Home » Sikkerhed » Nu handler it-sikkerhed ikke blot om data, men om menneskeliv
Nu handler it-sikkerhed ikke blot om data, men om menneskeliv

Nu handler it-sikkerhed ikke blot om data, men om menneskeliv

Share

Internet of Things er et genialt koncept. Men sikkerhedsmæssigt er det hullet som en si. Skal der lig på bordet, før hardware- og softwareproducenterne tager problemet alvorligt? Det frygter man hos Kaspersky Labs, der har lanceret det første operativsystem med cybersikkerhed indbygget i kernen

”Fremtidens trusler er her allerede”. Sådan indledte Sergey Kravchenko fra Kaspersky Labs sit indlæg, da han for nylig gæstede et sikkerhedsseminar, som it-distributøren ALSO holdt for sine forhandlere. Tiden hvor man blot skulle downloade de seneste virusdefinitioner for at være beskyttet er nemlig for længst passeret. I dag kan ens computer blive misbrugt til mining af kryptovaluta, blot man besøger en kompromitteret webside, og de apps, der styrer virksomhedernes solgardiner, kaffemaskine eller andre Internet of Things-enheder kan – og vil – blive brugt som angrebspunkter både mod en selv og mod andre.

Se også:  Mængden af ting på nettet er truende – men redningen er nær

Truslen rammer fra to fronter. Dels vokser antallet af IoT-enheder eksplosivt, dels ser vi stadig flere enheder, der får større og større betydning for såvel vigtige samfundsmæssige som menneskelige funktioner. Ifølge Sergey Kravchenko er vi med andre ord nået dertil, at et IoT-angreb ikke kun rammer eller kompromitterer data. Internet of Things har udviklet sig til et såkaldt cyberfysisk miljø, hvor der ligeledes kan udøves skade på fysiske objekter, mennesker og miljø. Tænk blot på risikoen inden for sundhedssektoren, hvis en pacemaker angribes, eller risikoen inden for energi- og miljøsektoren, hvis forsyningssektoren angribes.

40 dollars – så er du hacker

”Man kan definere Internet of Things på flere forskellige måder. Men en af de definitioner, vi anser som den måske vigtigste, er, at IoT-enheder er i stand til at træffe uafhængige beslutninger på egen hånd. Derfor er det ekstremt vigtigt, at sikkerheden er i orden for at forhindre, at hackere kan påvirke kommunikationen og dermed ændre disse beslutninger. Desværre tænker producenterne af IoT-enheder kun på funktionalitet og ikke på sikkerhed, og med en spådom der siger, at vi har 20 millioner Internet of Things-forbundne enheder i 2020 og 50 millioner i 2030, kan fremtidsperspektiverne godt virke lidt dystre”, siger Sergey Kravchenko.

I dag handler it-sikkerhed ikke kun om data. Der er tale om en udfordring, der er blevet særdeles fysisk og i sidste ende meget vel kan kræve menne-skeliv, hvis ikke producenterne af IoT-enheder begynder at tage sikkerheds-udfordringen alvorligt, mener Sergey Kravchenko fra Kaspersky Labs.

I dag handler it-sikkerhed ikke kun om data. Der er tale om en udfordring, der er blevet særdeles fysisk og i sidste ende meget vel kan kræve menne-skeliv, hvis ikke producenterne af IoT-enheder begynder at tage sikkerheds-udfordringen alvorligt, mener Sergey Kravchenko fra Kaspersky Labs.

Især fordi det er lettere end nogensinde før at slå sig ned som hacker. Det kræver blot, at du har måske 40 dollars til en ransomwarelicens. Så er du i gang. Sergey Kravchenko føjer til, at mangfoldigheden af IoT-enheder også betyder stor diversitet i mulighederne for angreb lige fra at stjæle data til at slukke en pacemaker, intimidere andre mennesker ved at hacke deres sikkerheds- og overvågningssystemer eller overtage styringen i en bil, der drøner ud ad motorvejen. Sagt med en fortærsket kliché, der i denne sammenhæng virkelig virker skræmmende, er det faktisk kun fantasien, der sætter grænserne for, hvor ondsindet et hackerangreb kan blive.

Producenterne er ligeglade

Det diskuteres lystigt, hvad man kan gøre for at forbedre sikkerheden i IoT-universet, men så længe hardwareproducenterne generelt set er flintrende ligeglade og åbenbart ikke føler, at der er hverken tid eller råd til at tænke sikkerheden ind i deres produkter, kan man jo kun glæde sig over, at andre tager udfordringen op. Ifølge Sergey Kravchenko bør sikkerhed være embedded i ethvert produkt med en IP-adresse. Derfor har man lanceret Kaspersky OS, der er tænkt som et ”Secure OS for embedded and connected devices”, som Sergey Kravchenko udtrykker det. Og selv om Kaspersky ikke alene kan redde verden, mener han, at der er håb forude.

TAGS
internet of Things
IoT
Kaspersky Labs

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S