, eller om den blot skal forsøge igen næste gang.

Robottens evne til at registrere særligt rengøringskrævende områder eksempelvis foran eller omkring opvaskemaskiner, toiletter, ovne, komfurer, kattebakker samt mad- og vandskåle gør, at den automatisk kan give disse områder ekstra opmærksom, hvis du ønsker. Den foreslår selv disse Clean Zones, som den separat kan rengøre med større frekvens end resten af boligen.

iRobot Home-appen, hvor alt styres fra, er overskuelig, men udstyret med alt, hvad man kan forlange af funktioner til at automatisere, justere rengøringsstyrke, få indblik i robottens rengøringshistorik og status m.m. Stemmestyring er der også rig mulighed for via Alexa, Siri og Google Assistant.

Funktionsrig robot til rimelig pris

Den smarte to-i-en-funktionalitet sammen med det fine design og den intelligente og brugervenlige styring gør prisen på 5.999 kroner ganske rimelig. Med en Clean Base oveni lander man på 7.499 kroner. Man kan diskutere om denne ekstra-udgift giver mening, da man alligevel skal have støvbeholderen ud, hver gang man fylder vand på maskinen, og så kan man ligeså godt selv tømme støvet i samme hug. Kører man ofte kun støvsugning, uden vask, er det dog en fin løsning, og pæn ser den jo ud, så udgiften kan være fornuftig nok afhængigt af dine vaner.

Bedømmelse:

Kvalitetsindtryk: 6/6
Brugervenlighed: 6/6
Funktionalitet: 6/6
Ydelse: 5/6
Pris: 4/6
Samlet: 5/6

Pris: 7499 kroner for iRobot Roomba Combo J7+ med Clean Base)