Home » Processor » Intels Kaby Lake
Intels Kaby Lake

Intels Kaby Lake

Share

Intels næste mainstream-cpu-familie er 14 nm og fire kerner igen. Men Alt om DATA siger, at Kaby Lake bliver guf for 4K-videofans

Lad os begynde med et anstrøg af klarhed og oprigtighed. Når vi ser på Intels nye syvende generation af Core-processorfamilien med kodenavnet Kaby Lake, er der en del, som får os til at overveje at overfalde den førende producent af pc processorer med en indpakket udgave af Windows 98. Årsagen er, at Kaby Lake er endnu et skridt fremad, der topper med fire kerner i desktop-iklædning, og som er vældig optimeret til mobile pc’er. Der er ingen nye arkitektoniske ændringer, ingen løfter om revolutioneret ydelse.

Det virker, som om Intel har leveret opdateringer som Kaby Lake i årevis i sikker forvisning om, at den eneste rival, AMD, simpelthen ikke kan konkurrere. Alligevel virker Kaby Lake faktisk ret fiks. Ikke i den forstand, at den vender op og ned på benchmarktallene eller smadrer regler for cpu-arkitektur. Men Kaby Lake vil gøre det muligt at foretage sig nogle virkelig udmærkede ting på pc’en, som ikke tidligere har kunnet lade sig gøre.

Se også:  Ekstremt hurtige AMD-processorer til de allertungeste opgaver

Meget af det knytter sig til en større opgradering af chippens 2D-video-og afkodefunktioner. Det har to konse-kvenser. Kaby Lake muliggør 4K-video-afspilning på helt nye enhedsklasser. Det kommer sandsynligvis også til at betyde, at 4K-streamingenheder omsider bliver understøttet af pc’en. Hvis du har været frustreret over manglen på 4K Netflix-support på dine maskiner, kan du overveje Kaby Lake. Det kan måske være en løsning.

Hertil kommer, at Kaby Lake heller ikke er komplet håbløs set fra den traditionelle entusiasts synsvinkel. Bevares, Intel har på det seneste haft nogle alvorlige problemer med sin chip-produktionsteknologi. Men det rammer ikke kun Intel. Hele branchen har døjet som følge af, at chipenhedernes størrelse er skrumpet til et punkt, hvor de begynder at flirte med selve universets mindste byggesten.

Ikke desto mindre lader det til, at der er sket nyttige fremskridt. Med andre ord: Kaby Lake egner sig måske godt til overclocking. Og når der kommer en ny chipfamilie fra Intel, får vi også nye chipsæt. Der er altså også nogle platform-relaterede opgraderinger at glæde sig over. Kaby Lake er måske ikke den radikale omvæltning, man kunne håbe på, men den vil sikkert alligevel være den foretrukne chip i det kommende halve års tid.

Se også:  Intel-boss: Mangel på chips helt ind i 2023

Kaby Lake er intet mindre end den tredje nye processorfamilie, der bliver leveret på Intels 14 nm-proces. Det er den kritiske detalje, der sætter Intels seneste cpu i den rette sammenhæng. Til at begynde med er dette symptomatisk for de problemer, Intel har haft med at gøre transistorerne i chipsene endnu mindre.

Før Kaby Lake have Intel bevæget sig – eller havde i hvert fald forsøgt at bevæge sig – efter en selvpålagt kadence af produktlanceringer, der blev kaldt “Tick-Tock.” Ideen var enkel: Det ene år skrumpede Intel en eksisterende processorarkitektur ved hjælp af en ny produktionsproces, det næste leverede man en ny arkitektur med den eksisterende proces. Så går vi rundt om en enebærbusk, længe leve Moores lov og så videre.

Navin Shenoy er chef for Intels Client Computing Group, og her viser han en 7. generations Intel Core-processor.

Bortset fra at Intel ikke kunne følge med. Med hver ny proces var der lidt Tick-forsinkelse, og det betød, at flere Tocks ikke holdt ret længe. Tick-Tock blev indført i 2007 – det år, Intels første 45 nm-chips kom i handelen. Ifølge logikken bag Tick-Tock skulle der være kommet 32 nm i 2009 (det skete først i 2010), 22 nm i 2011 (det blev først april 2012), 14 nm i 2013 (september 2014) og 10 nm i 2016. Vi har endnu ikke set 10 nm, og den kommer nok først i slutningen af 2017. På det tidspunkt vil Intel være et helt år bagud med sin Tick-Tock-strategi.

Det er der ingen grund til at bebrejde Intel. Hele chip-branchen har døjet med at leve op til to års-kadencen og dermed præsentere den fordobling af transistor-tætheden, som er blevet berømt via

Moores lov. Intels kvaler er baggrunden for et nyt paradigme, der bliver indført med Kaby Lake, nemlig “Proces, Arkitektur, Optimering.” Det er altså en ny produktionsproces i det første år, en ny arkitektur i det næste og en optimering af denne arkitektur i det tredje år. Man kunne kalde det Tick-Tock-Tock. Kaby Lake er den tredje 14 nm-processorfamilie og dermed en optimering under det nye regime.

Lake-side lancering

I betragtning af timingen for “Proces, Arkitektur, Optimering” ligger det ligefor at konkludere, at der er tale om et tilbageskuende host som reaktion på de problemer, der har plaget 14 nm-produktionen. Men den ændrede strategi er med til at forklare den lidt rodede lancering af Kaby Lake-familien. Siden august 2016 har man kunnet få mobile pc’er med Kaby Lake-chips, begyndende med den supertynde Acer Swift 7 Ultrabook med en tykkelse på 9,8 mm. I dag findes der masser af Kaby Lake-laptops, herunder Dell XPS 13 med et strålende 22 timers-batteri, der antyder, at Kaby Lake er ret interessant. Men der er ingen desktop-chips.

I mellemtiden bygger både Intels multikerne-serverchips med op til 22 kerner og de nærtbeslægtede Core i7-processorer til LGA2011-platformen på den ældre Broadwell-arkitektur, altså hele to generationer bagefter de seneste laptopchips.

Så vidt baggrunden. Hvordan ligger det med de tekniske specifikationer for den nye arkitektur, og hvilke cpu-modeller kan vi forvente, når de desktop-orienterede Kaby Lake-S-varianter snart er hos os? Halvdelen af dette spørgsmål er ligetil. I skrivende stund har Intel ikke offentligt nogen desktopmodeller, men lækkede dokumenter har afsløret detaljerede oplysninger om lanceringen.

Intels 7. generations Core U-series.

TAGS
computerchip
intel
Kaby Lake
processer

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S