Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

iPhone i forvandling

Så kom de nye iPhones, og ændringerne er bogstavelig talt til at føle på. Apples mobil er blevet større og formerne forandret. Samtidig er teknikken finpudset. Men er det nok til at den kan klare sig mod konkurrenterne?.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

iPhone har længe været blandt de mindste smartphones på markedet. Stædigt har Apple holdt fast i 4"-skærmen, mens konkurrenternes skærme er blevet større og større. Med iPhone 6 har Apple endelig skudt skærmstørrelsen i vejret. En stor og en ekstra stor mobil er det blevet til.

Den "lille" standardversion har en 4,7"-skærm, hvilket svarer til det, konkurrenterne i øjeblikket lancerer som "mini-mobiler", mens Plus-versionen er 5,5", den typiske "phablet"-størrelse. På trods af de større skærme er mobilerne væsentlig tyndere end forgængerne, og kanterne er blevet afrundet, så de er mere behagelige at holde på. Mobilerne ligger godt i hånden, og begge to er imponerende lette.

Hvilken størrelse, der er den rigtige, kan kun være op til den enkelte at bedømme. Den store er dejligt nem at skrive på, da der er god plads til tasterne, og den fungerer glimrende til film og spil. Her kan den til nød erstatte en tablet. For undertegnede, der endda har forholdsvis store hænder, føles den dog lige en tand for stor.

Man kan ikke nå hele vejen rundt på skærmen med tommelfingeren, og selvom Apple har lavet et trick til at omgå dette, er brugen bare ikke helt så ubesværet, som på en mindre mobil.
Standard-versionen er langt nemmere at betjene og fylder ikke det store i lommen. Det er den, vi ville gå efter, hvis iPhone skulle være vores hverdagsmobil.

For at bevare samme skarpe billede på de forvoksede mobiler, som vi er vant til fra forgængerne, har Apple gjort skærmopløsningen højere. Samtidig er der optimeret på kontrast og betragtsningvinkler. På vanlig pædagogisk vis får Apple formidlet de tekniske forbedringer ved helt simpelt at kalde displayet Retina HD.

Skærmene står da også lidt bedre end forgængerens, og iPhone 6 ligger uden tvivl oppe blandt de bedste mobiler, når det kommer til skærmkvalitet.
Men afstanden til de stærkeste konkurrenter på markedet er forsvindende lille, så skærmen kan ikke længere være det bærende argument for at vælge en iPhone.

Perfekt peg og skyd-kamera

Til gengæld er kameraet fortsat det bedste, du finder i en mobiltelefon. Ikke nødvendigvis på grund af teknikken. I langt højere grad er det de disponeringer, Apple har gjort, når det kommer til billedkvalitet, features og software, der gør forskellen.

Funktionerne og indstillingsmulighederne er relativ få. Til gengæld får du gode resultater stort set, hver gang du tager kameraet op og skyder. Apple har simpelthen en uovertruffen autofunktion, som er genial til at regne ud, hvad der skal til for at få det ideelle billede i kassen.

En ny sensor med FocusPixel-teknologi gør kameraet endnu stærkere på denne front. Autofokus foregår væsentlig hurtigere end hos mange konkurrenter, og i iPhone 6 Plus er der optisk billedstabilisering, så dine fotos ikke så nemt bliver slørede ved rystelser. Det er dog ikke noget, man mærker det helt store til. Selvom billedstabiliseringen i standardversionen er digital, leverer den i langt de fleste henseender præcis ligeså gode billeder.

Videodelen er også optimeret med endnu langsommere slow-motion (240fps) og en timelapse-feature, der gør det muligt at koge lange filmsekvenser ned til fascinerende tidsforskudte videoer.
Som sædvanlig er det indre maskineri i mobilerne også opgraderet. En ny A8-processor leverer i kombination med en M8-hjælpe-processor højere ydelse og bedre batterilevetid.

Hastighedsforbedringen er ikke overvældende, men iPhone 6 spurter ikke desto mindre fra den hurtigste Android-mobil lige nu, HTC One (M8). Således er den stadig markedets hurtigste smartphone.
Forbedringen i batterilevetiden er mere markant. Hvor forgængeren knap nok kunne komme igennem en dag uden en tur i stikkontakten, klarer iPhone 6 uden problemer halvanden dag og endda mere, hvis ikke man bruger den så intensivt.

Standbytiden er virkelig god. Dog rinder strømmen hurtigere ud end på de nyere Android-konkurrenter. Overraskende nok hurtigst på den store iPhone 6 Plus, som løb tør efter cirka 4,5 timers video, mens iPhone 6 klarede omkring 5 timer.
HTC One (M8), som endda ikke er den mest udholdende Android-mobil, klarede cirka 5,5 timer.

Apple har endvidere optimeret på internetforbindelsen, så de to nye iPhone-modeller understøtter langt flere 4G-netværk samt hurtigere Wi-Fi i form af ac-standarden.

Det er klart noget, der kan mærkes, ikke blot på hastigheden, men også stabiliteten af forbindelsen, som i forhold til iPhone 5S er forbedret betragteligt.
Der findes konkurrende mobiler som er hurtigere på nettet, men de færreste brugere vil mærke forskel.

Bluetooth-forbindelsen er desværre ligeså ustabil, som den altid har været.Som det typisk er tilfældet er rigtig mange af de nye funktioner at finde i softwaren. Sammen med iPhone 6 er der lanceret et nyt styresystem - iOS 8 - som føjer en række nye features til Apples mobiler.

Bliv sundere

Der er kommet en hel ny sektion til sundhed og så er det endelig blevet muligt at udskifte tastaturet, således at du kan vælge et andet end iPhones indbyggede.

For de brugere, der er begejstrede for eksempelvis swipe-tastaturerne, som man kender fra Android, er dette en god nyhed.
Samtidig er der nu åbnet op for, at fingeraftryksscanneren kan bruges til flere ting. Du kan for eksempel bruge dit fingeraftryk til at logge på hjemmesider via LastPass-appen, og blandt de helt store nyheder er muligheden for at betale med mobilen i fysiske butikker ved at holde fingeren på scanneren og køre mobilen forbi en særlig stander. Apple Pay, som funktionen er blevet døbt, er dog ikke kommet til Danmark endnu.

Ingen revolution

Apple har på mange måder ramt plet med iPhone 6. Designet er let og lækkert, og det er rart, at iPhone endelig har fået større skærm.
Store er skærme er dog ikke revolutionerende. Det har vi set hos konkurrenterne længe, og man har bare gået og ventet på, at
Apple også ville gå op i størrelse.

Faktisk er det kun Apple Pay, der for alvor kan siges at være noget nyt. Spørgsmålet er blot, hvornår vi kommer til at se det i Danmark. Hvis vi overhovedet gør.

Mens ydelse og kamera fortsat er i en klasse for sig, er der efterhånden ikke andre områder, hvor iPhone rent teknisk er foran konkurrenterne. Der findes mobiler, som på hver sit område er stærkere end iPhone.
Samlet set er iPhone 6 dog meget fine smartphones. Er man glad for Apple-universet, er der således ingen tvivl om, at du med iPhone 6 får en rigtig god mobil.