Intel Core i5-4670K

Intel Core i5-4670K

Share

Bliver grafik og batterilevetid forbedret?

Det må være her, det sker, for Haswell-familien. Er den nye Core i5-4670K en værdig arvtager for vores favorit, Core i5-3570K?

Både ja og nej. På den ene side er 4670K hurtigere end den gamle 3570K, og den koster kun en anelse mere. Hvis 3570K var den bedste allround gaming-cpu, kan 4670K næppe være dårlig, vel? Og dog. Som du ved, har Intel solgt Haswell som et banebrydende nyt cpu-design, og man skulle tro, at det betød markante forbedringer – håndgribelige fordele – men dem er der faktisk ikke nogen af. Der er endda områder, hvor de nye chips kan være værre end deres forgængere.

Det samme igen

Lad os starte med cpu-kernerne. Intel har brugt, hvad der lyder som en forsvarlig række justeringer og ændringer, såsom bedre branch prediction, data-niveau-strukturer, flere eksekveringsporte og nye flydende komma-extensions. Men clock for clock og kerne for kerne viser de nye kerner sig kun at være marginalt bedre.

Så har vi kun clockhastigheder og antal kerner til at give dem en chance for at opnå en mærkbar ydelsesforbedring. Men 4670K har den samme 3,4 GHz baseclock og 3,8 GHz Turbo som den gamle 3570K, med samme quad core-layout og 6 MB Intel Smart Cache.

Se også:  Intels Kaby Lake

Overclocking hjælper heller ikke. Vores 4,5 GHz-tophastighed er lidt mindre, end vi generelt har set hos en 3570K. Den eneste forskel er, at man har en ret sikker garanti for at opnå det med en 3570K. Vores kilder i chip-branchen siger, at de nye Haswell-modeller er langt mere variable, når det gælder den hastighed, man kan få med markedets chips. Det betyder, at de fleste gamingsystemer sandsynligvis bliver solgt med en konservativ 4,2 GHz-overclocking i bedste fald.

Vi er ikke imponerede over den nye base clock strap, som Intel har indført til K series-modellerne. Den giver lidt mere fleksibilitet, så man kan opnå nogle mellemhastigheder, som man ikke kan få med cpu-multiplikatoren alene. Men de trin på 100 MHz, som multiplikatoren leverer, må da være gode nok til alt andet end prale-rettigheder? Man kan ikke mærke 50 MHz under gaming, og det barberer ikke mærkbar tid af en videokodning.

Se også:  Fredags-quiz: Hvad ved du om processorer?

Intel har råbt meget op om grafik, men det påvirker faktisk ikke 4670K. Jo, den er lidt bedre end den gamle 3570K. Man får 20 eksekveringsenheder modsat 16, men det er stadig halvdelen af tallet hos de virkelig interessante Iris- og Iris Pro-grafikkerner, som Intel forbeholder andre Haswell-chips. Man får heller ikke de 128 MB edram, der er forbeholdt Iris Pro.

Kort sagt: Eftersom man helst ikke vil spille på 3570K’s grafikkerne, vil man heller ikke gøre det på 4670K’s. Der er fremskridt, men det er ikke nok til for alvor at betyde noget.

Så er der kun Haswells sidste fornyelse – forbedret batteritid – men dette er en desktopchip, så det tæller ikke. Bedre strømforbrug er altid godt, men besparelserne er små. Vi er ved vejs ende. Den nye Intel Core i5-4670K melder sig som vores nye foretrukne allround gaming-cpu. Og den er også en enorm skuffelse. Sådan går det.

Core i5-4670K
  • Ydelse
  • Features
  • Pris

Alt om DATA siger

4670K er ikke en stor forbedring. Den bliver måske solgt som en helt ny arkitektur. Men den er knap nok bedre end forgængeren.

4
Brugerbedømmelse 0 (0 stemmer)
Sender
Her er den bedste dagspris på:
Intel Core i5-4670K 3.4GHz, Box priser
Del denne