Imponer med film fra din smartphone

Imponer med film fra din smartphone

Share

Der er sket en hel del, siden introduktionen af smalfilm tillod almindelige mennesker at lege med levende billeder. Mange nyere smartphones kan levere en billedkvalitet på broadcastniveau, og med det rette tilbehør kan resultatet blive fremragende

Den tid, hvor en camcorder til flere tusinde kroner var nødvendig for at optage flotte familie- og feriefilm, er for længst forbi. De fleste smartphones kan i dag optage video i full HD, nogle endda i 4K, men opløsningen gør det ikke alene.

Kameraets optik skal også være af en vis kvalitet, for at farver fremstår naturlige, og kontrast og skarphed er i top. Mange dyrere smartphones har udmærket kameraoptik. Blandt disse er iPhone 6 S Plus, der egner sig virkelig godt til videooptagelse, blandt andet fordi denne model har optisk billedstabilisering, hvilket gør håndholdte optagelser rolige og behagelige at se på (hvis du ikke ryster alt for meget på hånden).

Se også:  Gør din mobiltelefon til et mikroskop

Her får du en række tips, der giver dine videooptagelser et professionelt look. Og selvom nogle af produkterne er udviklet specifikt til iPhone, findes der masser af lignende produkter til andre modeller.

Sådan får du rolige billeder
Der er ikke noget, der kan være mere irriterende at se på end billeder, der ryster. Derfor er det altid en god idé at bruge et stativ, en såkaldt tripod (har tre ben).

De fås i mange forskellige størrelser, men fælles for dem er, at man ikke umiddelbart kan montere en smartphone på dem. Derfor skal du samtidig anskaffe dig en tripod-adapter. En af de absolut bedste på markedet er Shoulderpod, der kan justeres i højden, så den passer til langt de fleste smartphones. Shoulderpod leveres desuden med et greb, der kan skrues på selve adapteren, og som gør det noget mere behageligt at lave håndholdte optagelser. Prisen er cirka 250 kroner.

Se også:  Ny app giver dig en nemmere rejse

Valget af tripod afhænger meget af, hvad man har brug for. Der findes små tripoder med fleksible ben, der er meget anvendelige, fordi de kan fastgøres til mange ting, og så er der klassiske tripoder med lange ben, der typisk anvendes til optagelser i ”øjenhøjde”. Priserne starter ved 150 kroner, men du kan få langt dyrere modeller.

Der findes særlige tripod-adaptere, som kan holde en smartphone i et fast greb.

Der findes særlige tripod-adaptere, som kan holde en smartphone i et fast greb.

Vælg en separat mikrofon for optimal lyd
En flot billedkvalitet er ikke meget værd, hvis lyden er elendig. Og det er desværre tit tilfældet, når man optager video med en smartphone. De indbyggede mikrofoner er ikke meget værd, hvis lyden, de skal opfange, ikke er forholdsvis tæt på. Løsningen er at investere i en ekstern mikrofon, og dem findes der rigtig mange af. Valget af mikrofon afhænger af, hvad du skal optage. Her er et par eksempler.

Del denne