Home » Processor » Intel Core i9 12900K [TEST]: Denne Intel-cpu knuser tidligere generationer
Intel Core i9 12900K [TEST]: Denne Intel-cpu knuser tidligere generationer

Intel Core i9 12900K [TEST]: Denne Intel-cpu knuser tidligere generationer

Share

Dette er en gigant. Den nye i9-chip i Alder Lake-generationen er entusiastens drøm om den ultimative processor til en selvbygget gaming-pc. Dyr og energikrævende, men uovervindelig

Alder Lake er den første af Intels desktop-processorer, som bruger teknologien Intel 7, der tidligere blev kendt under navnet 10nm Super Fin. Det er også den første i lang tid, som ikke bruger 14 nm-noden, men altså har en banebredde på blot 10 nm (nanometer).

Det er opsigtsvækkende i sig selv, men for Intels processorer har det også den praktiske konsekvens, at der er plads til flere løsninger på samme plads. Der skulle være adskillige Alder Lake-processorer på vej (hvis den generelle mangel på chips ophører), så måske er det en chipfamilie, du skal overveje, og som du faktisk snart kan købe.

Se også:  Kølere [STORTEST]: Gør pc’en hurtigere med en cpu-køler
To forskellige kerner

Den mest bemærkelsesværdige forandring af alle i Intel Alder Lake er den hybride kernearkitektur. Det betyder, at Intel udstyrer sin K-serie i 12. generations-chipsene med to typer af kerner: Performance Cores (P-Cores) og Efficient Cores (E-cores).

P-cores er baseret på mikro-arkitekturen Golden Cove, som er et skridt bag efter den mikro-arkitektur, Willow Lake, som du finder i Intels mobile Tiger Lake-processorer (11. generation). Alder Lakes performance-kerner er tættere beslægtede med cpu-kernerne i Intels tidligere desktop-generationer. Tag for eksempel Core i9 10900K. Den har otte cpu-kerner i alt. Her tester vi 12900K, og den har også otte kerner. De er blot betragtelig hurtigere.

Se også:  Hvorfor kan du ikke bare opgradere til Windows 11 uden TPM 2.0?

Hvis du vil bygge en pc fra bunden (på en ny platform) med henblik på gaming, er disse P-kerner vigtige. De giver mulighed for den højeste clockhastighed af de to. På Core i9 12900K kommer vi op på 5,2 GHz. Den er også bygget til at minimere latens.

Hver P-kerne har adgang til 1,25 MB L2-chache. Desuden er cpu’en forbundet til 30 MB Intel Smart Cache, som deles mellem E-kernerne og den integrerede grafikchip (selvom dette er slået fra i KF-serien).

TAGS
cpu
intel
processor

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S