Home » Streaming » Indsigt: Sådan fungerer streamingtjenester
Indsigt: Sådan fungerer streamingtjenester

Indsigt: Sådan fungerer streamingtjenester

Share

Streaming fra Netflix og andre tjenester er blevet populært. Ikke så underligt. For når abonnementet er betalt, kan vi streame indhold via apps og browsere på alt fra smartphones til pc og tv’et. Men hvordan fungerer en streamingtjeneste egentlig?

Modsat klassiske tv-udsendelser, som sendes i en lind strøm i et fastlagt program, også kendt som flow-tv, er streaming afvikling af indhold på abonnenternes præmisser. Det er brugeren af en streamingtjeneste, som bestemmer, hvornår en film eller tv-serie skal ses. Indholdet kan stoppes og genoptages efter behov, og der kan skiftes mellem indhold.

Når du bladrer i en streamingtjenestes indhold eller klikker på play-ikonet for at starte en film, sendes din forespørgsel fra den server, hvorpå tjenesten ligger, videre til en streaming-server. Her ligger indholdet lagret i forskellige varianter, som fordeles afhængigt af din opkobling og enheden, som indholdet skal vises på.

Se også:  Ekspert advarer: Priskrige på bredbånd og streaming kan køre brancher i sænk

Ligesom princippet i et netværk af VPN-tunneler er indholdet spredt på servere over hele verden. Klikker du HBO’s serie The Handmaids Tale, hentes afsnittene på en server, som geografisk befinder sig i nærheden af dig. Softwaren på streamingserveren splitter indholdet op i mindre dele og sender det afsted til din enhed i realtid.

Tjeneste er opdelt i flere programmer

Teknisk set er streaming ikke mere indviklet end upload og download af indhold via ftp (filtransportprotokol). Der, hvor tjenesterne for alvor kommer på arbejde, er, når alle gerne vil smovse præcis samme tv-serie, som for eksempel Netflix netop har frigivet. I dag har tjenesten næsten 140 millioner brugere fordelt over 200 lande, hvilket nemt kan give klumper i datastrømmen.

Se også:  Apple TV 4K (2021) [TEST]: Klar til den nyeste underholdning

Netflix har derfor opdelt sin tjeneste i omkring 700 små, selvstændige programmer, som hver tager sig af forskellige opgaver. For eksempel, hvad du har set af serier, eller forslag til nyt indhold, du kan se. Når programmerne arbejder selvstændigt, skal hele systemet ikke ned og ligge, hvis der opstår fejl eller en opdatering skal rulles ud.

Kerneindholdet hos Netflix ligger i bedste opløsning i en AWS-løsning, altså Amazons skylager-løsning. Via en anden AWS-server modtager din enhed data i forskelligt format og opløsning alt efter, hvad din enhed kan afvikle, og hvad du har betalt for. Hos blandt andre Netflix skal du betale lidt mere for at få en bedre opløsning.

TAGS
Kloge Åge
mediestreaming
streaming
Tips og tricks

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S