Home » Erhverv » IoT skræddersyet til erhvervslivet
IoT skræddersyet til erhvervslivet

IoT skræddersyet til erhvervslivet

Share
Kæmpevækst i erhvervsmæssig IoT

”Lige nu har vi en udendørs geografisk dækning på 99,7 procent og en såkaldt Light in-door dækning på 87,2 procent. Det vil sige indendørs i almindeligt kontor- og virksomhedsbyggeri, mens vi ikke umiddelbart kan nå ned i dybe kældre. I de 22 største danske byer kan vi oven i købet præstere en Light in-door dækning på 91 procent”, fortæller Kenneth Jahn Andersen og føjer til, at man, når det gælder placering af antenner, har indgået et samarbejde med TDC.

En undersøgelse fra analysefirmaet Gartner dokumenterer, at interessen for IoT er enorm. Således estimeres det, at antallet af enheder i 2020 globalt vil være vokset til 30 milliarder.

iot2

”Anvendelsen af IoT skal være nemt og sikkert, lige som virksomhederne skal være sikret et robust netværk under alle forhold”, siger Kenneth Jahn Andersen, der er direktør for IoT Denmark.

Godt nok vil en stor del befinde sig i konsumsegmentet, men ikke desto mindre anslår 76 procent af alle større virksomheder, at IoT er kritisk for deres strategi, mens 48 procent ser IoT som et vigtigt redskab til at optimere deres forretning, og 63 procent siger, de med IoT allerede nu har oplevet markant større indtjening.

Om IoT Denmark

IoT Danmark A/S driver Sigfox-netværket i Danmark – det første landsdækkende og globale netværk dedikeret til Internet of Things. Virksomheden er stiftet i 2015, hvor man gik i samarbejde med Sigfox. Teknologien bygger på den åbne EU 868 frekvens, som ikke kommer i udbud eller på auktioner.

Alle har adgang til den, og Sigfox har lavet selve specifikationerne til netværket. I 2016 trådte en række private investorer til, og i 2017 var man så langt med at udbygge det landsdækkende net, at salg af ydelser og produkter begyndte. Når det gælder virksomhedernes interface ud mod de opsamlede data, har man et samarbejde med både teknologiplatformene Amazon 360, Microsoft Azure og IBM Watson Blue Mix.

Se også:  Fremtidens VR er mere end spil
IoT-netværk helt uden IP-adresser

Hver gang en enhed med en IP-adresse viser sit ansigt på internettet, åbnes der potentielt endnu en dør for hackerne. Især når det gælder IoT-enheder i forbrugersegmentet, som ukritisk langes over disken enten helt uden prækonfigureret sikkerhed eller med et password, der er lige så nemt at gætte som datoen for juleaften. Således er der mangfoldige eksempler på, at eksempelvis babyalarmer og andre konsumgadgets har været benyttet af hackere til at lægge websider og services ned.

Et dedikeret IoT-datanetværk til erhvervslivet som f.eks. Sigfox, adskiller sig imidlertid på en række områder fra det traditionelle internet. Et af de helt væsentlige parametre er, at der ikke benyttes IP-adresser, og at data som standard er krypteret hele vejen fra den enkelte IoT-enhed via skyen til modtageren.

Dermed elimineres en række af de sikkerhedsrisici, der truer på IP-baserede og ikke krypterede netværk. Hvordan data så behandles, når de er pakket ud og indlæst til behandling i virksomhedens egne systemer, er en helt anden snak.

Fordelene ved Ultra Narrow Band

Der er flere opkoblingsmuligheder for en IoT-enhed, og hver især har deres styrker. Eksempelvis er mobilt bredbånd velegnet til tunge data, f.eks. videoovervågning, mens Bluetooth med fordel kan anvendes i et SmartCity koncept. Ulemperne ved disse teknologier er dog, at mobilt bredbånd grundet roaming kan blive en kostbar affære, mens rækkevidden for Bluetooth er ganske begrænset.

Til gengæld er et Ultra Narrow Band som f.eks. Sigfox, der benytter den åbne EU 868 MHz frekvens, både robust og økonomisk, lige som det kræver meget lidt strøm. Batterilevetiden i en Sigfox IoT-enhed tælles derfor i år i stedet for i måneder. Samtidig er brugerfladen særdeles enkel, og alle enheder kan prækonfigureres således, at det er nemt for slutbrugeren at aktivere dem.

Se også:  IoT revolutionerer flådestyring – ny dansk løsning er klar

Med en Sigfox-enhed er det muligt at afsende 140 og modtage 4 meddelelser på op til 12 byte om dagen. For sammenligningens skyld kan nævnes, at en GPS-koordinat fylder 6 byte. Transmissionshastigheden er 100 bit i sekundet, og rækkevidden på nettet er 100 km. I Danmark er der dog kun 15 km mellem antennerne uden for bymæssig bebyggelse og maksimalt 10 km i bymæssig bebyggelse.

I områder uden for landets grænser, hvor der eventuelt ikke er Sigfox-dækning, er det muligt at skifte over til 2G, 3G eller 4G, lige som det er muligt at benytte satellittransmission. Det gør kommunikationssikkerheden ekstremt høj, lige som det er væsentligt at nævne, at Sigfox-teknologien er særdeles modstandsdygtig mod både naturlige signalforstyrrelser og bevidst jamming.

Én aftale gælder hele verdenen

”Udover den teknologiske styrke er en af de helt store fordele ved at benytte Sigfox-netværket, at prisen for en given løsning er den samme uanset, hvor i verden du befinder dig. Det vil sige, at du som global virksomhed ikke behøver shoppe rundt, idet de enkelte udbydere, som der bortset fra England kun findes en enkelt af i hvert land, ikke underbyder hinanden.

Her i Danmark har vi således indgået en eksklusivaftale med Sigfox, der ikke alene giver den nævnte fastpris fordel, men også betyder, at vi kan indgå en global EU-kontrakt med kunden – også juridisk – under dansk lovgivning”, siger Kenneth Jahn Andersen.

Han føjer til, at Sigfox i dag er repræsenteret med netværk i 42 lande verdenen over, især Europa, USA, Latinamerika og Australien. Målet er at dække 60 lande i løbet af indeværende år. Det eneste sted, man ikke rigtig er repræsenteret, er Østeuropa.

TAGS
erhverv
internet of Things
IoT

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S