Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Intel i5-11600K: Her brillerer Rocket Lake-teknologien

Intel vil tilbage til rødderne – blandt andet med denne Intel Core i5-processor fra Rocket Lake-generationen. Det lykkes ganske godt.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Selvbyggere og andre med interesse for den stadige udvikling af pc-processorer må glæde sig over, at Intels nye topleder Pat Gelsinger vil føre selskabet tilbage til tidligere tiders ingeniør-dyder, så Intel igen kan blive den absolut førende producent af computerchips. Denne processor, Intel i5-11600K, som er fra 11. generation Rocket Lake-serien, kan ses i det lys.

Det er lidt af en nostalgi-chip, en tilbagevenden til de dage, hvor vi uundgåeligt ville anbefale Core i5-cpu’erne snarere end Core i7-topmodellerne.

Dette er en af ​​de eneste nye processorer, som pc-gamere skal interessere sig for i Intels 11. generation af desktop-cpu’er, og det er efter alt at dømme den mest oplagte processor for alle, der ønsker at opbygge en mainstream-gaming-pc, hvis du ellers kan finde et grafikkort, som passer til den.

Du får noget for pengene

i5-11600K er Intels bedste seks-kernede cpu fra Rocket Lake-serien. Den tilbyder solide clockhastigheder, hyperthreading, mulighed for overclocking og en pris på 1900 kroner, hvilket får konkurrenten Ryzen 5 5600X, som koster 2400 kroner, til at virke noget højt prissat.

Det er også et bedre bud på en cpu til selvbyggerens næste projekt inden for 11. generation end en 11900K. Hvor i9 på papiret er svagere end sin ækvivalent fra foregående generation – med færre kerner og lavere samlet clockfrekvens – er i5-11600K en forbedring over næsten hele linjen sammenlignet med 10. generation.

Kun når vi taler om den lidt irrelevante basis-clockfrekvens på 3,9 GHz, er der ingen klar forbedring. Core i5-10600K har nominelt en lidt højere 4,1 GHz-base, men det ser du aldrig rigtig i praktisk brug alligevel. Men de 4,6 GHz for alle kerner (multithreadede arbejdsbelastninger) og de 4,9 GHz for enkelte kerner er lige et niveau højere end Comet Lake i5-generationen.


i5-11600K har også PCIe 4.0-support integreret i selve cpu’en, men desværre ikke i hele det nye Z590-chipsæt. Vi har indtil videre ikke den bedste erfaring med PCIe 4.0-ydeevnen fra Rocket Lake-chips, hverken fra den øverste Core i9-hylde eller med denne i5-11600K.

Op- og nedturene i vores forsøg med 11. generations-cpu’er får os dog til at tro, at dette kan være på grund af indledende teething-problemer med Intels PCIe 4.0-platform.

Matcher konkurrenten

I spil er i5-11600K i stand til at tilbyde praktisk talt samme ydeevne som konkurrenten AMD 5600X, plus/minus et par billeder pr. sekund her og der. Den er næsten oppe i niveau med Intel i9-11900K på det punkt. Så det siger nærmest sig selv, at her har vi at gøre med en kapabel spilprocessor. Den er ikke det svage led, hvis du i forvejen har et grafikkort, der i den grad kan sparke en vis legemsdel.

Men hvor fart var alt, hvad Rocket Lake i9-processoren kunne tilbyde, så matcher i5-11600K alternativet fra AMD, 5600X, på alle andre målepunkter. Det eneste sted, hvor der er en betydelig kløft mellem Core i5-11600K og Ryzen 5 5600X, er med hensyn til strømforbrug. AMD’s 7 nm Zen 3-arkitektur er ekstremt effektiv, hvilket chippens maksimale forbrug på 76 W afslører. Rocket Lake i5 rammer 130 W – og faktisk betydelig mere, hvis du presser den i multithreadede arbejdsbelastninger.

Trods det er i5-11600K – og den lidt billigere Core i5-11600KF (uden iGPU) – vores anbefaling til, hvad du skal købe i Intels nye generationsserie.

Vi elsker at kunne presse prisen, når vi bygger en pc (selvfølgelig!). Og forholdet mellem pris og ydelse er tæt på det optimale i denne ​​Rocket Lake-chip. Selvfølgelig er den mere strømforslugen end Ryzen-chippen, men lad os være ærlige: Det lægger du ikke rigtig mærke til, når du først gamer i et af tidens mest altopslugende spil, vel?