Home » Styresystem » Guide: Installer Linux på en MacBook
Guide: Installer Linux på en MacBook

Guide: Installer Linux på en MacBook

Share

Vi puster nyt liv i en Mac ved at installere Linux ved siden af OS X med en delt datapartition

Ibetragtning af at macOS bygger på Unix, skulle man tro, at Mac’er ville være langt mere Linux-venlige, end de er. Men man kan også argumentere for det modsatte: De fleste udgaver af Linux vil ikke appellere til Mac-brugere, der går varmt ind for Apples “det skal bare virke”-mantra.

Men hvorfor begrænse sig til Apples indhegnede have, når man ved hjælp af denne artikel kan installere en Mac-venlig variant af Linux ved siden af OS X?Vores dual boot-indfaldsvinkel sikrer, at du ikke mister adgang til OS X, og vi vil endda føre dig gennem opsætning af en delt datapartition – og flytning af din Mac-hjemme-mappe til den – således at både OS X og Linux nemt kan få adgang til vigtige mapper. Vi har også valgt en Linux-version – Elementary OS – der er udviklet til at appellere til Mac-brugere, og som har et smukt udformet skrivebord med velkendte elementer, herunder en dock forneden, en menubjælke og et minimalistisk design.

Elementary er et særdeles godt valg til Mac-brugere, fordi det har indbygget læse/skrive-support til Macs filsystem, HFS+. Der er dog nogle advarsler: Det kan ikke lide Mac’ernes indbyggede FileVault-kryptering. Sørg derfor for, at den er slået fra, før du går i gang, Du skal også fravælge journalisering af datapartitionen. Vi guider dig gennem den hurtige proces. I vores artikel viser vi ikke kun, hvordan du får adgang til din Macs hjemmemappe fra Elementary, vi afslører også, hvordan du kan oprette symbolske links fra dine Elementary-brugermapper, således at de peger mod dine Mac-mapper på en delt datapartition.

linux

Fravælg journalisering på din datapartition, hvis du vil skrive til drevet i Elementary.

I denne artikel finder du alt, hvad du skal bruge til at forberede din gamle eller nye Mac, installere Elementary og komme i gang. Åh, lige en sidste ting: Det er klogt at tage en komplet backup af din Mac ved hjælp af Time Machine, før du begynder. Når det er gjort, skal du blot gå i gang med at blade videre til næste side.

Se også:  Guide: Her er de nye Linux-generationer

Vi vil installere Elementary i en dual boot-konfiguration ved siden af OS X. Vi vil også oprette en delt datapartition mellem de to styresystemer, således at du har adgang til dine data. Dernæst flytter vi din Mac-brugermappe til datapartitionen.

Vi vil installere Elementary i en dual boot-konfiguration ved siden af OS X. Vi vil også oprette en delt datapartition mellem de to styresystemer, således at du har adgang til dine data. Dernæst flytter vi din Mac-brugermappe til datapartitionen.Dette omfatter partitionering af din harddisk. Trin 1 består i at partitionere den i to ved at separere plads nok til at oprette både din delte datapartition og – senere i processen – partitionerne til Elementary.

Partitionering kan finde sted i selve OS X ved hjælp af Diskværktøj – det gælder ironisk nok, at jo ældre OS X-versionen er, desto bedre er dette værktøj. Vurder først, hvor megen diskplads du vil allokere til din datapartition. Åbn Finder, højreklik på din brugermappe under Favorites navigationsfeltet, og vælg Get Info.

Se også:  Ny udgave af Red Hat Enterprise Linux skal løfte edge-vision

Notér den nuværende størrelse, og spørg dig selv, hvor megen ekstra plads du har brug for – det kunne være 20 GB oven i det nuværende tal. Så skal du tilføje yderligere plads til din Elementary-installation – mindst 12 GB (8 GB plus 4 GB swap-partition), men vi anbefaler, at du tilføjer 24 GB eller mere, hvis du har tænkt dig at spille spil i Elementary.

Se så, hvor megen ledig plads der er på disken. Hvis der er mindst 2 GB mere end den mængde, du agter at allokere til dine nye partitioner, går du videre til næste trin. Hvis det ikke er tilfældet, må du midlertidigt flytte filer i din hjemmemappe til et backupdrev og dermed frigøre plads. Hvis de fleste af dine filer ligger i iCloud, må du midlertidigt slå den fra. Følg anvisningerne nedenfor. Vi skal nok fortælle, hvornår det er sikkert at flytte dem tilbage.

Så skal du partitionere dit drev. Følg vejledningen i tekstboksen herunder. Som standard har dit datadrev journalisering slået til. Det betyder, at du er begrænset til read-only-adgang i Elementary. Hvis du vil skrive filer til drevet – for eksempel via en delt Dokumenter-mappe – skal du åbne Programmer > Hjælpeprogrammer > Terminal på din Mac og skrive

$ diskutil list

Find din datapartition på listen, og noter dens identifikator. Skriv det følgende:

$ diskutil disableJournal /dev/disk0s4

Dette frakobler journaliserng for partitionen. Husk at erstatte disk0s4  med den identifikator, du tidligere skrev ned.

1 2 3 4 5Næste

TAGS
indstalation
linux
macbook
rEFind

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S