Home » TV » Indkøbsguide: Find det helt rigtige flad-tv
Indkøbsguide: Find det helt rigtige flad-tv

Indkøbsguide: Find det helt rigtige flad-tv

Share

Tiden, hvor et flad-tv blot skal være HD-ready, er for længst talte. I dag er kravene til et nyt LCD- eller plasma-tv store og mange. Læs med her og se, hvad du skal kigge efter.

Mulighederne skaber behovene, kan man sige om meget forbrugerelektronik. Det er jo ikke livsnødvendigt at kunne se tv i HD-opløsning, men når du nu kan modtage tv og se film i den høje opløsning. Ja, så skal du naturligvis have det med.

HD-opløsning er et af de punkter, som alle producenter slog på i starten, da vi kunne få de nye, flade husaltre. I dag er kravene langt flere, og mulighederne for, hvad du kan bruge dit tv til, er også vokset. Og tak for det – for mange af de funktioner, der tilbydes, kan rent faktiske bruges til noget.

Digital tuner med mere

Ud over HD-opløsning, som alle tv-apparater kan klare i dag, så skal dit tv naturligvis være i stand til at modtage det digitale signal, vi fik sidste år. Altså en DVB-T-tuner. Der sendes i dag med MPEG2-standarden, men inden for få år vil vi få tv-apparater med MPEG4 standarden, så det skal dit tv også kunne klare. I dag er der allerede kanaler, der sender i MPEG4 – blandt andet DR Update.

Men dertil vil det være godt, at dit nye tv er DVB-C Ready, så du kan modtage digitalt tv fra kabel-tv-udbydere uden brug af ekstern boks. Mange nyere tv-apparater har også DVB-S-modtager, så du kan modtage signalet direkte fra en parabol uden brug af ekstern boks.

Af samme grund skal tv’et også have en kortlæser, så det kan læse det krypteringskort, som de fleste udbydere kræver. Det klarer de tv-apparater, vi tester på de næste sider. Men det er ikke altid tilfældet – så tjek det, før du køber.

Modtager du digitalt tv, så får du også adgang til tv i HD-opløsning. Kanaler som DR HD via luftsignal eller nogle af de mange, som udbydes fra betalings-tv. Og de er blevet gode – faktakanaler, som Discovery eller BBC HD, er kanaler, der sender udsendelser i fantastisk flot kvalitet. Udsendelser, der er optaget i HD og ikke bare er opskaleret.

Vi taler meget om Full HD-opløsning – den højeste HD-standard på 1080P. De to andre hedder 720P og 1080i (se boks om HD-formater på de næste sider). Og selvfølgelig skal dit nye tv have den højeste HD-opløsning. Men reelt er det svært at se forskel fra for eksempel 720P- til 1080P-standarden.

Se også:  Vores uundværlige Wi-Fi fylder 20 år

Du kan bruge den høje opløsning, når du ser Blu-ray-film eller spiller spil via for eksempel en Playstation 3. Men langt de fleste tv-kanaler sender faktisk i 1080i-standarden! Så finder du et godt tv med 1366 x 720 pixel i stedet for 1920 x 1080, behøver det altså ikke være en katastrofe.

Der findes stadig nye tv-apparater med den ”lave” opløsning – især plasma-udgaverne. Mange eksperter mener faktisk, at man kan lave bedre tv-billeder med den lave HD-opløsning, da de større pixel (billedpunkter) også betyder en større farvedybde.

Tv med internet og harddisk

Et nyere flad-tv kan meget mere end bare modtage digitale signaler. De har længe kunnet vise dine digitale pletskud via indbygget kortlæser. Men mange har også en LAN-forbindelse så du kan sætte dem til internettet.

Det kan enten ske via det almindelige internet eller via en speciel menu, hvor du har adgang til specifikke hjemmesider. Nogle producenter har aftaler med nogle hjemmesider, og ofte ser hjemmesiderne noget anderledes ud på dit tv end på din pc.

Grunden er, at nogle sider er optimeret til at blive vist og ikke mindst brugt via tv’et og dets fjernbetjening. LAN giver ofte også en mulighed for at tilslutte et mediaserver. Har tv’et trådløst internet eller en LAN-forbindelse (Ethernet), kan du streame lyd, film og billeder fra din pc, der måske står på kontoret ved siden af.

Du kan naturligvis også tilslutte en pc og bruge den som mediaserver direkte via HDMI-kabel eller lignende. Det er vi mange, der har gjort længe – i forbindelse med forskellige programmer kan vi have film liggende på harddisken. Og via enheder som EyeTV (Se test på Datatids hjemmeside) kan du se og optage tv via computeren. Via programmer som dem kan du også optage og bruge computeren som harddiskvideo.

Det sidste kan også lade sig gøre på flere nyere tv-apparater. De har en USB-indgang, hvor du kan tilslutte en ekstern harddisk. Gør du det, kan du optage på denne blot ved at klikke på programguiden! Du får også time-shift, så du kan holde pause midt i en live tv-udsendelse med mere. Disse funktioner er fantastisk behagelige og brugbare i hverdagen. Så det er værd at se efter.

Se også:  Vores uundværlige Wi-Fi fylder 20 år

Stor forskel i billedkvalitet

Men det er først og fremmest billedkvaliteten, der tæller. Og selvom kvaliteten er løftet meget, efter vi har fået digitalt tv, så er der forskel på det signal, du sætter til et tv.

På en god fladskærm vil du kunne se, at for eksempel DRHD står flot via luftsignal, men endnu flottere via satellit. Der er større såkaldt bitrate via sat-forbindelsen! Så prøv at se tv’et med forskellige kilder og typer tv.

Lad dig ikke feje af med at se en film fra en Blu-ray-afspiller. Med en BD på står de fleste Full-HD-tv nemlig rimeligt godt. Men så snart der skal modtages i SD (Standard Definition), skal deres billedprocessor på overarbejde, og det er her, fårene skilles fra bukkene. Og kvaliteten af billedprocessoren kan du ikke se på de tekniske specifikationer.

En anden feature, du bør overveje, er naturligvis 3D. Det er det nye, vi skal vænne os til efter HD-opløsning. (Læs boksen herom andetsteds på disse sider). 3D er noget vi skal forholde os til – men det er ingen katastrofe, hvis du ikke har eller køber et nu. Der vil gå nogle år, inden udbuddet er stort. Men ét er sikkert: Det kommer og skal nok blive udbredt i løbet af nogle år.

Meget tv for pengene

Uanset hvilken løsning du vælger, viser vores test, at du får meget tv for pengene i dag, men at der også er stor forskel fra tv til tv. Det er vigtigt at se sig for og hvilken størrelse, der passer dig.

Efter introduktionen af digitalt tv er kvaliteten af signalet blevet så god, at du sagtens kan sidde lidt tæt på selv en stor skærm. Det giver en biograflignende oplevelse. Så hvor du før måske gik efter 32”, kan du sagtens se efter en 40” eller 42” i dag.

Lad dig ikke styre af de mange salgstaler i butikken, men lad dine øjne og øre bestemme, hvilket tv du køber. Der er stor forskel i den måde, de forskellige tv-apparater viser farver på.

Dertil betyder det flade design, at mange nyere tv-apparater har en tilsvarende ”tynd” lyd, og det er ikke til at holde ud, uanset hvor godt tv’et ellers er. God fornøjelse med dit nye køb!


TAGS
1080p
3D
DVB-C
DVB-T
EyeTV
fladskærm
HD
lan
LCD
led
MPEG2
Mpeg4
plasma

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S