Home » Bærbar computer » iPad: Er den hele hypen værd?
iPad: Er den hele hypen værd?

iPad: Er den hele hypen værd?

Share

iPad fylder medierne i disse dage, og hypen er massiv. Men hvad kan den egentlig? Eller måske vigtigere – hvad kan den ikke…

Hvis der er noget Apple kan finde ud af, er det at skabe hype omkring et produkt. Firmaets pr-folk er de sande helte. Og de må siges at have gjort det igen. Man skal langt tilbage før en enkelt gadget har fået så meget omtale som iPad. Måske helt tilbage til…iPhone!

Men hvad gemmer der sig så bag alt denne hype? Er den mere end en forvokset iPhone, som kritikerne siger? Vi danskere får jo ikke mulighed for at efterprøve det før en fjern og udefineret fremtid, men vi kender specifikationerne og har fået meldinger fra de heldige amerikanere, som nu kan købe den. Så hvad kan vi forvente?

De tørre facts

Præcis som vi foretrækker det her på Alt om DATA starter vi med at smide de tørre facts på bordet og se, hvad det egentligt er for en maskine vi har med at gøre.

Det er jo ikke nogen hemmelighed at iPad ikke er toptunet arbejdsstation, men en tablet computer til de ”blødere” opgaver. Det er således ikke en Core i7 processor du finder bag det glatte og stilrene ydre.

Istedet pumper en 1GHz ARM-baseret processor, som Apple selv har udviklet. Udover at den skulle være hurtigere og mere energibesparende end Intels Atom-processorer har producenten ikke røbet mange detaljer om det lille kraftcenter de kalder A4.

Der gik dog ikke lang tid før entusiaster fik pillet den fra hinanden og afsløret, hvad vi har med at gøre. Imod forventningerne er der ikke tale om en dual-core processor. A4 rummer blot en enkelt kerne af Cortex A8 typen, og processoren er en såkaldt MCP (Multi-Chip-Package), hvor to RAM-dies er anbragt på toppen. Ram-typen er ddr2 og der er sammenlagt 256 MB arbejdshukommelse til rådighed.

Grafikløsningen er ikke endeligt identificeret. Da 3D-ydelsen skulle være den samme som iPhone, anser man det dog for sandsynligt, at der er tale om den samme chip – en PowerVR SGX 535.

iPad vejer 730 gram og er 13,4 mm bred. Skærmen, som må siges at være blandt de absolut vigtigste elementer i en tablet som denne, er en 9,7 tommer multi-touch LED-skærm, som har en opløsning på 1024×768 pixel og er beklædt med oleofobisk belægning, så man undgår fedtede fingeraftryk.

iPhone er kendt for en særdeles god touchskærm, og meldingerne fortæller, at det samme er gældende for iPad, selvom den er slem til at reflektere lys.

Se også:  Samsung Galaxy Tab S7+ [TEST]: Overlegen Android-tablet

Tilslutningsmulighederne inkluderer bluetooth 2.0 + EDR, 3.5 mm jack-udgang til hovedtelefon og micro simkort indgang i WiFi + 3G modellen. Denne model giver dig også mobil bredbåndsforbindelse, mens du må nøjes med 802.11a/b/g/n netværk i Wi-Fi modellen.

Maskinen fås med 16GB, 32GB eller 64GB flash-hukommelse.

Hvordan fungerer den?

Styresystemet er iPhone OS. For iPhone-ejere vil der således ikke være den store omvæltning, når de møder brugergrænsefladen og ligesom Apples mobil er iPad også primært centreret omkring apps, som kan hentes fra Apples omfattende App Store.

iPad kan anvende de fleste eksisterende iPhone apps, og der medfølger en stak nye apps, udviklet specielt til iPad. Heriblandt iWorks, som er redesignede udgaver af Apples kontorprogrammer, der giver mulighed for at lave mere ”seriøst” arbejde på iPad.

Herudover får man selvfølgelig en række klassiske Apple-programmer som Safari-browser og iTunes samt skræddersyede programmer til mails, video, foto, kort, kalender og kontakter. Som noget nyt i Apple-land introduceres desuden iBooks, som er en ny app, der gør det muligt at læse e-bøger og købe dem direkte fra den nye iBookstore.

Formålet har således været at skabe et simpelt apparat, der giver nem adgang til alle de populære internetfunktioner og mulighed for at nyde musik, film. bøger og fotos på en brugervenlig og intuitiv måde. Computerspilleri er selvfølgelig også en mulighed, og med app-konceptet, hvor der hele tiden kan hentes nye programmer, er der i det hele taget ikke mange begrænsninger for hvad den kan bruges til.

Er iPad den ideelle tablet?

Spørgsmålet er jo så om iPad er den ideelle maskine til at udnytte alle disse muligheder. Det kommer selvfølgeligt an på hvem man spørger. Dedikerede Apple fans er begejstrede og forsvarer den med liv og lemmer mod enhver kritik. Andre har sine skepsis.

Kigger man på hardware-specifikationerne, har det eksempelvis vakt undren, at man hverken finder webcam, almindeligt kamera, usb-udgang eller HDMI-port.

Det skaber visse begrænsninger. Videosamtaler er udelukket og vil du slutte iPad til computeren eller tv’et foregår det via af en ekstern adapter. De fleste af de konkurrerende tablets får almindelig usb-port og mange får også HDMI-udgang, hvilket gør tilslutningen en del nemmere. Visse får også kamera.

Selvom om der ifølge Apple er tale om en hurtig processor med solide indbyggede grafikegenskaber, er der selvfølgelig også grænser for, hvad man kan klemme ud af en enkeltkernet processor på 1GHz. 256 MB ram rækker heller ikke til alverden.

Se også:  Apple iPad 7. generation [TEST]: Den sikre allround-løsning

Til at afvikle internet, musik, video og e-bøger burde det være fuldt tilstrækkeligt. Til mere krævende opgaver og spil vil den nok hurtigt få sine problemer. Her overbyder mange af konkurrenterne den med kraftigere Intel Atom-processorer eller dobbeltkernede Tegra 2 chips.

Nu er det dog ikke kun råstyrke, det kommer an på. Når det drejer sig om en type computer, der som de touch-baserede tablets ikke er lagt an på tunge ressourcekrævende computer-opgaver, kan brugervenlighed og design være af ligeså stor betydning. Her er det så spørgsmålet om Android OS og Windows 7, som de fleste konkurrerende tablets kører, kan konkurrere med Apples populære og yderst brugervenlige styresystem.

Da iPad kører samme styresystem som iPhone indbefatter det dog de samme begrænsninger som Apple-mobilen. Det vil indtil videre sige ingen multitasking – kun et enkelt program kan være aktivt ad gangen. Det bliver der dog lavet om på med den næste version af styresystemet.

Samtidig betyder det samme lukkede tilgang til formater. Flash er bandlyst, hvilket indskrænker mulighederne for at se video og andre typer indhold på nettet, mens afvikling af lyd og video – med et par undtagelser – skal foregå i Apples egne formater.

Synkroniseringen af indhold foregår via iTunes, hvilket er udmærket for de dedikerede Mac-brugere, som alligevel anvender dette program. For dem som foretrækker lidt friere tøjler, bliver format-understøttelsen bredere hos mange af konkurrenterne.

Om iPad er den ideelle tablet kommer således an på dine behov. For dem som generelt er glade for Mac-produkter, og som har savnet en iPhone, der kunne lidt mere, havde lidt flere kræfter, og var lidt større, er den formentligt lige hvad de har ventet på.

For dem som ønsker en fleksibel tablet-løsning, der kan bruges med forskellige apparater og mange formater, kommer der andre produkter på markedet, der kan vise sig mindst ligeså interessante.

Her på Alt om DATA venter vi med endelige dom til det kan komme an på en test. Vi glæder os således til at få iPad såvel som konkurrenterne i hænderne.

Der kan dog gå lidt tid før vi får iPad at se herhjemme. Indtil videre er den danske lancering udskudt på ubestemt tid. Når iPad engang når ud i de danske butikker, forventes den at få priser fra 3.500 kroner og op.


TAGS
A4
iPad
Tablet

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S