Home » Hovedtelefoner og højttalere » Indsigt: Her er hemmeligheden bag Bluetooth
Indsigt: Her er hemmeligheden bag Bluetooth

Indsigt: Her er hemmeligheden bag Bluetooth

Share

De færreste af os tænker nok ikke over, hvordan data rejser trådløst mellem vores enheder. En af de mest kendte standarder er Bluetooth, der benyttes til streaming over korte afstande – men hvad er hemmeligheden bag virkemåden?

Når du får besked fra en babyalarm eller hører musik fra din smartphone i et sæt trådløse hovedtelefoner eller en trådløs højttaler, så bruger du Bluetooth. Det er en standard for, hvordan man kan sende data trådløst over kort afstand (sjovt nok opkaldt efter Harald Blåtand). Man kalder også denne type netværk for personal-area network, forkortet PAN.

Brugeren behøver ikke interessere sig for netværksopsætning, som man skal med et Wi-Fi-netværk. Understøtter to enheder Bluetooth, bør overførslen i netværket foregå automatisk, hvad enten det drejer sig om overvågning af babyer eller aflytning af musik.

Se også:  B&Os vandtætte Bluetooth-højttaler byder på lidt af en overraskelse

Bluetooth fungerer basalt set på to niveauer. Standarden anvender radiobølger på frekvensen 2,45 GHz til at sende mellem to enheder. Denne frekvens er aftalt internationalt.

Bevidst svage signaler

Teoretisk kan et Bluetooth-signal sendes over en kilometer, men signalerne er med vilje gjort svage for at forhindre interferens med andre Bluetooth-enheder og Wi-Fi-netværk. Mere præcist sender en Bluetooth-enhed signaler med omkring 100 milliwatt, hvilket giver maksimal rækkevidde på 200 meter.

De fleste brugere vil nok opdage, at række-vidden for signalerne i praksis er nede på 10 meter. Rækkevidden afgøres af hardwaren, som findes i enheden, og hvilken version af Bluetooth den understøtter. Version 5, som udkom i 2016, kræver således ny hardware. Seneste version er 5.1., som udkom i 2019. Denne version er bagudkompatibel.

Se også:  Guide: Få Bluetooth til at virke i din computer

Selv om signalernes rækkevidde er begrænset, kræver overførslen ikke, at Bluetooth-enheder skal være inden for synlig rækkevidde af hinanden. Du kan sagtens beholde din smartphone i lommen, mens du hører musik i hovedtelefonerne.

En anden fordel ved Bluetooth er, at selv om standarden kan håndtere flere enheder inden for den samme 10-meters radius, så kommer signalerne ikke i karambolage med hinanden. Det skyldes en teknik med såkaldte frekvensspring. Kort fortalt kan Bluetooth-enhedernes transmitter springe tilfældigt mellem næsten 80 forskellige frekvenser og dermed undgå, at der kommer datamyldretid på en given frekvens.

TAGS
Bluetooth
Kloge Åge
trådløs

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S