Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Interaktiv skole- og businessprojektor

Epson udfordrer de store og billige fladskærme med en projektorfamilie med interaktive funktioner, høj brugervenlighed og attraktive priser.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Selv om kæmpestore tv-fladskærme er raslet ned i pris, kan der stadig være gode grunde til at bruge en projektor i klasseværelser og mødelokaler. En projektor kan ikke alene byde på en lavere kvadratmeterpris på store lærreder eller vægge. Den kan også have faciliteter, som gør det nemmere at få et budskab over til tilhørerne.

3LCD og HD-ready

Epson har altid benyttet sin egen LCD-teknologi til det optiske system i en projektor, og i EB-536Wi er der hele tre paneler, så man slipper for filtre og får større farvedybde. I forhold til den anden gængse teknologi, DLP, er LCD garanteret fri for den regnbueeffekt, som kan irritere nogle menneskers øjne. Desuden er lysstyrken den samme for hvidt og farvet lys.

Det usædvanligt vidvinklede projektionsobjektiv (til højre) er hemmeligheden bag EB-536Wi’s korte kast.

I disse FHD/UHD-tider bemærkes det, at denne projektor har en opløsning på ”kun” 1280 x 800 pixel, hvad der omtrent svarer til HD-ready eller halvt så meget som FHD (Full HD). Dette er normalt rigeligt til business-formål. Og hvis nogen skulle få den skøre idé at ville vise 3D-indhold, så er det ikke EB-536Wi, de skal vælge.

Masser af lys og kort kast

I modsætning til en biografprojektor, som er beregnet til brug i mørklagte rum, skal en businessmodel kunne fungere i normalt eller stærkt oplyste lokaler. Folk skal nødig kunne sidde og snuppe en morfar under en stribe ophidsende PowerPoint-slides.

Den nye Epson EB-536Wi kan levere en lysstyrke på ikke mindre end 3400 lumen. Jeg kan illustrere denne lysstyrke med et konkret eksempel: Mit værksted er meget stærkt oplyst med et gennemsnitsniveau på vandrette flader på op mod 1000 lux. Det er noget mere end til kontorbrug, hvor der typisk anbefales 500 lux i arbejdsfeltet og 200 lux i omgivelserne. Hos mig bliver billederne fra mange videoprojektorer nærmest usynlige, mens denne Epson slipper med lidt udvaskede farver på lærredet. Det er ikke fedt til film, men godkendt til præsentationer.

Kort kast er en direkte oversættelse af ”short throw” – kort projektionsafstand, som er en meget vigtig egenskab på denne del af markedet. Epsons glimrende beregner af projektionsafstand fortæller, at EB-536Wi kan oplyse et 16:9-lærred på 90” diagonalt fra en afstand mellem 0,97 og 1,32 meter. Det er seriøst kort. Det ultrakorte kast gør denne projektor egnet til visning af kæmpestore billeder i forholdsvis små rum, ligesom der ikke skal tages de store hensyn til, at tilhørere kan komme til at skygge for lyset.

Fotografiet af EB-536Wi fortæller en historie om en helt usædvanlig objektivkonstruktion, der minder noget om et fiskeøjeobjektiv til et kamera. Men hvor fiskeøjet er designet til at give en ønsket forvrængning, skal Epsons løsning naturligvis kunne vise et billede med retvinklede hjørner og lige linjer på hele lærredet.

Det kan den da også, men de nødvendige justeringer er meget mere fintfølende end på en projektor, som behøver eksempelvis 3 meter til at blæse et billede op til 90”. Derfor er EB-536Wi efter min vurdering bedst egnet til en fast installation, gerne under et loft, hvor den ikke udsættes for stød eller pilfingre. Frit stående på et bord skal der ikke meget til, før det kan udløse kvajebasser eller -bajere. Vandret og lodret objektivforskydning er der ikke blevet plads til i budgettet.

Med fuldt blus på lampen er EB-536Wi ikke ligefrem lydløs, men det generer næppe til undervisnings- og businessformål. I ECO-mode reduceres støjen betydeligt, samtidig med at lysstyrken omtrent halveres.
Den indbyggede højttaler kan spille pænt højt og er udmærket til tale, men ikke videre rar til musik.

Prisen for projektorens lampe er landet i et humant leje under 700 kr., og den skal kunne holde 10.000 timer i ECO-mode og det halve ved normal lysstyrke.

Interaktive finesser

Tilslutningerne på Epson EB-536-Wi er optimeret til de primære målgrupper. En HDMI-indgang kan ikke undværes, men ellers er det analoge terminaler, der dominerer. Der er to VGA-bøsninger til computere plus både Komposit-Video og S-Video. En computer kan tilsluttes via USB-B, og der er USB-A til eksterne enheder som hukommelser, harddiske og kameraer. En LAN-tilslutning er der også blevet plads til, og en WLAN-adapter kan købes som ekstra tilbehør for godt 1000 kr.

Når en computer er tilsluttet, er det selvfølgelig muligt at bruge dens faciliteter til tegning, skrivning og fremhævning på lærredet. Desuden leverer Epson en smart pen med denne projektor, som kan bruges til at skrive og tegne på lærredet – uanset kilden. Andre mærkers løsninger i samme stil fungerer normalt kun med pc-indhold, men her er der frit valg på alle hylder. Man kan f.eks. pause en film og tegne overskæg på helten, hvis man dyrker den slags.

Projektoren kommer med en enkelt pen og endnu én kan tilkøbes for omkring 600 kr. På den måde kan to brugere skrive hen over skærmen på samme tid, mens hver pen har sine egne attributter. En automatisk kalibreringsfunktion gør det forholdsvis nemt at få pennen til at gøre, som den skal, men funktionen kan kræve lidt tid og nogle opslag i manualen.