Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Ny dansk IoT-teknologi forudsiger nedbrud i produktionsanlæg

En dansk virksomhed har udviklet en ny IoT-teknologi, som med kunstig intelligens kan fange nedbrud i produktionsanlæg, før de sker.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Der er store forventninger til såkaldt Industri 4.0-teknologi, som ikke blot kan automatisere hele værdikæder, men også give højere stabilitet i selve produktionen. Sidstnævnte har den ålborgensiske virksomhed Hexastate et bud på. Selskabet har udviklet en IoT-teknologi, som kan forudsige nedbrud i produktionsanlæg og dermed forhindre potentielle tab i millionklassen.

Den kan også lokalisere fejl for produktionsanlæggets operatører. Teknologien bygger på en kombination af kunstig intelligens, trådløse sensorer og cloudteknologi, forklarer Hexastate.

"Kombineret med kunstig intelligens giver IoT nye muligheder for ikke bare at overvåge, men også forudsige nedbrud i maskiner og produktionsanlæg. Det potentiale har vi nu forløst, og efter to års intensivt udviklingsarbejde er vi nu klar med et færdigt produkt," siger virksomhedens direktør og medstifter Malte Nørgaard.

Hexastate-app Overvågningen sker på en nyudviklet app.

"Markedet for IoT-løsninger har i mange år været præget af dyre sensorer, manuel analyse og kompliceret opsætning. Det er selvsagt en barriere for mange industrivirksomheder, og den barriere mener vi nu at have brudt. Vores teknologi fuldautomatiserer databehandlingen, så al data er analyseret og let at aflæse for operatøren. Løsningen kommer desuden som plug’n’play, så den hurtigt kan sættes op i virksomhedens produktion," fortsætter han.

Sådan fungerer løsningen

Hexastate består af trådløse sensorer, der skal skrues eller limes på maskinerne i virksomhedens produktion. Det hele kobles sammen via en gateway, der sørger for forbindelse mellem sensorer og det cloudsystem, som Hexastate bygger på. Med cloud slipper virksomheden nemlig for at have en server stående lokalt, samtidig med, at datasikkerheden er i top, forklarer virksomheden.

Operatøren indtaster informationer på maskinen og scanner QR-koden på sensoren med Hexastates mobilapp, og efter få timer skulle virksomheden være i fuld gang med at monitorere maskinerne. Når systemet er implementeret, tager Hexastates AI-algoritmer over og fortæller automatisk, når en maskine er ved at gå i stykker.

Vil ud på verdensmarkedet

Allerede inden lanceringen af den færdigudviklede løsning har Hexastate ifølge virksomheden oplevet stor interesse fra industrivirksomheder i både ind- og udland.

"Vores løsning er allerede taget i anvendelse hos flere af de største virksomheder i Norden, og også den første danske forsyningsvirksomhed er kommet på kundelisten. Generelt oplever vi en meget stor interesse for vores teknologi, og derfor er serieproduktionen nu sat i gang, siger Malte Nørgaard og fortsætter:

"Vi er startet i Danmark, men vi har allerede nu planer om eksport og vil allerede i løbet af næste år lancere løsningen i først Sverige og senere Tyskland. Vi har derfor en klar forventning om at nå op på en stabil omsætning på over 100 millioner kroner inden for de kommende fem år. Vores fremtidsplaner indebærer også ansættelse af omkring 30 nye medarbejdere inden udgangen af 2023."

Finansiering på plads

Selvom Hexastate netop har afsluttet en finansieringsrunde, som muliggør de nuværende vækstambitioner, så ønsker virksomheden ifølge Malte Nørgaard på sigt at tage nye investorer med ombord, der kan hjælpe med at skalere til udlandet

Hexastate er stiftet af Malte Nørgaard sammen med vennen og tidligere medstuderende Steffen Nielsen. De to iværksættere mødte hinanden på erhvervsøkonomistudiet på Aalborg Universitet. Det var også her de mødte udvikleren Christian Graae Zandersen, som er blevet en del af ejerkredsen.

Hexastate vandt sidste år NOVIs Newtech-pris og har modtaget over 1,5 millioner kroner i økonomisk støtte fra blandt andet NOVI Science Park, Innovationsfonden og Dansk Industri. Herudover er virksomheden netop blevet nomineret til EY Entrepreneur of the Year i kategorien start-up/scaleup.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere