Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Indbygget hardcoregrafik

Asus kører med klatten i deres produktion af motherboards. Deres nyeste idé er dette bundkort med indbygget stort grafikkort.

Af Jan Skøt, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Normalt er indbygget grafik ikke noget at råbe højt over – med mindre man råber af ærgrelse. Indbyggede grafikkort er som regel små og dårlige, kun beregnet på at forsyne systemet med den nødvendigste og billigste mulighed for grafik.

Sådan er det ikke med dette bundkort, som Asus kalder Immensity. Her har de indbygget et af ATI’s bedste, nye grafikkort nemlig deres HD 5770. Normalt er et andet krav til indbygget grafik, at den ikke må udvikle for meget varme.

Ud over prisen er det en af grundene til, at man bruger lidt ældre chips, der er blevet optimeret flere gange.

Men med ATI’s nyeste generation af grafikprocessorer er det lykkedes at lave dem usædvanligt varmeøkonomiske. De udvikler dog stadig en del varme, derfor er det nødvendigt med den temmelig store køler, du kan se ved siden af CPU-pladsen.

Bundkortet er indtil videre kun et koncept, så måske vil den færdige version ikke have grafikchippen så tæt på CPU’en – eller måske satser Asus ligefrem på at køle med noget af luften fra CPU-køleren.

Bundkortet er et X58-baseret kort. Det vil sige, at det er beregnet til Intels kraftigste processorer med LGA1366-soklen – det er i7-chippene op til den nye, sekskernede superchip.

Med den indbyggede grafikchip vil man allerede have et temmelig kraftigt system, som også er meget simpelt. Et 5770 grafikkort koster i øjeblikket over 1.000 kroner, og ved at indbygge det kan man måske spare op til 800 kroner.

Samtidig har Asus lavet en spændende mulighed for at kombinere det med nyere grafikkort. De har nemlig lagt en Lucid Hydra chip ind på bundkortet.

Denne chip er beregnet til at koble flere forskellige grafikkort sammen, så den samlede ydelse kommer fra alle kortene.

I øjeblikket kan Crossfire- og SLI-kort fra Nvidia og ATI kun kombineres med andre kort, der er ens eller afviger moderat. Med Hydrachippen skulle det være muligt at koble alle typer grafikkort sammen.

Det er smart i denne sammenhæng, fordi den integrerede grafikchip aldrig bliver helt spildt – den giver bare ekstra knald til de kort, du senere vil installere.

Men Hydra er stadig helt nyt og har endnu ikke bevist, at det kan koble forskellige kraftige grafikkort sammen på en effektiv måde.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere