Home » TV » Indkøbsguide: Vælg det rette 3D-TV
Indkøbsguide: Vælg det rette 3D-TV

Indkøbsguide: Vælg det rette 3D-TV

Share

3D-bølgen er skyllet grundigt ind over os. Du bliver ikke våd, men oplevelsen er stor – og kostbar. Men skal du ud at købe nyt flad-tv, er det noget, du bør tage med i overvejelserne.

Måske har du købt flad-tv, og du har også lært, at der er noget, der hedder det nye tv-signal, DVB-T og ikke mindst HD-ready. De standarder dit tv skal have, for at du er ”med i kampen”.

Det flade husalter hænger måske på væggen, og du har ikke fjernet alle mærkaterne, hvor der står DVB-T, HD Ready, Full HD og så videre, men ak, nu mangler du et 3D Ready, som er kravet, hvis du vil have et tv, der kan klare 3D.

Det kan virke som skruen uden ende, men fortvivl ej, for selvom 3D faktisk er en teknologi, vi skal regne med.

Ja, så varer det altså nogle år, før det er så udbredt, at du vil føle, det er et problem. Med mindre du er typen, der skal have det nyeste, så snart det kommer på markedet.

Kun de bedste modeller har 3D

Et 3Dtv er i princippet et ganske almindeligt flad-tv. Det har bare nogle teknologier, som betyder, at 3D kan lade sig gøre.

De fleste har indbygget sender til de 3D-briller, der er nødvendige for at se 3D. De synkroniserer billedet med brillerne. Philips har en anden løsning – nemlig en løs enhed du tilslutter tv’et, som danner forbindelsen til brillerne.

Den minder om samme enhed, der bruges til en Nintendo Wii-konsol. Men tv’et har så indgang til denne enhed.

Ud over dette kræver 3Dtv, at du har en opdateringsfrekvens på mindst 120 Hz, for at billedet kan dannes roligt og nydeligt. Reelt siger de fleste producenter, at det i praksis skal være omkring 200 Hz for at fungere optimalt.

De fleste ligger faktisk over dette – typisk mellem 400 og 600 Hz.
Da tv-apparater med høj opdateringsfrekvens også hører til blandt topmodellerne, betyder det, at 3Dtv automatisk bliver en dyr løsning.

Man bruger kun de bedste paneler, og alle producenter har kun 3D i deres topserie. Forklaringen er, at der kræves meget mere af panelet og videoprocessorerne, for at oplevelsen bliver god. Men ganske som med HDTV vil vi naturligvis se et prisfald inden for kort tid.

Begrænset udbud

Så alene på grund af at der vil komme prisfald på 3Dtv inden for kort tid, er der god grund til at vente. En anden er, at udbuddet af 3Dtv-apparater er begrænset.

Se også:  QLED versus OLED [TEST]: Duel på tv-teknologi

Reelt kan du kun se 3D via en Blu-ray-afspiller, der også er 3D Ready. Og antallet af film, der er på markedet, er yderst begrænset.

Men udbuddet af 3Dtv-apparater vil stige, ligesom der vil komme flere 3Dtv-udsendelser. I USA kan man se 3D-sportsudsendelser.

Roland Garros-tennistunneringen blev både filmet og udsendt i 3D i år. Det var Eurosport og Canal Digital, der stod bag, og de er parat med en kanal til de lande, hvor efterspørgslen er stor nok.

3D er flere teknologier

Der findes grundlæggende to typer af 3D-teknologi. Den ene er aktiv, den anden passiv. Altså med eller uden elektronik i de briller der er nødvendige for at få 3D-oplevelsen.

Den aktive løsning fra Panasonic bygger på, at man optager med to Full HD-kameraer, og der vil blive sendt et Full HD-billede til hvert øje.

Brillerne, som har infrarød forbindelse med den monitor, du nu bruger, sørger for at skille de to billeder ad, så venstre øje kun ser venstre kamera og ditto med højre. Resultatet har vi set i praksis, og det er ganske enkelt enestående.

Optagelser fra de Olympiske Lege eller fodbold er ret fantastiske og overgår i høj grad den ellers flotte oplevelse, du kan få i biografen.

Der er andre end Panasonic, der benytter aktiv teknologi – blandt andet Samsung. Reelt åbner og lukker brillerne elektronisk, så de er synkrone med de to tv-billeder, der vises på skærmen (som du kan se uden 3D-briller).

Den passive teknologi bruger briller, der polariserer og på den måde skiller de to billeder ad til hvert øje. Umiddelbart er der flest producenter, der har valgt den passive teknologi – det er i øvrigt en variant af denne, du kan se i biografen.

Helt rundtosset

Det er bevist, at ikke alle kan se 3Dtv. Nogle undersøgelser siger, at op mod 10-20 % af alle på kloden ikke er i stand til at se billedet.

De ser måske de to billeder, der danner 3D-billedet, eller et der er uskarpt.
Grundene kan være mange. Den ene er, at når man manipulerer så voldsomt med ”virkeligheden”, tvinges vores hjerne på overarbejde.

Når vi ser almindeligt tv bearbejder vores hjerne synsindtrykket og danner billederne. Når vi ser 3D, er det så manipuleret, at nogle mennesker står af. Hvorfor det er sådan, ved man ikke med 100 % sikkerhed, og det har intet med intelligens at gøre.

Men en lille, helt udokumenteret undersøgelse blandt Datatids testpanel viste tydeligt, at dem, der er de største kontrolfeaks, også var dem, der havde mindst glæde af 3D-effekten!

Se også:  Prisvenlige touch-skærme til ethvert formål

En anden grund til, at du kan blive lidt utilpas, når du ser 3D, er hvis du har briller. Især hvis du har bygningsfejl, kan det give problemer. Nogle optikere forklarer, at når man har bygningsfejl, kan man have tendens til at se med et øje ad gangen.

Det gør man selvfølgelig så hurtigt, at det ikke er noget, man opdager. Men når man så ser 3D, hvor der jo i nogle teknikker sendes separate billeder til højre og venstre øje, ja, så kan du godt regne ud, at det kan give problemer.

I Australien har man ligefrem advarsler omkring at se 3D-film, da man kan blive dårlig eller få følge-”skader”. Under alle omstændigheder er der stor forskel på, hvor meget glæde man får af 3Dtv.

Dem på Datatids redaktion, der blev utilpas, kunne sagtens se effekten, men efter 10-15 minutter måtte de opgive. Andre kunne labbe den ene film i sig efter den anden uden problemer.

Så inden du investerer i den store, forkromede 3D-løsning, bør du nok lige tjekke, om du eller andre i familien har de problemer.

Hvad skal du så købe?

Om du vælger aktiv eller passiv 3D-teknologi, er en smagssag. Vi synes, at den aktive giver det bedste billede – det står bedre og med mere power i farverne.

Ulemperne ved den aktive teknologi er, at den kræver briller med strøm. I vores test prøvede vi da også et par gange, at et par briller løb tør for power. Det er ret uheldigt, når hele familien sidder og ser film, skulle vi hilse at sige.

Skal man fortsætte? Og hvem skal så stoppe med at se film? I kan nok se scenariet, og en hel weekend kan blive ødelagt. Så sørg for at have ekstra batterier ved hånden!

Den aktive teknologi kræver, at briller og tv er parret, så du kan ikke umiddelbart tage dem med til venner med samme tv-teknologi. Den passive er mere ”venlig” på dette punkt, men vi synes ikke, 3D-effekten er lige så god.

Uanset hvilken teknologi og producent du vælger, vil der som sagt gå en del tid, før det er udbredt. Og det vil nok ikke gå så hurtigt som med HD-udbuddet. Men er du alligevel på markedet efter et top-tv, så kan du jo lige så godt tage et, hvor der er et ”3D Ready”-logo på fronten!


TAGS
3D
3D tv
3D-briller
HD
Philips

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S