Home » Styresystem » Guide: Installer Linux på en MacBook
Guide: Installer Linux på en MacBook

Guide: Installer Linux på en MacBook

Share
En ny bootmanager

Tiden er inde til at installere bootmanageren rEFInd, der gør det muligt nemt at skifte mellem OS X og Elementary. Den har en grafisk ikonbaseret grænseflade, som du kan styre via tastaturet med piletasterne. Den starter altid i det styresystem, du sidst har brugt. Download rEFInd fra www.rodsbooks.com/refind/getting.html. Klik på linket Binary Zip File, og gem den i din Download-mappe. Hvis du kører El Capitan eller nyere, skal du midlertidigt frakoble System Integrity Protection. Genstart din Mac, og hold Cmd+R nede under start.

Slip knappen, når Apple-logoet kommer frem, så burde gendannelsesmiljøet starte. Når det sker, vælger du Hjælpeprogrammer > Terminal. Skriv  csrutil disable , og tryk Enter. Genstart.Vend tilbage til din Download-mappe, og find en mappe ved navn refind-bin-0.10.4 eller noget tilsvarende (hvis den ikke er der, dobbeltklikker du blot på zip-filen med samme navn.

Åbn mappen, og åbn dernæst Terminal via Applikationer > Hjælpeprogrammer, før du trækker scriptfilen refind-install fra Finder-vinduet ind i Terminal.Den fremkommer i kommandolinjen. Tryk Enter, skriv dit kodeord, og tryk Enter igen. Du bør ende med meddelelsen ‘Installation has completed successfully’. Genstart din Mac. Nu ser du bootmanageren rEFInd boot. Hvis du kører El Capitan eller nyere, bruger du piletasterne til at vælge Apple-gendannelse og trykker Enter. Åbn igen Terminal som før, men denne gang skriver du  csrutil enable  og trykker Enter. Genstart i  OS X.

Se også:  Apple MacBook Pro 16” [TEST]: En Big Mac med det hele
Opret installationsmedie

Det sidste trin omfatter oprettelsen af dit Elementary-bootmedie. Gå til https://elementary.io – hvis du ikke har tænkt dig at betale, skriver du 0 i feltet

$ Custom og klikker Download Elementary OS.

Gem ISO-filen på din harddisk. Mens du venter på downloadet på 1,2 GB, henter og installerer du Etcher fra https://etcher.io og finder et USB-drev på 2 GB (du kan godt brænde ISO’en på dvd, hvis du foretrækker det, ved at højreklikke på det og vælge Burn Disc Image, men det går meget langsomt).

Når ISO-filen er downloadet, starter du Etcher og vælger ISO-filen. Sæt USB-drevet i, hvis du ikke allerede har gjort det. Klik Flash!, og vent på, at bootmediet bliver oprettet. Klik Ignore ved slutningen af processen – så genkender OS X ikke filerne på drevet. 

De første trin i Elementary

Når Elementary kører på din MacBook, vil du udforske det. Det bygger på Ubuntu 16.04, men har sit eget skrivebord, der er designet til at appellere til Mac-brugere. Du kan få hjælp til din rundtur på https://elementary.io/docs/learning-the-basics, men skrivebordet er arrangeret ganske logisk med en dock, en Applications-pop-op-menu (der svarer til Windows’ Startmenu) og en menubjælke øverst på skæmbilledet med adgang til de vigtigste systemindstillinger.

Se også:  Ny MacBook Air er langt billigere men dobbelt så hurtig

Applikationsvinduer har ikke traditionelle menuer – prøv at klikke (eller højreklikke) på programvinduets titelbjælke for at se, om der dukker nogle valgmuligheder op. Der er også andre begrænsninger, som mere erfarne brugere sandsynligvis vil lave om på. Til at begynde med er pakken software-common-properties ikke installeret som standard, og det forhindrer dig i at tilføje trejeparts-lagre. Det er heldigvis nemt at ordne – åbn blot et Terminal-vindue, og skriv den følgende kommando:

$ sudo apt-get update && sudo apt-get install software-common-properties

Vi har også oplevet nogle få problemer med, at App Center ikke opfører sig, som det burde. Det kan du ordne ved at sørge for at opgradere Elementary til den seneste version efter installationen. Det sker igen via Terminal og med det følgende: $ sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade Når det er afsluttet – det er en langvarig proces – skriver du sudo reboot og trykker Enter for at genstarte Elementary. Nu bør App Center igen fungere korrekt.

TAGS
indstalation
linux
macbook
rEFind

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S