Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Apple iPhone XS Max: Max skærm, Max pris, Max iPhone

Vil du have den ultimative iPhone, så er det den nye iPhone XS Max du skal have fingrene i. Den giver dig kæmpe skærm og masser af power, men er afsindig dyr.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hvad kan man få for 13.000 kroner? En luksusferie for to, en toplækker laptop, sågår en brugt bil. Og nå ja ... den nyeste smartphone fra Apple. Den californiske tech-gigant har endnu engang overgået sig selv og samtlige konkurrenter, når det gælder prissætningen af en mobiltelefon.
Men er den nye iPhone XS Max helt urimeligt prissat, eller er den faktisk pengene værd? Det afslører vi i denne test.

Skærm for alle pengene

Phone XS Max er den store model i den nye generation af Apple-mobiler. Den måler cirka det samme som sidste års iPhone 8 Plus, men byder på en hel tomme ekstra i skærmplads. Du får ikke mindre end 6,5 tommer at boltre dig på. Det er en markant opgradering. Årsagen er, at skærmen går helt ud i kanterne. Designet er således meget lig forgængeren iPhone X – og for den sags skyld også et utal af nyere Android-mobiler.

Den store skærm har dog en pris, for selvom overfladearealet er udnyttet optimalt, er en smartphone med så stor skærm nu engang lidt af en klods. XS Max vejer over 200 gram og er besværlig, for ikke at sige nærmest umulig, at betjene med én hånd. Det er dog det valg, man tager, når man vælger Max-udgaven, for er mobilen for stor kan man bare købe den mindre XR-model.

Designet er solidt. Glasset på skærm og bagside er af den mest holdbare slags og en IP68-certificering betyder, at mobilen er vandtæt – ikke bare vandafvisende, men ægte vandtæt. Også når det gælder væsker som saltvand, øl, kaffe, eller hvad du nu ellers kan finde på at drukne din smartphone i. Dog er væskeskader ikke dækket under garantien.

Overlegen brugeroplevelse

Ligesom det var tilfældet med sidste års iPhone X, er der ingen Home-knap. Den har måtte lade livet til fordel for det ekstra skærmareal. Og det er faktisk kun en befrielse. Princippet om at én knap skulle kunne klare det hele, var alligevel håbløs. Simple swipes op og ned på skærmen har afløst knappen. Det giver en langt mere smidig navigation.

Læg dertil den velfungerende ansigtsgenkendelse, som har erstattet fingeraftrykslæseren, og du har overlegen brugeroplevelse. Uanset om det er lyst eller mørkt, er mobilen åben, blot du kigger på den, og Face ID integreres i flere og flere apps, så du kan godkende logins og købe med ansigtet.

Billede og lyd af høj klasse

Skærmen er en OLED med en opløsning, der nærmer sig det, vi kender som QHD. Den har en enestående varme samt en naturlighed i farverne, som gør den til en fryd at betragte.

Langt om længe kan lyden nu også følge med billedkvaliteten – eller i hvert fald nogenlunde. Apple har forsynet mobilen med et sæt kraftfulde stereohøjttalere, som leverer et imponerende bredt lydbillede med flot stereoseparation samt stor lydstyrke. Du får således en fin oplevelse i både film og spil, uden du behøver hovedtelefoner. Men det var nu også på tide, at der skete noget. Apple har været langt bagud på denne front.

Kameraerne er også opdateret, omend ændringerne er små. Grundlæggende er dobbeltkameraet det samme som i forgængeren, dog er pixelstørrelsen øget en anelse, sensoren forbedret, og video kan nu skydes i helt op til 4K, 60 fps.

Smart HDR, en slags HDR på steroider, lægger flere lag af forskelligt eksponerede billeder sammen for at give dybere kontrast og bedre detaljer. Under vanskelige lysforhold, som eksempelvis modlys, kan funktionen være til nytte, men vi oplevede faktisk, at Smart HDR gav et lige lovlig voldsomt boost i farverne.

Den hurtigste på markedet

I det hele taget er der tendens til, at farverne bliver overmættede og ulme i det, når du skyder med iPhone XS Max.Sammenlignet med de bedste konkurrenter står billederne ikke med samme knivskarpe kontrast og lysstyrke. Dog er frontkameraet blandt de absolut bedste, du kan få.

Blandt nævneværdige nyheder er også muligheden for at justere graden af sløring bag dine portræt-fotos. En feature man allerede finder i mange Android-mobiler, men Apple formår at overgå de fleste på kvaliteten af "bokeh".

iPhone stak i den grad fra konkurrenterne sidste år, når det gjaldt ydelse. Med den nye A12 Bionic-processor har den fået et yderligere boost. Forspringet er dog ikke helt så stort længere.

I vores benchmark lå den cirka 10 procent foran de hurtigste Androids, så der er god sandsynlighed for, at iPhone XS Max bliver overhalet inden længe. Men lige nu er det den hurtigste smartphone på markedet. Uanset om det er avanceret videoredigering, de nyeste spil og vilde AR-oplevelser, er der ikke noget, den ikke klarer.

Batterilevetiden har fået et nøk op, men ikke noget af betydning. Mobilen klarer uden problemer en dag på en opladning og måske halvanden ved moderat brug.

Den kan oplades trådløst og understøtter turbo-opladning, men der følger ikke oplader med til nogen af delene.

13.000 kroner er mange penge. Du kan få tre gode Androids til samme pris. Men iPhone XS Max er en god telefon, og kan du nøjes med mindre end 512 GB lager, så fås den da også billigere.

Den ultimative iPhone

Vi ville aldrig betale så meget, men ønsker du den ultimative iPhone, så er det her, du får den. Det vi kan blive lidt mugne over er imidlertid, at du, når de mange penge er betalt, ikke engang får den fulde oplevelse. En turbo-oplader skal du købe ved siden, og det samme gælder USB-C-adapter til hovedtelefoner. Det er simpelthen for nærigt.

Vil du have den ultimative iPhone er der ingen vej uden om XS Max. Kan du nøjes med lidt mindre, er der god grund til at overveje iPhone XR, som giver dig meget af det samme til væsentligt lavere pris.