Home » Apps » Introduktion til Android Studio
Introduktion til Android Studio

Introduktion til Android Studio

Share

Apps til smartphones opstår ikke spontant. De udvikles af mennesker af kød og blod.  Vi vil i denne artikel se på nogle af de nyeste værktøjer.

Eclipse var tidligere det udviklingsmiljø, som blev anbefalet af Google. Under Google I/O i maj 2013 annoncerede Google, at i fremtiden hed det anbefalede udviklingsmiljø Android Studio, og i slutningen af 2014 var det stabilt nok til at blive brugt af Android-udviklere. Android Studio er ikke baseret på Eclipse. Det er derimod baseret på udviklingsmiljøet IntelliJ IDEA fra det tjekkiske firma JetBrains.

I marts 2017 har Android Studio version 2.3 set dagens lys. Mens de første versioner (mindst frem til 2.0) ikke var specielt gode, har vi med version 2.3 fået et stabilt udviklingsmiljø med mange nyttige funktioner.

Ser vi tilbage til 2012 på udvikling af apps, brugte udviklere primært Android-platformens biblioteker. I dag er det mere undtagelsen end reglen. Moderne apps bruger ofte mange open source biblioteker – 10-15 forskellige biblioteker er ikke ualmindelig.

Grunden er, at disse biblioteker giver de funktioner, som enten mangler eller er svært tilgængelige i Android-platformen. Ved at bruge bibliotekerne kan udvikleren blive hurtigere færdig med sin app.

Installation

Android Studio kan installeres og bruges på de tre store styresystemer: Windows, macOS og Linux. Måske tænker du, at kun Windows bør stå på listen over de store styresystemer, men sandheden er nærmere, at macOS og Linux er de mest udbredte styresystemer blandt Android-udviklere.

Valget af styresystem til denne artikel er faldet på Ubuntu Linux 16.10. Ubuntu er let at installere, og der er samtidig god understøttelse af Android Studio. For eksempel er OpenJDK installeret, så du har en Java-oversætter på plads. Ønsker du ikke at bruge OpenJDK, kan du i infoboks ”Oracle Java” se, hvor let det er at skifte til Oracle Java.

Men inden vi går i gang med installationen, må jeg hellere komme med en lille advarsel: Du kommer til at downloade en masse!

Du kan naturligvis finde An-droid Studio på nettet, downloade og installere det. Men folkene bag Ubuntu har gjort det en smule lettere. Lad det være sagt med det samme. At installere software på en Ubuntu-maskine er lettere, hvis du gør det i en terminal!

Lad os begynde med at installere en hjælper. Programmet umake er et program, som kan installere udviklingsmiljøer og andre store pakker. Kommandoen sudo apt install ubuntu-make installerer pakken, som indeholder umake. Med umake installeret, er det let at installere Android Studio. Kommandoen umake android –accept-license klarer det for dig.

Normalt vil du blive spurgt, om du kan acceptere licensbetingelserne, men med –accept-license har du gjort det på forhånd. Som du måske kan regne ud, betyder den manglende sudo, at Android Studio bliver installeret i dit hjemmekatalog.

Når du skal teste din app, kan du vælge at tilslutte en telefon og afvikle din app på den. Men oftere er det lettere at teste en app i en emulator. En emulator er altid rooted, hvilket betyder, at der er en række funktioner tilgængelige. Endvidere er det muligt at indhente en lang række data omkring din app, når den kører i en emulator i forhold til en fysisk telefon eller tablet.

Oracle Java

 

Ønsker du at bruge Oracle Java i stedet for OpenJDK, er det let at installere det, når du er Ubuntu-bruger:

sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/java
sudo apt-get update
sudo apt-get install oracle-java8-installer
sudo apt-get install oracle-java8-set-default

Langt de fleste Android-telefoner benytter en ARM-processor. Derimod har din computer typisk en cpu fra Intel. Det vil betyde, at emulatoren vil være utrolig langsom, men heldigvis kan du i emulatoren køre Android-udgaver, som er bygget til Intel.

Samtidig har mange cpu’er i dag mulighed for virtualisering, dvs. muligheden for at køre ”computere i computeren”. Da en Android-telefon blot er en computer, kan du få rigtig god ydeevne ved at bruge kombinationen af virtualisering og emulator.

Har du ikke allerede virtualisering kørende på din Ubuntu-maskine, bør du installere det, inden du går videre. Kommandoen sudo apt-get install qemu-kvm libvirt-bin ubuntu-vm-builder bridge-utils installerer de nødvendige pakker. Der er mange afhængigheder, så du skal ikke blive overrasket, hvis apt-get gerne vil installere mange flere pakker, end du har valgt. Efter en reboot (kommandoen sudo reboot kan bruges), er du klar – næsten da.

TAGS
Android
Android Studio
appudvikling
Guide
software

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S