Home » Processor » Intels nye cpu-generation og fremtiden
Intels nye cpu-generation og fremtiden

Intels nye cpu-generation og fremtiden

Share

Intels 11. generation af processorer – med tilnavnet Rocket Lake – er på vej ud i pc’erne. Efter Rocket kommer Alder, Raptor og Meteor. Hvad skal vi forvente af cpu-fremtiden?

Vi har kigget intenst på krystalkuglen og skuet mod himlen, vi har pirket til kabyer (hvad det så skal betyde), vi har drukket masser af kaffe – i to smagsvarianter – og vi har funderet over kometernes væsen. Og så er der jo også raketter. Hvis det forekommer dig at være klart som blæk, kan vi afsløre, at vi taler om de seneste syv generationer af desktop-processorer fra Intel, som alle har én ting til fælles: De er produceret ved hjælp af en variant af Intels 14 nm-proces-teknologi.

Den nye 11. generation af cpu’er, kendt som Rocket Lake, har omtrent lige så meget til fælles med 14 nm-litografien hos Broadwell og Skylake, som de seneste SpaceX-raketter har til fælles med rumfærgen. Men det er en lang periode for et firma, der plejede at rose sig af at skifte mellem nye arkitekturer og formater hvert år. Derfor flytter vi varmesprederen til side og dykker ned i den underliggende arkitektur for at finde ud af, hvad der får Rocket Lake til at fungere.

Ice Lake blev lanceret i 2019 og omfattede kun mobile processorer, men den er vigtig for forståelsen af rationalet bag Rocket Lake.

Intel er ikke færdig endnu, og selvom Broad-well til desktops hurtigt blev fejet ind under gulvtæppet for at give plads til Skylake i 2015, er der lovende fremtidige cpu’er på vej fra Intel. Vi gennemgår det, vi ved om Alder Lake og den kommende 12. generation af cpu’er – plus det, der kommer bagefter. Med andre ord: Spænd sikkerhedsselen, og forbered dig på en tur til månen. 

Hvis man skal forstå Rocket Lake, må man gå tilbage til Ice Lake, Intels 10. generations mobile processorer, der officielt blev lanceret i slutningen af 2019. Efter en forsinket lancering af den første generation af 10 nm-Cannon Lake-cpu’er i 2018 (nej, vi tæller ikke rigtig Core i3-8121U med) gik Intel tilbage til tegnebrættet for at forfine den 10 nm-proces, der allerede var to år forsinket. Resultatet var en temmelig potent arkitektur, der udsprang af en 10 nm-proces, som kæmpede bravt for at nå de ønskede ydelsesniveauer. Selv i dag, hvor vi for nylig har set lanceringen af den serverfokuserede Ice Lake SP, er der tydeligvis nogle vanskeligheder.

Se også:  Samsung præsenterer OLED-tv'er officielt – klar i Norden inden sommer

Pæn indeni: Intels 11. generations Rocket Lake-processorer er den ultimative øvelse i kompromiser. Nydeligt og tæt arrangeret.

Den bedste og kvikkeste af Ice Lake-laptopchipsene nåede en maksimal clockhas-tighed på 4,1 GHz. Det var Core i7-1068NG7, der er en 28 watt-enhed; den mere udbredte Core i7-1065G7 var en 15 watt-konfigurerbar TPD-chip, som toppede mindre imponerende på 3,9 GHz. Det er måske endnu mere bekymrende, at de mobile chips tilbød et maksimum på fire kerner, mens Hyper-Threading tilbød otte threads. Dengang Skylake var det store nummer, kunne det måske have været tilstrækkeligt, men angrebet fra AMD’s Ryzen-cpu’er fik den slags tamme konfigurationer til at virke langt mindre imponerende.

En nm fra eller til?

Nvidias RTX Ampere-gpu’er bruger en udvidet 10 nm-node. 

Hvis man ikke får udbyttet, nytter det ikke at have en 10 nm-node.

Det, der oprindelig begyndte som en grov målestok for transistortæthed og procesteknologi, er blevet forvandlet til et markedsføringsbegreb. Intel har tidligere (korrekt) bemærket, at dets 14 nm-teknologi var “bedre” end mange af de konkurrerende løsninger. TSMC ramte ved siden af skiven med sin 16 nm-node, som man senere omdøbte til 12 nm, fordi det så bedre ud (med nogle mindre forbedringer).

Se også:  Mobil-toppen: iPhone holder spidsen – men Samsung og Google presser på

Hvis vi ser fremad, kommer der talrige produktions-nodes fra en række firmaer. Intel har SuperFIN og Enhanced SuperFIN 10 nm-nodes, der formodes at konkurrere med 7 nm-nodes fra Samsung og TSMC. Problemet består i at afgøre, hvilken 7 nm-node vi faktisk taler om.

Samsungs 10 nm-node lander mellem Intels 14 nm og 10 nm-nodes. Man sælger også 7LPP og anden generations 7LPP, mens en speciel 8N (udvidet 10 nm) i øjeblikket er i brug til Nvidias RTX Ampere-gpu’er. 5 nm 5LPE gennemgik allerede risikoproduktionen i 2018, og produkterne må snart være på vej i handelen.

TSMC har flest projekter i gang med N7FF-, N7P-, N7FF+-, N6- og N5-nodes, der alle er i produktion. De forskellige nodes er optimeret til strøm eller ydelse, og N7FF+, N6 og N5 understøtter alle EUV-lag (Extreme Ultraviolet). Apples M1- og A14-chips bruger TSMC’s N5-node.

For enhver virksomhed vil lavere node-tal i det store og hele være at foretrække, men hvis man prøver at sammenligne TSMC N7 med Intel Enhanced SuperFIN, ender man med langt flere nuancer.

I sidste ende er det et spørgsmål om tæthed, clockhastighed og strømegenskaber, for ikke at tale om udbytte – som Intel har lært, er en 10 nm-node med rædsomt udbytte ikke synderlig anvendelig (R.I.P., Cannon Lake).

Mens Intel arbejdede på at forbedre sine eksisterende 14 nm-desktoptilbud for med tiden at nå frem til otte-kerne- og ti-kerne-chips, baksede firmaet stadig med Ice Lake og 10 nm. Man besluttede at tilbageportere cpu-arkitekturen bag Ice Lake til 14 nm, og det medførte en række vanskeligheder. Sunny Cove-cpu-kernerne i hjertet af Ice Lake blev udviklet og fremstillet ud fra en 10 nm-node; en tilbagevenden til 14 nm ville medføre langt større chips, for ikke at tale om forskellene i litografi mellem 10 nm og 14 nm. På trods af kompleksiteten besluttede Intel imidlertid at gå videre.

1 2 3 4 5Næste

TAGS
chip
cpu
gpu
intel
processorer
Samsung

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S