Home » Mobiltelefon » Indkøbsguide: Find din nye smarte mobil
Indkøbsguide: Find din nye smarte mobil

Indkøbsguide: Find din nye smarte mobil

Share

En smartphone er nærmest blevet uundværlig. Det er en håndholdt, bærbar computer som også har en telefon – eller omvendt. Men hvilken type skal man vælge, og hvordan ser fremtiden ud?

En smartphone betyder slet og ret en smart telefon. Det er helt skåret ind til SIM-kortet en telefon med en processor, skærm og styresystem. Og derfor kunne vi lige så godt kalde den en minicomputer med indbygget telefon. For når du har brugt den i noget tid, finder du ud af, at selve telefonfunktionen faktisk er den, du bruger mindst!

Det giver mening, når du hører, hvad du kan med en smartphone: Håndtere mails, surfe på nettet, gå direkte på Facebook, se film på YouTube og så videre. Altså alt det du også kan med en computer. Og mange af os har da også indset, at vi bruger den bærbare computer mindre og mindre, efter vi har fået en velfungerende smartphone.

At stå i kø i netto og kunne svare på en mail, at sidde i S-toget og få sidste opdateringer på sin Facebook-profil eller lige se nyheder på Datatids hjemmeside. Eller måske se tv via nogle af de mange onlinetjenester.

Det lyder for godt til at være sandt, men vi har jo alle prøvet det og set, at det kan virke – og det modsatte! For her er tale om avanceret teknologi, der sætter store krav til den lille processor, som er i telefonen. Dertil stiller det store krav til det netværk, du er tilsluttet.

Du er på overalt

Er du hjemme, kan du bruge dit trådløse net med din smartphone, og det vil køre hurtigt. Er du ude og har adgang til venners WiFi, skolens eller andre steder, ja, så vil telefonen kunne hoppe på helt automatisk, når den er tæt på et WiFi-netværk, som den kender og har tilladelse til.

Når du surfer via WiFi, vil telefonen være næsten lige så hurtig til at opdatere hjemmesider med mere som en minicomputer. Men så snart du bevæger dig væk hjemmefra, vil du gå på GSM eller 3G netværk, og så går hastigheden drastisk ned.

[pt id=’2010030′ size=’large’ link=’file’]

 

Har du 3G Turbo netværk, går det lidt hurtigere, men under alle omstændigheder ikke som når du er på WiFi. Har du allerede en smartphone, vil du have opdaget dette, og du vil nok ikke være den, der surfer mest, når du ikke er i nærheden af et hurtigt netværk. Det giver helt sig selv.

Men til at modtage mails med mere er det genialt – for du kan bede telefonen om kun at hente teksten. Billeder og andre tunge vedhæftede filer vælger du selv, om du vil hente på telefonen. Du kan altid hente dem ned fra cyberspace, når du kommer hjem til computeren.

Se også:  Hver tiende dansker vil hellere undvære sex end deres smartphone

Men når det hurtigere 4G-netværk kommer, så vil det komme til at gå rigtigt hurtigt, når du er på farten. Indtil da finder man en naturlig balance, så man laver de ting, som er tunge på netværket hjemme og resten ude.

Pas på regningen

Når du har en smartphone, skal du kunne bruge internettet. Det koster et abonnement, og her er det vigtigt at få et, hvor du har fri datatrafik. Ellers kan det blive en meget kostbar affære.

Her på bladet har vi prøvet at få en ekstra regning på 200 kroner, selvom vi kun havde brugt telefonen til nogle få mails og uden at downloade tunge filer eller billeder. Alligevel var det blevet til 30 MB. Det er ærgerlige penge at betale – især fordi du kan undgå det.

Du skal sørge for at få et abonnement uden øvre grænse. Det kan du hos de fleste for omkring 50 kroner for fri datatrafik. Det er nemlig svært – ja, nærmest umuligt – at gennemskue og skulle holde øje med, hvor mange megabytes du har hentet ned. Det er ikke besværet værd.

Er du i udlandet, skal du være opmærksom på, at her gælder den fri datatrafik ikke. Og bruger du nettet i udlandet, kan det blive meget dyrt – ganske som det kan med telefonsamtaler. Derfor bør du slå data roaming fra i telefonen, så den ikke automatisk er slået til at kunne surfe og modtage mails, når du er i udlandet. Skal du bruge det, kan du slå det til i telefonen og bruge det til en specifik opgave.

Ren underholdningsmaskine

En smartphone er nærmest uundværlig, når du først har haft en. Ud over den store skærm, hvor du kan skrive, surfe og endda se video, ja, så har mange også indbygget gps-modtager, og sammen med et medfølgende program eller et du kan købe, har du også et gps-anlæg.

Det er ikke helt så godt, som dem du kan få til en bil, men de er gode at have ved hånden, når du lige skal finde vej til fods eller lignende. Det skyldes ikke så meget processoren eller programmerne, men det simple faktum at gps-modtageren ikke er helt så god, som den du finder i et gps-anlæg til en bil.

[pt id=’2010031′ size=’large’ link=’file’]

 

Du kan høre musik og se film/billeder på en smartphone – ganske som på mange mobiltelefoner. Men en smartphone har som regel mere lagerplads, og samtidig er det lettere at finde rundt i billeder, musik og så videre på den store, trykfølsomme skærm.

Se også:  4G er langt fra dødt: 3 moderniserer hele netværket

Android eller Apple?

Der findes bogstaveligt talt hundredtusindvis af applikationer til smartphones. Der medfølger oftest, hvad du skal bruge, men dertil kan du finde masser af gratis programmer, foruden dem der skal betales for.

En smartphone har brug for et styresystem, og ganske som med andre styresystemer afhænger programmerne af det system, de skal bruges med. Det som alle taler om, og som de fleste nyere smartphones bygger på, er Android – det er et system, som folkene bag Google har udviklet, så det kan du godt regne med er kommet for at blive!

Det andet er naturligvis Apples, som bruges til deres iPhone. Det er den smartphone, som der er solgt flest af uden sidestykke, og som så mange gange er det gjort ved at vise vejen frem, når vi taler brugervenlighed og brugerinterface. Om Apples iPhone stadig klarer sig godt på markedet, kan du læse om i testen på de næste sider.

Men når du skal vælge telefon, skal du altså også have med i tankerne, om det skal være det ene eller andet system. Apples fungerer godt på tværs af platforme – men Android er det, som er og bliver mest udbredt på tværs af producenter. Apples modtræk er da også – på rygtebasis – at frigive deres styresystem, så det kan benyttes med andre telefoner end Apples egne.

Fremtiden hedder 4G

Inden dette blad når ud i kioskerne, er der allerede kommet nyere modeller, end dem vi tester på de næste sider. Men med så meget andet nyt kan du nok ikke købe mange af dem – de er lidt lang tid om at komme i butikkerne. Så tag det bare med ro – ikke mindst fordi priserne falder drastisk, når først telefonen er meget udbredt.

Det samme vil gælde for 4G – fremtidens netværk som er væsentligt hurtigere end 3G. Det lyder til at være værd at overveje, når det bliver tilgængeligt. Men lad os nu se – da 3G kom frem fungerede det mildest talt dårligt, og i flere landsdele må du stadig nøjes med GSM-netværk. Så indtil videre er tiden altså stadig til en 3G-telefon – og helst en smartphone.

I de følgende uger kan du læse en række tests af de nyeste smartphones her på siden og finde ud af hvilken der passer bedst til dig.


TAGS
3G
4G
Android
apps
Facebook
iPhone
mobilregning
smartphone
wifi
YouTube

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S