Home » AOD Pro » Intel vil generobre chip-tronen med nye processor-generationer
Intel vil generobre chip-tronen med nye processor-generationer

Intel vil generobre chip-tronen med nye processor-generationer

Share

Ny chip-teknologi og nye betegnelser er nogle af de våben, Intel nu tager i brug i kampen om igen at blive den ukronede konge på chipmarkedet. Det afslører selskabets topdirektør i en webcast

Intel, der i mange år var den ubestridt største producent af pc-processorer, er klar med store nyheder. Under webcastet Intel Accelerated i denne uge har CEO Pat Gelsinger afsløret både producentens roadmap for fremtidige chips og ikke mindst planerne for, hvordan Intel vil generobre placeringen som den største chip-fabrikant og -udvikler i verden.

En af de ting, Intel kommer til at gøre, er at ændre navngivningen af fremtidige processorer, som vi tidligere har beskrevet.

Intel vil ikke længere bruge den nanometer-baserede måde at navngive produkter på. Pat Gelsinger oplyste, at man i stedet ønsker bruge betegnelser, der vil give en mere præcis oversigt over, hvor processorerne passer ind på tværs af industrien.

I forbindelse med, at Intel lancerer den nye 10 nm-tredjegenerationschip, vil navnet blive Intel 7 – og altså ikke et 10nm-baseret navn, som vi for eksempel så sidste år med 10nm SuperFin chips.

Stadig 10 nm-teknologi

Det ændrer dog ikke ved at Intel stadig holder fast i 10 nm-teknologien – modsat konkurrenten AMD’s nye 7 nm-chips eller Apples 5 nm M1-chip. Men det kan der være gode grunde til, for Intel er teknologisk langt fremme, når det handler om at pakke transistorerne tæt på chippen med blandt andet 3D-teknologier, og flere teknologimedier – herunder ExtremeTech – vurderer, at Intels 10 nm-chips er på niveau med AMD’s 7nm Ryzen-processorer.

Se også:  Vanvittig ydelse: Ny Intel-processor rammer 7,45 GHz

Når vi så kigger nærmere på Intels roadmap, ser vu, at Intel 7 skal afløse 10 nm SuperFin chippen. Intel oplyser, at den nye chip burde give en 10-15 procents forbedring i ydelse/watt sammenlignet med tidligere teknologier. Intel 7 skulle vi allerede komme til at se i år til forbrugere og til næste år vil den være klar til datacentre.

Næste skridt er Intel 4, en 7 nm-teknologi, der oprindelig var planlagt til 2021, men som blev forsinket. Den giver mulighed for en tæthed på 200-250 millioner transistorer pr. kvadratmillimeter, og Intel hævder, at vi vil kunne opleve en 20 procents forbedring i ydelse/watt og det med en markant mindre chip. Produktionen skulle starte til næste år, og processoren kommer på markedet i 2023.

Se også:  Chip-krise: Nu skal der gang i den europæiske halvleder-produktion

Intel 3 går i produktion i slutningen af 2023, og ifølge Intel bliver det formentlig en anden generation af 7 nm-produkter. Her lover Intel en 18 procents forbedring i ydelse/watt-teknologi sammenlignet med Intel 4. Der er dog ingen dato for frigivelse af denne teknologi endnu.

Den vigtigste nyhed

Den næste i række, Intel 20A, er nok den vigtigste teknologi-lancering fra Intel i denne omgang. Den har en helt ny arkitektur, som benytter en gate-all-around-transistor, som er en ny transistorteknologi, der lover en endnu større transistortæthed og mindre størrelse.

Samtidig kommer 20A også med den PowerVia-teknologi, der gør det muligt at strømføde chippen fra bagsiden og ikke fra fronten. Pat Gelsinger kalder 20A for ”begyndelsen til Ångstrøm-æraen i chip-design, hvor Ångstrøm er en måleenhed, der er 10 gange mindre end nanometer. Mere præcist er 20 A = 2nm.

Intel 20A kommer måske i produktion i 2024, men der er endnu ingen faste planer.

Pat Gelsinger nævnte også en Intel 18A, men den var der ikke nogen oplysninger om i webcastet, ej heller om denne chips teknologi.


TAGS
AMD
chip
intel
processor

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S