Home » Sikkerhed » Installer en detektiv i din computer
Installer en detektiv i din computer

Installer en detektiv i din computer

Share

Hackerangrebene på din computer bliver mere og mere sofistikerede. Nu er det ikke længere drillenørder, der vil forstyrre din computer, som du skal frygte. I stedet kommer truslerne fra organiserede forbrydere. Derfor er sikkerhedssoftware vigtigere end nogensinde

Engang var virus drilleri, gimmicks, som at markøren forsvandt, eller der kom uforståelige tegn på skærmen. Det var en uskyldig tid, hvor såkaldt computervirus blev udviklet af bebrillede nørder med fedtede pizzafingre. De gjorde det, fordi de kunne, fordi de syntes, det var sjovt, og ville overgå hinanden i en slags digital manddomsprøve.

Løjerne var møgirriterende, og de findes stadigvæk. Du risikerer, at programmer bryder ned eller opfører sig mærkeligt. Du kan også blive udsat for, at harddisken bliver slettet, eller at computeren bliver meget langsom.
Alene på grund af disse forstyrrelser bør du have et velfungerende, opdateret antivirusprogram installeret på din computer.

Men i dag er truslerne langt mere alvorlige, og de kommer fra forbrydere, der udnytter din computer som hjælper til eller skalkeskjul for deres ugerninger.
Man kan nærmest sammenligne den opgave, som moderne anitvirusprogrammer har, med jobbet som detektiv eller politiassistent. Der dukker hele tiden nye forbrydere og trusler op, og de er professionelle. De forstår at forklæde sig og skjule sig.

Producenterne af sikkerhedsprogrammer – som er en mere passende betegnelse – er på konstant, svedigt overarbejde for at holde trit med de store mængder uønsket kode, der hver eneste dag spredes ved hjælp af internettet.

Virus holder lav profil

Det raffinerede ved moderne sikkerhedsproblemer er, at du sjældent opdager dem. For formålet med at lægge ”virus” ind på din computer er som regel ikke at drille dig, men at tjene penge på ulovlige handlinger, hvor din computer bliver inddraget som værktøj. Jo mindre du opdager, des bedre. Derfor er det en dårlig ide at undlade installation af et sikkerhedsprogram ud fra devisen: ”Der sker jo aldrig noget.” Det er måske netop, når der intet sker, at truslen er størst.

Se også:  Nu går hackerne efter dine software-leverandører

Cyberkriminelle forsøger at overtage kontrollen med din computer, så de kan bruge den sammen med tusindvis af andre ”besatte” computere til at udføre decideret kriminelle handlinger. Eller udføre mere ”bløde” ulovligheder som at sprede spammails med salgsbudskaber – du har sikkert oplevet de udbredte Viagra-mails.

Hvis forbryderne kan få sneget et lille program ind på din harddisk, hvorfra din computer kan styres, har de nået deres mål, og din computer er blevet en del af et internationalt ”botnet”, uden at du ved det.

Botnettet kan de kriminelle så leje ud til andre forbrydere, der er på jagt efter kreditkortnumre, bankkonti, personlige oplysninger, eller som vil sende beskeder fra sociale medier som Facebook i dit navn. Det er faktisk ret skræmmende, at det kan lade sig gøre, og at det kan foregå, uden at du aner det. Men det er en realitet. Sikkerhedsfirmaet CSIS vurderer, at der i januar 2011 var mere end 100.000 aktive botnet på den danske del af nettet.

Du kan få disse uønskede programmer, trojanske heste, ind på din computer på mange måder. Det kan ske, når du klikker på en vedhæftet fil i en mail, eller når du besøger en hjemmeside, der lægger koden ned på din computers harddisk. 90 procent af al spam vurderes i dag at stamme fra computere, som er fanget ind i et botnet.

[pt id=’2019620′ size=’large’ link=’file’]

 

Hackerne går efter penge

Du er med andre ord oppe imod en velorganiseret, kriminel verden, som hellere end gerne vil have fingrene i din computer, og som glæder sig over hver eneste computer i verden, som er ubeskyttet eller benytter et sikkerhedsprogram, der ikke er i stand til at beskytte mod alle de mange former for ”malware”, der findes.

Se også:  Ransomware rammer særlig hårdt i Danmark

De cyberkriminelle har konstant gang i millioner af ”robotter”, der med noget nær lysets hastighed jagter rundt på internettet efter nye, villige tjenere. Heldigvis er det relativt nemt at beskytte sig mod denne hær af uvedkommende gæster.

Du skal blot sørge for løbende at opdatere din sikkerhedssoftware til den nyeste version samt forny abonnementet (hvis ikke du benytter en gratis løsning). Et sikkerhedsprogram kan faktisk vise sig at være den bedste investering, du foretager i din computer.

1. Hav altid et antivirusprogram og/eller en firewall installeret.

2. Klik ikke på maillinks fra personer, du ikke kender.

3. Sørg for, at børn i familien også ved, hvordan de skal agere, når de bruger computeren.

4. Sørg for, at krypteringen på dit trådløse netværk er slået til – og med et svært kodeord.

5. Opdater dine programmer og dit styresystem, når opdateringer er tilgængelige.

Med indførelsen af NemID er antallet af vellykkede angreb på danskernes netbanker faldet til noget nær nul. Snydesider, der ligner den ægte bankside, og som får dig til at indtaste dine kontoadgangskoder, inklusive NemID-nummeret, kan dog teoretisk være en trussel. Så vær opmærksom på den mindste uregelmæssighed ved hjemmesiden eller proceduren, når du logger ind.

[pt id=’2019621′ size=’large’ link=’file’]

 

Din netbank er meget sikker, hvis du ikke lader dig narre af snydesider.

Vi har testet tre af de nyeste sikkerhedsprogrammer. Læs hvordan de sikrer din computer og hvilket af dem der giver det bedste værn mod IT-kriminalitet og virus:

Så gode er sikkerhedsprogrammerne


TAGS
Hackere
Nem id
sikkerhedssoftware

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S