Home » Processor » Intel i 2010
Intel i 2010

Intel i 2010

Share

En tredjedel af året er gået, og det har budt på stor aktivitet hos Intel, som har lanceret nye CPU’er med nye navne, tal, kodeord og meget mere. Se, hvad du kan forvente, og hvilke pc’er du kan få..

Kedlerne buldrer løs hos Intel, som i løbet af 2010 fortsætter med fuld damp og nye processorer til pc’er.

Det store trækplaster er Nehalem, der er kodenavnet for et mikroprocessor-design, der første gang så dagens lys i form af Core i7-chippen sidst i 2008, baseret på en såkaldt 45 nanometer fremstillingsteknologi.

De var dyre og beregnet på pc-entusiaster, der gerne lægger mange tusinde kroner for at være først med det sidste. Nu har Intel taget rykket mod 32 nm, og det har også gjort plads til CPU’er til mere afbalancerede forbrugere.

I starten af 2010 kom de første af de nye 32 nm mikroprocessorer, og de er blevet fulgt op af Xeon-udgaverne, som er beregnet på servere til erhvervsbrug. Vi koncentrerer os her om 32 nm-udgaverne.

Som altid pakker Intel deres forskellige CPU’er ind i sjove navne fra amerikansk geografi. Man har måske svært ved at se, om en Westmere er bedre eller værre end en Gulftown, så vi kender dem også under et andet navn: Intel Core.

Core i7 kom som sagt i 2008, den helt store model med masser af gigahertz, og den har så fået følgeskab af Core i5 og Core i3 tidligt i 2010. Nu kommer så Xeon-udgaverne til servere.

Alle disse nye CPU’er er bygget på Nehalem-arkitekturen. Så I bund og grund er der tale om samme familie af CPU’er, men clockfrekvensen og antallet af kerner ændrer sig såvel som diverse hjælpekredsløb til grafik.

Det gør, at du nu kan sige Core i7 er til entusiasten eller proffen, der har brug for kosmiske regnekræfter til video, lyd eller 3D-grafik. Core i5 er til allrounderen, som gerne vil spille spil, se en film eller sidde og nulre med noget video- eller billedredigering og hjemmesidedesign.

Core i3 er rettet mod kontorcomputere, der skal være billige og alligevel kunne afvikle grafik og film hæderligt. Derfor har de indbygget HD-grafik.

Der er også kommet nye Atom-CPU’er for nylig, de bittesmå CPU’er som bruges i de åh-så-populære netbooks. For dig som forbruger betyder Intels hektiske aktivitet, at der nu er en vis ro på markedet frem til efteråret og ”back to school”-perioden, som altid er et godt tidspunkt at sælge nyt it-udstyr.

Intel-chips på Citroën-metoden

Intel vil gerne have et stærkt ”brand name” igen. Der var en gang, hvor Pentium var et navn, de fleste kendte. Vi fik også Pentium II, III og 4 – i over 10 år har det været en del af it-verdenen.

Se også:  Intel-boss: Mangel på chips helt ind i 2023

Helt frem til den allersidste Pentium 4-serie havde CPU’erne kun én kerne, med mindre du havde råd til en Pentium Pro. Hver og en clockfrekvens angivet i MHz eller GHz. Høj tal = hurtig CPU.

Så kom Core-CPU’erne, og man begyndte med modelnumre som E6700, E8200, og der kom flere kerner i. Sig Core 2 Duo Ultra Extreme med vandkøling og TurboCache, og vi er nogle stykker, der bliver lidt fjerne i blikket.

Sig i stedet Citroën C1, C3, C5, C7, og enhver dansker ved, omtrent, hvor stor en bil, du taler om. Intel har selv indset, at der er lidt problemer med at gennemskue, hvordan pris og ”value for money” hænger sammen med deres ikke helt simple navngivning.

Derfor fik vi Core i7, Core i5 og Core i3. De er som tidligere delt op i to grupper: Til bærbare og til stationære pc’er.

Til de bærbare

Flagskibet i den bærbare serie er Core i7 ”Clarksfield”-udgaven, som er fremstillet ved 45 nm, har fire processorkerner. Det er et regnebæst. Lidt mindre og billigere er Core i7 ”Arrandale”, som er fremstillet ved 32 nm og derfor fysisk ikke så stor og heller ikke så strømforbrugende.

Den har fået grafikchip om bord, så faktisk kan du nu nøjes med ram-klodser, et bundkort og en processor for at få en computer samlet – grafikkortet kan du spare væk i første omgang.

Længere nede ad stigen kommer Core i5 og Core i3, begge med to kerner og indbyggede kredsløb til HD-grafik. Det er lige det, en bærbar har brug for.

Og så kommer der lige den lille Atom-CPU, som ikke er i helt så nær familie med de andre, men du ser den i mange af de helt små bærbare, de såkaldte netbooks.

Skrivebordet

Ovre på skrivebordssiden er flagskibet Core i7 ”Bloomfield”, igen 45 nm med fire kerner, og så kommer Lynnfield på 45 nm til de lidt mindre Core i7, der render knap så stærkt og de bedste Core i5 – alle med fire kerner.

Nederst dukker Core i3 op på en 32 nm Clarkdale på to kerner, rigeligt til normalt kontorbrug. Den har HD-grafik, men det er ellers væk på de større desktop-CPU’er.

Intel regner med, at pc-entusiaster, der gider betale for en desktopversion, også lægger pengene for et ordentligt grafikkort. Det er jo en anden snak med bærbare, hvor pladsen og energiforbruget er trangt.

Core i5 og Core i3 er også lavet med Arrandale på 32 nm, så igen mindre forbrug af strøm og udvikling af varme, men der er skruet ned for hastighederne, stadig med HD-grafik. Core i3 er den eneste CPU-serie til stationære pc’er med HD-grafik indbygget.

Se også:  Nye cpu-kølere fra specialist – og de kan mere end de fleste

HyperThreading genopstanden

Nye features er dukket op i de nye CPU’er. Eksempelvis er HyperThreading tilbage. Hvad nu hvis hver CPU-kernen blev opfattet af systemet som gældende for to? Vil den slags julelege gavne forbrugeren?

Det mener Intel, da de har genindført HyperThreading i deres CPU’er. Kort og godt giver det hver CPU-kerne lov til at lave arbejdet for to.

I nogle situationer er det gavnligt, da det giver operativsystemet mulighed for at lade flere opgaver køre sideløbende. Som forbruger skal du bare sige ”Fint nok” og tage det med. Skade gør det ikke.

HyperThreading blev skrinlagt efter Pentium 4-serien med de næste par generationer af Intel-CPU’er, og man satsede i stedet på flere kerner. Det blev til Core Duo og siden Core 2 Duo med diverse ekstra navne.

Det er så ikke altid, at din software har gavn af det.En anden ny feature er automatisk overclocking. En Core i7 er angivet til 1,6 GHz, ikke just meget, men CPU’en sørger for at skrue voldsomt op for farten, når der er behov for det.

Resultatet er stadig en kraftigere CPU end de ældre Core 2 og Pentium-versioner, selvom de har flere GHz at lege med.

Stjernestatus

Intel vil til at indføre et stjernesystem, der skal give hver CPU karakter, så vi kan se, hvor stærk den er uden at skulle gå i dybden med kerner, kodenavn og clockfrekvenser. Naturligvis målt mod Intels andre tilbud og ikke eksempelvis AMD’s udmærkede alternativer.

Hvad med AMD?

Mens Intel buldrer løs på trommerne, er der ikke så meget larm fra AMD’s CPU-division, Intels største rival inden for processorerne. Al snakken falder på Radeon-grafikkortene, som for tiden tager priser og høster hæder over for AMD’s anden ærkerival, Nvidia. Men i løbet af 2010 har nye CPU’er set dagens lys og flere er på vej.

Lanceret i 2010

AMD Phenom II X4 910e på 2,6 GHz med fire kerner
AMD Phenom II X4 820 på 2,8 GHz med fire kerner
AMD Phenom II X2 555 Black Edition på 3,2 GHz med to kerner
Alle er desktop-CPU’er

På vej

I løbet af maj skulle der dukke en hel flok nye modeller op til både bærbare og desktop. Her er de største modeller af hver:
AMD Turion II X2 P530 på 2,5 GHz med to kerner (mobile udgave)
AMD Phenom II X2 N620 på 3,1 GHz med to kerner
AMD Phenom II X3 N830 på 2,1 GHz med tre kerner
AMD Phenom II X4 X920 Black Edition på 2,3 GHz med fire kerner
AMD Athlon II X2 N330 på 2,3 GHz med to kerner


TAGS
Core
cpu
intel

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S